Raport de activitate la disciplina limba şi literatura româNĂ



Yüklə 0,7 Mb.
səhifə1/5
tarix07.08.2018
ölçüsü0,7 Mb.
#68179
  1   2   3   4   5

RAPORT DE ACTIVITATE

LA DISCIPLINA LIMBA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ


PENTRU ANUL ŞCOLAR 2014-2015

MOTTO: “Educaţia de calitate abordează procesul

educaţional unitar, care cuprinde, în mod sistemic, toate

acţiunile planificate şi sistematic realizate, în scopul

îmbunătăţirii continue a performanţelor”.

(Şerban Iosifescu)


Asigurarea calităţii în educaţie a devenit un deziderat major şi un punct de referinţă pentru politicile educaționale realizate în sistemul de învăţămînt național.

Creșterea calității actului educațional și a performanțelor școlare rămîne preocuparea constantă a DGETS mun. Chișinău, materializată, în plan intern, în planul strategic de dezvoltare a sistemului educațional municipal, în planul complex de activitate anuală; în plan extern, în planuri manageriale la nivelul fiecărei unități de învățămînt ca ofertante ale serviciilor educaționale, în coordonarea ansamblului de activități ale instituției școlare (organizare, planificare, evaluare, decizie etc), în inspecții tematice, programe de formare/dezvoltare a profesională a personalului didactic și în parteneriate cu alte structuri instituționale sau neinstituționale, beneficiari direcți sau indirecți ai activităților educative.

Performanța și calitatea actului educațional reprezintă o preocupare permanentă a cadrelor manageriale, dar și a profesorilor de limba și literatură română din instituțiile de învățămînt secundar din municipiu. Calitatea activităţii profesorului română, ca și coordonator al clasei de elevi, este dată de capacitatea acestuia de a opera cu informaţia ştiinţifică, psihopedagogică şi de specialitate, asigurînd un nivelul optim de funcţionalitate a acesteia, atît în planul vehiculării conţinuturilor activităţii, cît şi în cel larg al interacţiunii cu elevul, cu grupul de elevi, cu părinții și alți factori.

I. CUANTIFICAREA INDICATORILOR DE BAZĂ ȘI ANALIZA PE DIMENSIUNI DIN PERSPECTIVA ACESTORA

În anul de studii 2014-2015, conceptul de calitate în educație a ghidat atît activitatea de inspecție la disciplină, cît şi cea a unităţilor şcolare din subordine.

Referitor la conceptul de calitate, se consider că cea mai completă şi mai clară definiție din punctul de vedere al producătorului de calitate în educație a fost formulată de UNICEF 2000):

Educația de calitate include:



  • elevi, care sunt sănătoşi, bune îngrijiți şi pregătiți să participe şi să învețe, fiind susținuți de părinți, de familiile lor; ambient securizant, protector… şi care asigură resurse şi facilități adecvate;

  • conținut reflectat în curriculum relevant şi materiale pentru achiziția deprinderilor de bază, în special competență lingvistică, competență matematică, deprinderi de viață şi cunoştințe …;

  • procese în care cadre didactice profesionale pregătite aplică învățarea centrată pe elev în săli de clasă şi şcoli bine gestionate şi evaluarea deprinderilor, pentru a facilita învățarea şi a diminua disparitățile;

  • rezultate care includ cunoştințe, deprinderi şi atitudini, în coerență cu finalitățile naționale ale educației şi cu participarea pozitivă în societate”.

În acest raport vom prezenta cu indicatori concreţi, pe toate dimensiunile activității și aspectelor calității enumerate mai sus, care sunt succesele înregistrate, ce a rămas nerealizat, ce restanţe urmează a fi realizate mai bine în noul an.

Pornind de la genericul anului „ Acces, relevanță, calitate în educație –competențe pentru prezent și viitor”, în anul şcolar 2014-2015, accentele au fost plasate asupra realizării următoarelor obiective:

Monitorizarea modului în care se aplică, la nivelul municipiului, politicile educaţionale ale ME, DGETS, atît la nivel managerial, cît și la nivel de cadru didactic;


  • Îndrumarea structurilor de conducere ale unităţilor şcolare în scopul creșterii calităţii managementului şcolar, cu impact asupra implementării calitative a curriculumului şcolar şi realizarea corectă a formelor de monitoring şi control la disciplină;

  • Optimizarea, monitorizarea şi evaluarea: calităţii procesului educaţional, aplicării corecte şi creative a curriculum-ului, aplicării corecte a referențialului de evaluare, a bunelor practici didactice; elaborării și implementării curriculumului la decizia şcolii (CDȘ).

  • Elaborarea împreună cu reprezentanţii structurilor manageriale din şcoală a unui sistem unitar de instrumente pentru monitorizarea şi evaluarea calităţii pregătirii elevilor către examenul de absolvire a gimnaziului și celui de BAC, prin analiza disfuncţiilor constatate în sesiunea curentă, la nivel de elev, clasă, cadru didactic;

  • Dezvoltarea unor perspective pentru cercetarea pedagogică în scopul optimizării comunicării didactice, relaţiei cu elevii, calităţii actului educativ, în spiritul european pe care îl dorim în şcoala contemporană.

  • Promovarea educației incluzive, prin pregătirea cadrelor didactice pentru activitatea cu copiii cu CES în cadrul lecțiilor și activităților educaționale.

  • Susţinerea şi promovarea, în continuare, a elevilor dotați la olimpiadele școlare şi la alte activităţi cu caracter competitiv.

Finalitatea spre care s-a tins în rezultat:

Dezvoltarea unei culturi a calității în învățămîntul municipal, prin continuarea experiențelor pozitive și exemplelor de bune practice: obținerea unor rezultate mai bune la examene și concursuri școlare față de anii precedenți, multă putere de muncă și decizii curajoase în scopul eficientizării sistemului educațional municipal.



II. SITUAȚIA EFECTIVULUI DE PERSONAL LA DISCIPLINĂ ȘI CALIFICAREA ACESTUIA

Calitatea actului educaţional depinde, printre alți factori, de calitatea personalului didactic, exprimată nu numai de performanţele obţinute în progresul şcolar ci şi în funcţie de nivelul de pregătire, de formarea continuă a acestora, de gradele didactice obţinute, de gradul de implicare în diferite activități atît la nivel de instituție, cît și la nivel municipal, republican.

Tabela de mai jos reprezintă datele referitoare la efectivul de personal care realizează procesul educațional la Limba şi literatura română în înstituţiile de învăţămînt preuniversitar din municipiul Chișinău:


Total de cadre didactice

Din ele:


Specialiști în domeniu

Specialiști din

alte domenii (cu specificare)



Profesori debutanți

Profesori cu vîrstă pensionară

Profesori cu activitate prin cumul

Mențiuni

(alte date relevante)



Gradul superior –28


28

-

-

3

-

2 prof. cu masterat;

1 doctor în filol.,

2 doctoranzi


Gradul I – 64


64

-

-

13

-

1 doctor în filol.,

2 doctoranzi



Gradul II - 254

254

-

5

34

4

9 prof. titlu de masterat

Fără grad didactic - 91

83

8 din ei: 2 prof l.rusă, 1 prof de l.franc.,

2 prof. -înv.prim.,

2 - studii psihoped.


34

3

3

1 doctor în filologie,

1 doctorand, 1 lector superior; 8 profesori cu masterat


Procesul educațional la Limba și literatura română în municipiul Chișinău este realizat de 437 cadre didactice dintre care 384 sunt în activitate plenipotențiată (cu drepturi depline), iar 53 cadre în activitate pensionară. Specialiști în domeniu, profesori de limba și literatura română - 429, specialiști din alte domenii – 8. Dintre cei 8 profesori de română nespecialişti, 2 sunt cu studii psihopedagogice speciale, 2 au învățămînt primar, 1 profesor de limbă franceză și 1 profesor de limba rusă. Cadrele respective activează în şcoala auxiliară nr.7(2), gimnaziul internat nr.5 (1), gimnaziul nr.65 (2) şi în gimnaziul nr.7 (1). Din numărul total al cadrelor didactice 382 activează în instituții de tip liceu, 47-în instituții de tip gimnazial, 8 în instituții speciale de învățămînt (Gimnaziul cu program special nr.81, gimnaziul-internat nr. 5, școala specială nr.7, 12), 8,9% din profesori îl constituie tinerii specialişti, iar 21,8% cadre cu o vechime mai mare de 25 de ani.

Analiza calitativă a nivelului de pregătire al cadrelor didactice la limba și literatura română în municipiul Chișinău denotă faptul că 100% din numărul cadrelor didactice din învăţământului preuniversitar au studii superioare. Totodată, 254 profesori sau 47,9% din numărul total de cadre sunt deţinători de grade didactice, inclusiv din numărul tinerilor specialiști:


  • superior – 28 cadre (25 cadre în activitate plenipotențiară și 3 în activitate pensionară);

  • întîi – 64 cadre (51 cadre în activitate plenipotențiară și 13 în activitate pensionară);

  • doi – 254 cadre (220 cadre în activitate plenipotențiară și 34 în activitate pensionară);

  • fără grad didactic – 83 cadre , 3 dintre ele fiind în activitate pensionară.

Profesori debutanți – 34. Din numărul total al cadrelor didactice 3 profesori dețin titlul de doctor în pedagogie, 5 sunt doctoranzi, 20 au masteratul.

Procesul educațional la Literatura universală este realizat de 109 profesori.


Politica de dezvoltare eficientă a personalului didactic, respectarea drepturilor fiecărui profesor la dezvoltarea profesională este promovată și în cadrul seminarelor municipale, locale. Dezvoltarea competenţelor profesionale ale cadrelor didactice este urmărită și prin evidența sistemului de credite profesionale în cadrul atestării la conferirea/confirmarea gradelor didactice.

Un rol aparte în motivarea profesorilor pentru participarea la formarea continuă îl constituie frecventarea cursurilor de perfecționare în cadrul instituțiilor abilitate (IȘE, UPS „I.Creangă”, Institutul de Formare Continuă, CE „Pro Didactica” etc.).



II . ACCES. CALITATE. RELEVANȚĂ/EFICACITATE. EFICIENȚĂ ÎN ÎNVĂŢĂMÎNTUL PREUNIVERSITAR DIN CADRUL SISTEMULUI DE ÎNVĂŢĂMÎNT MUNICIPAL

În epoca contemporană școala este elementul de bază care reflectă dezvoltarea unei societăţi bazată pe cunoştinţe, transparenţă, eficienţă, calitate, echitate. Cu același succes și rolul profesorului cu întregul conținut al activităților pedagogice redau imaginea pozitivă a unității de învățământ în societate.

Revenind la calitatea educației, menționăm că aceasta este influențată în mod direct de nivelul pregătirii cadrelor didactice, care implică atît cunoaşterea documentelor curriculare şi metodelor, cît şi motivația, atitudinea pozitivă față de profesie şi copii, tendința spre succes, starea moral-psihologică. Cadrele didactice ar trebui să cunoască mai profund problema accesului la educație, importanța ei, problema calității şi relevanței educației, alte aspecte ale politicii educaționale; aceasta este una dintre căile de motivare a cadrelor didactice, dar şi o necesitate pentru proiectarea şi realizarea activității lor profesionale.

În anul şcolar 2014-2015, profesorii de română din municipiu s-au axat pe promovarea conceptelor calitate în educaţie, educație centrată pe elev, școală prietenoasă copilului, incluziune școlară, demers personalizat.



Acţiuni pentru stimularea/obținerea rezultatelor preconizate

În scopul realizării obiectivelor propuse și atingerea rezultatelor preconizate/indicatorilor, au fost organizate şi desfăşurate unele acţiuni, cum ar fi:

  • Reuniunea metodică a profesorilor de limba și literatura română din august cu tema: „Acces, relevanţă, calitate în educaţie – competențe pentru prezent și viitor. Subiectul abordat: „Organizarea și desfășurarea procesului educaţional la Limba şi Literatura Română în gimnaziu și liceu, anul școlar 2014-2015” . Au participat 223 de profesori de limba şi literatura română din 78 instituţii de învăţămînt din subordine şi 12 licee republicane, colegii şi şcoli profesionale.

Fiecare profesor participant a beneficiat de ultimele 2 numere ale revistei Limba română”, donație acordată de Casa Limbii române. Din numele directorului casei Limba Română, Alexandru Bantoș, cu un mesaj de felicitare a venit Ana Bantoș, doctor habilitat în filologie, conferențiar universitar, redactor-șef adjunct al revistei “Limba Română”. Un interes deosebit a trezit și comunicarea doamnei despre tradiție și modernitate în literatura română din Basarabia postbelică. Suport de curs oferit pentru Portofoliul catedrei/managerului şcolar/profesorului (actele normative reglatoare, rapoarte despre activitățile desfășurate, despre rezultatele examenelor de absolvire și BAC).

  • Seminar instructiv-metodic municipal pentru managerii şcolari responsabili de procesul educaţional pe tema: „Managementul școlar și funcţionalitatea sistemului instituţional de evaluare la Limba şi literatura română. Activitatea Comisiei metodice la disciplină.” La seminar au participat 78 de cadre manageriale (directori/directori adjuncţi, responsabili de procesul educaţional la disciplină) din 76 de instituţii de învăţămînt preuniversitar. Nu s-au prezentat şi nu au delegat nici un reprezentant managerii din următoarele instituţii: LT „D.Alighieri”, „M.Eliade”, „L.Rebreanu”, LT Seral nr.2 , LT „Elite”, Școala de arte „A.Stîrcea”, LT „Elimul Nou”, LT „Universul”, LT „M.Viteazul”, LT „Litterarum”, Gimnaziul „Steliana Grama”, LT „Academia Copiilor”, LT „L.Blaga”.

Activităţile din cadrul seminarului au fost planificate în rezultatul desfăşurării de către inspecţia şcolară a controlului tematic „Funcţionalitatea sistemului instituţional de evaluare a rezultatelor şcolare la disciplinele de studii din perspectivă curriculară”, realizat în baza ordinului DGETS nr.82 din 21.01.2014, în scopul instituirii unui sistem de evaluare a rezultatelor şcolare prin unificarea cerinţelor privind evidenţa şi analiza rezultatelor la nivel de Direcţie generală educație, tineret şi sport, instituţie de învăţămînt preuniversitar.

  • Reuniunea metodică a profesorilor de limba și literatura română din decembrie cu tema: „Asigurarea unei educaţii de calitate la disciplină prin implementarea Curriculumului gimnazial/liceal bazat pe formarea/dezvoltarea competenţelor şi valorificarea la clasă a potențialului individual al fiecărui elev”. La reuniune au participat 154 de cadre didactice din unităţile şcolare din subordine, inclusiv din unele instituţii de tip republican (LAAP „I.Vieru”, Școlile profesionale nr.1, 2, Liceul Republican cu profil sportiv). Nu au delegat nici un profesor la reuniune Școala de Arte „A.Stîrcea”, LTPA „Ion și Doina Aldea-Teodorovici”, „Columna”, LT cu profil sportiv nr.2, gimnaziile nr.51, 65, 79, 99.

Obiectivele propuse spre realizare în cadrul atelierelor de lucru:

1. Formarea adecvată a comunităţii şcolare de instruire în scopul asigurării unui proces educaţional de calitate la disciplină prin implementarea curriculumului şi dezvoltarea/realizarea standardelor învăţării eficiente într-o şcoală prietenoasă copilului;

2. Motivarea pentru studierea în continuare a standardelor educaționale și aplicarea referențialului.

3. Proiectarea activităților de redimensionare a rezultatelor examenelor de absolvire a gimnaziului și a celor de BAC.

4.Valorificarea potențialului individual al elevilor în cadrul demersului didactic la disciplină, dar și prin activități extracurriculare în scopul identificării și promovării elevilor performanți.

5.Familiarizarea și motivarea cadrelor didactice pentru studierea și discutarea experienței, metodologiei și a materialelor PISA 2014 și pregătirea elevilor pentru testarea PISA 2015 prin oferirea unui suport informațional și practic.



  • Forumul de idei pedagogice „Dialoguri chișinăuiene”, ediția a VI-a. Atelierul nr.5 „Formarea, dezvoltarea și evaluarea competențelor curriculare – accente teoretice, experiențe didactice”. Cei 52 de participanți - cu funcţii de predare şi de conducere şcolară (manageri școlari și profesorii de diferite discipline școlare, 15 dintre ei fiind de limbă și literatură română din LT „I.Hașdeu”, „M.Eminescu”, „Ștefan cel Mare”, „C.Negruzzi”, ”Academia copiilor”, „N.Bălcescu”, ”Traian”, „Grătiești”, Liceul sportiv nr.2) au manifestat un viu interes pentru problema formării/dezvoltării competențelor școlare și au inițiat un dialog constructive.

Participanții au conştientizat problemele abordate în vederea formării/dezvoltării competenţelor şcolare, în acelaşi timp, arau reflectat asupra posibilităţii de formare a propriilor competenţe profesionale, mai ales că este vorba de un proces legic. Avantajul a constat în faptul că exersând asupra formării competenţelor şcolare, au conştientizat că ei înşişi sunt antrenaţi în acelaşi proces general de formare a propriilor competenţe profesionale. Dacă acesta este legic, adică general-valabil, înseamnă că este valabil atât pentru formabili, cît şi pentru formatori, aceştia din urmă fiind puşi în ipostaza de formabili, care la rîndul lor învaţă, învăţând pe alţii, evident pe baza aceluiaşi proces de formare a competenţelor. Comunicările prezentate în cadrul forumului vor fi publicate.

  • Seminar municipal „Pregătirea lotului olimpic municipal pentru participarea la Olimpiada Republicană la Limba şi Literatura română, sesiunea 2015. Ediția „Vladimir Beșleagă”. Participanţi: membrii lotului olimpic (22 elevi din LT „E.Alistar”, „Pro Succes”, „I.Creangă”, „P.Zadnipru”, „Prometeu-Prim”, „Gh.Asachi”, „D.Alighieri”) delegaţi la faza republicană prin decizia Consiliului Olimpic Municipal şi profesorii de română ai acestor elevi.

Activităţile desfăşurate în cadrul seminarului au fost relevante pentru participanţi din mai multe motive: 1.Au achiziţionat informaţii referitor la cadrul conceptual al olimpiadelor şcolare;

2.S-au documentat referitor la modalitatea de organizare şi desfăşurare a Olimpiadei republicane;



3. Au identificat specificul probelor de concurs pe trepte şi clase; și-au proiectat acţiuni imediate şi de perspectivă cu privire la pregătirea pentru olimpiada şcolară în baza materialelor-suport.

  • Consultaţii metodice acordate cadrelor didactice (inclusiv tinerilor specialişti) și manageriale. Consultațiile s-au oferit referitor la elaborarea proiectelor de lungă durată pe unităţi de învăţare, elaborarea subiectelor pentru tezele semestriale, constituirea unui sistem unic de evaluare, completarea Portofoliului în ajutorul managerului şcolar responsabil de procesul educaţional la disciplină.

  • Şedinţe ale Consiliului de coordonare a Olimpiadei municipale la disciplină, a Concursului pentru juniori, a Concursului municipal, internaţional „Lecturiada Publică - Junior”, Conferinţei Ştiinţifico-practice a elevilor „Muncă. Talent. Cutezanţă”.

  • Ședință cu profesorii, elevii și părinții acestora în scopul pregătirii lotului olimpic municipal pentru participare la Concursul Internațional Transcurricular de Lectură și Interpretare ”Ionel Teodoreanu”.

Pe parcursul anului de studii, în calitate de specialist al DGETS am participat personal la unele activități cu caracter formativ, cum ar fi:

  1. Forumul Național al Cadrelor didactice din învățămîntul general „Acces, relevanță, calitate în educație – competențe pentru prezent și viitor”. Atelierul „Cadrul de referință al Curriculumului Național”, IȘE, 10-11.12.2014.

  2. Conferința internațională „Dinamica lumii contemporane și educația adolescenților. Libertăți. Riscuri. Probleme deschise”, Iași, România, 24-26.11.2014.

  3. Seminare în baza proiectului „Proiectarea strategică și operațională a dezvoltării învățămîntului la nivel local”, desfășurat în 3 faze (04-05.12.2014, 27-28.03.2015, 15.05.2015) la USM în colaborare cu Ministerul educației și cu sprijinul UNICEF Moldova.

  4. Dezbateri Publice organizate în cadrul Proiectului „Consolidarea politicilor educaționale și creșterea nivelului de susținere a acestora..”, desfășurat de Institutul de Politici Publice în parteneriat cu ME la tema „Reformarea învățămîntului liceal. Codul de etică al cadrrului didactic”, la institutul Muncii, 04.03.2015.

În același context se înscrie și delegarea a 150 cadre didactice la stagiile de formare organizate de ME referitor la Programul pentru evaluarea internațională a elevilor PISA, desfășurate la LT „D.Alighieri” de formatorii municipali A.Cravcenco, IPLT „Ștefan cel Mare” și C.Munteanu, LT „D.Alighieri”.

III. ANALIZA PROCESULUI EDUCAȚIONAL LA DISCIPLINĂ DIN PERSPECTIVA INDICATORILOR, REALIZATĂ PRIN INTERMEDIUL INSPECȚIILOR ȘCOLARE. IMPLEMENTAREA CURRICULUMULUI DISCIPLINAR.

  1. Managementul implementării curriculumului: demersuri şi experienţe deduse privind:

    1. Asigurarea didactică a disciplinei;

Echipele manageriale din instituţiile din subordine, în particular directorii, sunt preocupaţi de crearea condiţiilor optime pentru organizarea şi desfăşurarea procesului educaţional. În bibliotecile şcolare sunt prezente curricula la disciplină pentru gimnaziu și liceu, manualele școlare aprobate de ME; în cabinetele metodice din instituții este prezentă literatura suplimentară şi recomandările metodice elaborate de ME şi IŞE. Toate instituţiile de învăţămînt dispun de curriculum, ghiduri metodologice de implementare a curriculumului modernizat pe trepte de şcolaritate. Este prezentă literatura ştiinţifică, materiale didactico-metodice, care abordează formarea şi evaluarea competenţelor elevilor în cabinetele metodice, la bibliotecă, în cabinetul fiecărui profesor în parte.

Relevanţa instrumentelor curriculare elaborate în structurarea demersului didactic;

Documentele normative ale ministerului de resort, piesele curriculare, existente la disciplină în baza acestora, privind implementarea Curriculei modernizate bazate pe formarea/dezvoltarea competenţelor la limba şi literatura română, sunt relevante pentru orientarea /îndrumarea activităţii manageriale şi didactice, fiind aplicate cu succes atît de cadrele manageriale, cît și de cele didactice. Acestea sunt prezente, în mod obligator, în portofoliile acestora.



Curriculumul școlar la limba și literatura română este documentul normativ principal al disciplinei, aprobat instituțional, ca model pedagogic, ce descrie întregul parcurs didactic la disciplină, axat pe formarea/dezvoltarea competențelor în domeniul educației lingvistice, prin studiul limbii române, și al educației literar-artistice, prin studiul literaturii române și universale. Profesorii, ca beneficiari, prin intermediul prezentului document sunt consultați, prin oferirea de informații și variante didactico-metodice orientative, despre modul de organizare a procesului educațional la disciplină, pe relația pedagogică proiectare-predare-învățare-evaluare, valorificînd eficient resursele curriculare, în scopul dobîndirii de performanțe școlare.

Ghidurile de implementare a curriculei stabilesc direcțiile de formare și dezvoltare a competențelor-cheie și vin să faciliteze conceperea și desfășurarea demersului didactic prin recomandări metodologice și modele concrete.

Scrisoarea metodică descrie oferta educaţională a disciplinei, pentru fiecare an de studiu şi conţin o serie de elemente componente elaborate în cadrul unei paradigme a disciplinei.

Manualele școlare operează o selecţie permisivă a conţinuturilor, din care rezultă un ansamblu variabil de informaţii, în care profesorul şi elevul au spaţiu de creaţie. Conținuturile sunt prezentate astfel încît stimulează interpretări alternative şi deschise. Acestea constituie un mijloc pentru formarea unor competenţe, valori şi atitudini. În marea majoritate, modelele actuale care circulă în sistem sunt cu precădere modele de proiectare a lecţiilor. Elevii sunt asigurați cu manuale conform schemei de închiriere a acestora. În ajutorul cadrului didactic vine și materialele suport.

Materialele suport (piese curriculare) sunt materiale didactice sau documente elaborate în sprijinul profesorilor sau elevilor.

• Pentru profesori: ghiduri metodologice, culegeri sau baterii de teste, programe de examen, liste sau inventare de teme sau sugestii pentru curriculumul aflat la dispoziţia lor.

• Pentru elevi: culegeri de texte sau de exerciţii, soft educaţional, fişe de activitate independentă.


    1. Eficienţa utilizării auxiliarelor didactice în procesul educaţional: manuale de

alternativă, caiete de teste suporturi digitale etc.

Auxiliarele didactice, ghidurile metodice, îndrumătoare, culegerile/caiete de teste şi materialele didactice de suport descriu condiţiile de aplicare şi de monitorizare ale procesului currricular şi conţin sugestii metodologice. Aceste resurse sunt conexe manualelor, fac parte din curriculumul de suport şi facilitează demersurile didactice practice de valorificare a curriculei şcolare şi/ sau a manualelor şcolare. Pentru a-şi valorifica valenţele didactice, aceste auxiliare curriculare sunt utilizate în spiritul concepţiei sistemice, articulate despre curriculum-ul disciplinei școlare şi despre componentele acestuia.

Manuale şcolare alternative reprezintă un instrument de lucru operaţional pentru elevi, care detaliază, structurează şi operaţionalizează în mod sistematic temele recomandate de curriculum-ul școlar, organizîndu-le pe unități de învățare, teme şi lecţii. Informaţiile sunt prelucrate, structurate şi integrate din perspectiva logicii didactice, în conformitate cu principii didactice, psihologice şi praxiologice. Pentru profesor, manualul reprezintă un instrument didactic cu rol de ghid, de orientare a activităţii didactice, respectiv de selectarea conţinuturilor ştiinţifice valorificabile în vederea atingerii finalităţilor urmărite. Manualele alternative existente sunt înalt apreciate de profesori, însă acestea pot fi utilizate doar la nivel de profesor, procurarea acestora de către elevi ar solicita surse financiare suplimentare.

Ar fi binevenit ca profesorul să aibă posibilitatea de a alege manualul. La moment, însă, această posibilitate nu există, conform schemei de închiriere a manualelor fiind propuse doar manualele aprobate de ME. Cu regret, nici varietate de manuale nu există, dar nici suporturi digitale.

1.4 Discipline opționale realizate în cadrul ariei curriculare Limbă și comunicare

Opţionalul deschide noi perspective creativităţii la nivelul practicii şcolare, profesorul devenind astfel „un conceptor de curriculum”, el orientându-şi proiectarea de la competențele clar definite pe care le va urmări pe toată durata desfăşurării opţionalului, sprijinindu-se pe vehicularea unor conţinuturi accesibile elevului, conţinuturi construite de către elev prin aplicarea unor strategii didactice centrate pe nevoile, interesele, deprinderile şi abilităţile existente/aşteptate și prin crearea unui mediu educaţional prietenos faţă de copil.

Diferenţierea curriculară vizează adaptarea procesului de predare - învăţare la „posibilităţile aptitudinale, la nivelul intereselor cognitive, la ritmul şi stilul de învăţare al elevului”. Această strategie diferenţiatoare redă trecerea de la „o şcoală pentru toţi” la „o şcoală pentru fiecare”, trecere ce poate fi realizată tocmai prin posibilităţile oferite de proiectarea şi aplicarea onestă a curriculumului la decizia şcolii şi în condiţiile în care are loc într-adevăr trecerea de la centrarea pe conţinuturi la centrarea pe nevoile şi interesele elevului.

În total pe municipiu, în baza datelor statistice, în clasele absolvente, s-au repartizat 40 de ore pentru curriculumul la decizia școlii/opționale în 37 de instituții. Preponderent, tematica acestora a fost selectată din lista orientativă propusă de ME („Cultura comunicării”- în clasa a XII-a; „Arta discuției”, „Retorică”, „Hermeneutică literară” – în clasa a IX-a).



    1. Realizări pe dimensiunea achiziţionarea competenţelor – cheie;

Reforma curriculară centrată pe elev şi pe formarea de competenţe specifice și integratoare s-a realizat prin instruirea metodică, organizarea şi desfăşurarea activităţilor de informare/formare şi promovare a experienţelor pozitive.

Printre realizările pe dimensiunea specificului disciplinei în achiziţionarea competenţelor – cheie la nivel de municipiu s-ar enumera:



  • Creşterea calităţii managementului şcolar prin elaborarea unei strategiei instituţionale privind implementarea curriculumului şcolar şi realizarea corectă a formelor de monitoring şi control la disciplină;

  • Perfecţionarea didactică a cadrelor, îmbunătățirea stilului de muncă prin centrarea pe formarea de competenţe, asumarea responsabilităţii pentru calitatea demersului didactic şi sporirea exigenţelor în ceea ce priveşte pregătirea elevilor în vederea participării la examenele de absolvire a gimnaziului şi a celor de BAC prin monitorizarea progresului şcolar;

  • Realizarea schimbului de experienţă între instituţii prin organizarea/participarea la seminarele locale/interşcolare, municipale şi promovarea cadrelor didactice performante;

  • Implicarea cadrelor didactice în elaborări de manuale, materiale didactice în baza cerinţelor curriculumului şcolar;

  • Preocuparea implementării tehnologiilor pedagogice avansate şi a TIC în educaţie;

  • Eficientizarea monitorizării implementării curriculei prin analiza permanentă a proiectelor de lungă durată – insistenţa pe proiectarea pe unităţi de învăţare;

  • Insistenţa spre construirea unui sistem de evaluare la nivel de unitate şcolară, clasă.

Comparativ cu modelele anterioare de proiectare didactică, dezvoltarea competenţelor cheie presupune reconsiderarea unor elemente, precum: valorificarea experienţei anterioare a elevilor, elemente ale mediului şcolar, aşteptările comunităţii, învăţarea diferenţiată, pregătirea elevilor ca proces continuu etc., elemente care apropie şcoala de nevoile elevilor şi de cerinţele societăţii.

  1. Managementul calității învățămîntului prin inspecțiile școlare

Realizarea funcţiilor de monitorizare, de diagnoză şi evaluare, de sprijin şi consiliere în asigurarea calităţii predării, învăţării şi evaluării s-a realizat prin inspecţiile şcolare: de evaluare generală şi consiliere a instituţiei (inspecţii: frontale de o zi, tematice şi speciale). In cadrul tuturor inspecţiilor efectuate, s-a urmărit calitatea implementării curriculei modernizate bazată pe formarea de competenţe, prin determinarea obiectivelor strategice ale activităţii corpului didactic de către cadrele manageriale, proiectarea unor activităţi formative, a unor forme de monitoring şi control intern pentru asigurarea unei calităţi optimale procesului de implementare a curriculumului modernizat la disciplină.

Toate activitățile de îndrumare și control realizate au vizat în primul rînd calitatea demersului educațional, pornind de la o proiectare riguroasă, până la implementarea unor soluții inovative în activitatea la clasă.



  1. Inspecţiile frontale în IP Liceele Teoretice LT„Ștefan cel Mare”, „Dragoș-Vodă” au vizat verificarea frontală, analiza şi evaluarea tuturor domeniilor de activitate din cele 2 unităţi şcolare.




Instituţii/ cadre did. implicate

Constatări

Impact

Mențiuni (alte date relevante)

1. IP Liceul Teoretic „Șt. cel Mare”, perioada 11-25.11.2014, ord. DGETS nr. 339 din 06.11.2014

Cadre didactice implicate:

1 manager școlar

5 cadre didactice


Asistarea la lecţii a demonstrat că profesorul este acela care poate valorifica pe larg transdisciplinaritatea şi asigura viziunea holistică a modelului comunicativ-funcţional, prin predarea integrată a disciplinei.

S-a recomandat a acorda asistență metodică necesară și a susține demersul educațional promovat de tînăra specialistă C.Ceban.

Profesorii au demonstrat o bună pregătire teoretico - metodică, cunoaşterea cerinţelor curriculumului, abilitatea de a proiecta şi realiza actul didactic, de a selecta formele şi strategiile adecvate de instruire.

Din cele 13 lecţii asistate au fost apreciate: 8 cu elemente de creativitate (A.Cravcenco, S.Popa – cîte 3 lecții; T.Verdeș, C.Ceban - cîte o lecție); 5 la nivel normativ (T.Verdeș, C.Ceban, G.Sîrghi).

Activitatea desfăşurată de managerul şcolar responsabil de procesul educaţional la disciplina Limba şi Literatura Română, A.Cernadciuc a fost apreciată cu calificativul „bine”, iar activitatea comisiei metodice la disciplină cu calificativul „foarte bine”.


2. IP Liceul Teoretic „Dragoș Vodă”,

în perioada 03-13.02. 2015, c ordinul DGETS nr. 50 din 16.01.2015


Cadre didactice implicate:

1 manager școlar

5 cadre didactice


Activităţile/acţiunile didactice curriculare şi extracurriculare ale profesorilor sînt racordate/realizate în raport cu problema didactică generală a liceului, mai puțin cu cea lansată de Scrisoarea metodică la disciplină. Planul activităţii Comisiei metodice este elaborat în fiecare an pe luni şi se găseşte în portofoliu. În baza planificării sunt prezente procesele-verbale ale şedinţelor desfășurate într-un caiet sigilat și paginat, început în 2007. În Portofoliul sunt prezente materialele ce confirmă activitatea desfășurată.

Managerului şcolar, s-a recomandat:

1. Să continue monitorizarea procesului educațional la disciplină prin planificarea unor controale tematice concrete care ar viza calitatea implementării curriculumului modernizat și evaluarea competenţelor formate/dezvoltate nu doar în clasele de debut a ciclurilor de școlaritate II (gimnaziu) și III (liceu) sau la absolvirea acestora.

2. Să acorde asistență metodică necesară și a susține demersul educațional promovat de tinerele specialiste A.Artin și C.Bulat.

3. Să constituie comisia metodică după disciplina școlară, cu implicarea activă a tuturor profesorilor de română în acțiunile proiectate conform indicațiilor scrisorii metodice.

4. Să găsească modalitatea de organizare a procesului educațional în ciclul I (gimnaziu) și II (liceu) după sistemul de cabinete, ceea ce ar permite profesorului o asigurare calitativă a lecției cu mijloace tehnice și didactice.


Din cele 14 lecţii asistate au fost apreciate:

  • 4 cu elemente de creativitate (N.Savin, M.Simirețchi, V.Scutaru);

  • 10 la nivel normativ (C.Bulat, V.Scutaru, A.Artin).

La lecţii se lucrează asupra dezvoltării competenţelor interpersonale, a competenţelor de comunicare orală şi scrisă. Îmbinarea diferitelor forme de activitate (frontal, individual, în grup, în perechi) sunt mai frecvent utilizate şi cresc caracterul interactiv al lecţiei.

S-au analizat rezultatele examenelor de absolvire a gimnaziului și a celor de BAC pentru ultimii 3 ani. Rezultatele sunt veridice și reflectă situația reală. În deosebi, merită a fi apreciate rezultatele examenelor de BAC din ultimii ani, în cadrul cărora nu s-a înregistrat eșec școlar, LT „Dragoș-Vodă” fiind plasat în clasamentul instituțiilor de învățîmînt din municipiu cu cele mai bune rezultate la BAC.

Activitățile evaluate în cadrul controlului au fost apreciate cu calificativul „bine”.



Inspecţii de o zi s-au efectuat în 3 instituții, conform Planului complex (IP LT „T..Vladimirescu”, Gimnaziul nr.99 „Gh.Madan”, Trușeni).


Instituţii/ cadre did.

Constatări

Impact

Mențiuni

(alte date relevante)

  1. IP Liceul Teoretic „T.Vladimirescu”,

conform ordinului DGETS nr.89 din 23.01.2015, efectuat la 27 ianuarie 2015
Cadre didactice implicate:

1 manager școlar

5 cadre didactice


Procesul educaţional la disciplină este realizat de 5 cadre didactice: 2 profesori cu vechimea în muncă de la 10 la 25 ani (Lupu Galina și Cibotaru Elena, ambele dețin gradul didactic II), 1 profesor cu vechimea de 5 ani (Belinschi Aliona); Deși au o vechime totală de 4 ani, profesoarele Iordăchescu Tatiana și Gauga Inna lucrează conform diplomei în funcție de profesor de română al III-lea an, anterior activînd în altă funcție. În activitate ambele profesoare sunt ghidate de șefa comisiei metodice Galina Lupu.


S-a recomandat să se țină la un control strict situația școlară a elevilor din ciclul II, învăţămîntul secundar, liceal, inclusiv, pregătirea acestora către examenele de BAC.

Una dintre problemele existente în instituție, nu doar la disciplina limba și literatura română, în ultimii 2 ani, o constituie numărul mare de candidați care nu au putut lua o notă de promovabilitate la BAC Acest factor a stat și la baza controlului tematic efectuat în anul precedent la disciplină în LT „T.Vladimirescu”. Analiza situației din anul curent, și în baza, recomandărilor făcute în cadrul controlului tematic, atestă un schimb de atitudine atît din partea administrației, cît și a cadrelor didactice și o atenție mai mare nivelului de pregătire a elevilor pentru examenul de BAC.

În contextul celor expuse, pînă la momentul controlului de o zi administrația a exmatriculat 52 de elevi din clasele liceale, dintre care 33 din clasele a XII-a (8 de la profilul real și 25 de la profilul umanist). Urma a fi analizată pe parcursul semestrului II situația la învățătură a încă 4 elevi din clasele absolvente.


Cele 5 lecţii asistate în clasele lecţii în clasele a V-a„B”, a VI-a „A”, a VIII-a „A”, a XI-a „C” și a XII-a „A” au fost calificate drept demersuri educaționale corect structurate, centrate pe elev, dintre acestea 2 fiind apreciate ca ore normative cu unele elemente de creativitate (în clasele a V-a„B”, subiectul lecției „ și a XII-a „A”, profesor E.Cibotaru și G.Lupu), iar 3 – normative (în clasele a VI-a „A”, a VIII-a „A”, a XI-a „C”, profesoare T.Iordăchescu, A.Belinschi și I.Gauga). Se pune accent pe formarea competenţelor de cultură generală a comunicării, competenţelor lectorale, cognitiv-atitudinale. În scopul formării/dezvoltării acestora se utilizează variate strategii educaţionale atît tradiţionale, cît şi moderne. Se creează un mediu propice învățării, sunt folosite eficient resursele materiale și cele tehnice existente. Atît elevii dintr-a XII-a, cît și cei dintr-a V-a au formate deprinderi de a lucra cu tabla interactivă.

  1. 2. Gimnaziul nr.99 „Gh.Madan”, Trușeni,

efectuat la

2 aprilie 2015 , conform ordinului DGETS nr. 420 din 31.03.2015



Cadre didactice implicate:

1 manager școlar

3 cadre didactice


Demersul didactic realizat de 3 profesori: Lupașcu Elena, director, Ciumac Alexandra, directorul-adjunct și Zagoreanu V-na S-a asistat la 3 lecții la profesoara V. Zagoreanu În cadrul lecţiilor profesoara a pus accent pe o învăţare conştientă,pe tehnici de motivare pentru lectură, pe feedback-ul parvenit din partea elevilor, pe realizarea obiectivelor operaţionale ale lecţiei în scopul formării/dezvoltării competenţelor curriculare.

Managerului şcolar, Alexandra Ciumac, responsabil de procesul educaţional la disciplină s-a recomandat:

1.În baza unei analize reale a situației la disciplină,a evidențierii punctelor slabe și a oportunităților, a planifica la rubrica control și dirijare diferite forme de control, în sistem, care ar viza procesului educațional la disciplină, calitatea implementării curriculumului gimnazial.

2.Revizuirea sistemului instituțional de evaluare, asigurarea funcționalității acestuia în scopul analizei în dinamică a rezultatelor școlare în clasele gimnaziale.

3.Să stabilească un parteneriat de colaborare educaţională cu unele instituții din municipiu, prin asistări reciproce la diferite activităţi desfăşurate la nivel de comisie metodică și schimb de experiență.



S-a recomandat de revăzut planul de activitate al comisiei metodice în vederea elaborării acestuia conform unei structuri funcţionale, care ar viza nu doar activităţi cu caracter organizatoric, dar şi cu caracter metodic, evaluativ, lucrul cu elevii performanţi, cu specificarea concretă a formelor de activitate.

A fost apreciată activitatea managerului școlar responsabil de procesul educațional și activitatea comisiei metodice cu calificativul „satisfăcător”; activitatea profesorilor cu calificativul „bine”.







  1. Calitatea proiectării manageriale, nivelul abordării aspectelor reformei conceptuale, actelor normative emise cu referire la politica educaţională, dar şi calitatea procesului educațional prin implementării curriculumului modernizat la disciplină, conform prevederilor Planului-cadru, gradul de realizare a cerinţelor curriculare; existența/funcționalitatea sistemului instituțional de evaluare a rezultatelor școlare la nivel de unitate şcolară, corectitudinea admiterii elevilor la examene au fost verificate în cadrul inspecţiilor tematice.



1.Control tematic:

Monitorizarea elaborării proiectelor de lungă durată la disciplinele școlare – accente pe implementarea curriculumului centrat pe competențe, inclusiv analiză și propuneri eficiente”


Perioada desfăşurării controlului

6 – 31 octombrie 2014


Instituţiile implicate în control:
LT Seral nr.2, Gimnaziul „Galata”,

„N.Costin”(Ghidighici),

gimnaziile nr. 31,49,51(Vatra),

67 (Revaca),

68 (Dobruja).
Cadre didactice implicate:

8 manageri școlar

17 cadre didactice


Eficiența demersului didactic la Limba și literatura română este condiționată de coerența proiectării, realizării procesului și evaluării rezultatelor. Implementarea Curriculumului Național și centrarea demersului educațional pe formarea/dezvoltarea competențelor a solicitat și anumite modificări de proiectare.

Cadrele didactice din instituţiile preuniversitare au participat la reuniunea metodică municipală, din august, au fost informate cu cerinţele şi recomandările metodologice, instrumentarul didactic şi actele normative ale ME privind implementarea curriculumului modernizat la disciplină. În cadrul şedinţelor comisiilor metodice, au fost analizate documentele curriculare, ghidurile de implementare a curriculei modernizate, manualele, materialele auxiliare, bibliografia de specialitate şi metodică etc.



Unele probleme/lacune atestate în cadrul controlului. Spre exemplu:

1.Lipsa unei viziuni clare a procesului propriu-zis în cazul lipsei informației aderente la proiectare care vizează repartizarea orelor pe semestre, an școlar, unități de învățare, domenii, etc.

2. Lipsa matricei de evidență a competențelor specifice, subcompetențelor.

3. Includerea unui număr mare de ore (22-40) într-o unitate de învățare (în cazul disciplinei aceasta presupune o secvență de 12-15 ore! conform indicațiilor).

4. Lipsa varierii formelor de evaluare sumativă la fine de unitate, a specificării produselor evaluabile în proiectare, în majoritatea cazurilor prevalînd testul complex și eseul.

5. Proiectarea atelierelor de lucru la clasă (de lectură, de scriere, de discuție) ca strategie didactică și nu ca formă de lucru/lecție. Atelierul presupune și prezența unor condiții speciale. Acesta trebuie să respecte cadrul ERRE și „să canalizeze eforturile elevilor spre finalizarea unui produs evaluabil”.

Necesitatea revizuirii numărului/tipului lecțiilor - ateliere într-un semestru, an școlar.

6. Necesitatea specificării în proiectare a operei literare și autorului pentru atelierul de lectură, temei abordate în cazul atelierului de discuție, produsului în cazul atelierului de scriere.



2.Control tematic:

Funcţionalitatea sistemului instituţional de evaluare a rezultatelor şcolare din perspectivă curriculară”, realizat în perioada 20.01 –13 03.2015

Instituţiile în care s-a realizat inspecția:

IP LT „M.Eliade”, „M.Viteazul”,

IP LT „Minerva”, „S.Haret”,

LT „Miguel de Cervantes”,

LTPA „N.Sulac”.

Cadre didactice implicate:

6 manageri școlar

29 cadre didactice


Managerii școlari și cadrele didactice din cele 6 instituții implicate în control cunosc și implementează actele normative privind evaluarea școlară. În cadrul instituțiilor, conform planului managerial, problema evaluării rezultatelor şcolare e prezentă la toate nivelurile de organizare a procesului educaţional: în cadrul Consiliului Profesoral, al Consiliului metodic, al Comisiilor Metodice la disciplinele școlare sau pe arii curriculare, al Atelierului Formare Continuă (în IP LT „M.Eliade”).

În institițiile inspectate (din LT „I.Hasdeu”, „T.Vladimirescu”, „L.Deleanu”, „P.Zadnipru”, „C.Negruzzi”, „N.Bălcescu”, Liceul teoretic cu profil sportiv nr.2) există un sistem de evaluare a rezultatelor școlare ale elevilor, sistem fundamentat de prevederile Concepției instituționale de evaluare a rezultatelor școlare și realizat prin

Planul de acțiuni și mecanismele de monitorizare a rezultatelor școlare ale elevilor de către cadrul didactic și echipa managerială.



3.Control tematic:

Realizarea competenţelor şi conţinuturilor curriculare”, anul şcolar 2014-2015, realizat în luna mai


LT „M.Eminescu”,

LT „V.Vasilache”,

LTPA „E.Alistar”, Gimnaziul „D.Matcovschi”, gimnaziul nr.93

Cadre didactice implicate:

5 manageri școlar

14 cadre didactice


În rezultatul verificării selective a cataloagelor școlare s-a constatat că înscrierile s-au făcut în corespundere cu proiectele de lungă durată în care competențele curriculare au fost distribuite conform aspectelor tematice fiecărei unități de învățare. Unitățile de învățare s-au proiectat în parametri de 12-14 ore; fiecare include cîte un atelier, o probă de evaluare sumativă, însoțită de o analiză a evaluări date.


În rezultatul analizei situației din instituțiile verificate, dar și din informația statistică prezentate la finele anului şcolar de către managerii instituţiilor şcolare, putem afirma că în 90% din instituţii a fost îndeplinit numărul de ore conform Planului-cadru, respectiv, realizate prevederile Curriculei.

Cauzele nerealizării orelor sînt multiple: coinciderea cu zilele de sărbători, concediu de boală, cursuri de perfecţionare.





4.Control tematic:

Admiterea elevilor la examenele de absolvire a gimnaziului şi a celor de bacalaureat, sesiunea 2015

LT „M.Eminescu”,

LT „V.Vasilache”,

LTPA „E.Alistar”, Gimnaziul „D.Matcovschi”



Cadre didactice implicate:

4 manageri școlar



În toate instituțiile implicate în control s-a desfășurat Consiliul profesoral în baza căruia elevii din clasele absolvente, a IX-a, a XII-a, au fost admiși la sesiunea de examen, fapt înregistrat și în cartea de procese-verbale.


S-au constituit, prin ordin intern, comisii de verificare a notelor semestriale/medii din cataloagele școlare. S-au completat dosarele personale ale absolvenților.


5.Monitorizarea examenelor de absolvire a gimnaziului și a celor de BAC

Gimnaziu: Gimnaziul nr.93, LT „V.Lupu”, „I.Hasdeu”, Gimnaziul-internat nr.2

BAC: CB LT „M.Eminescu”, „A.Cantemir”, „L.Rebreanu”, „Traian”

În toate instituțiile s-au asigurat condițiile necesare bunei desfășurări a examenelor. Examenele au decurs în corespundere cu prevederile Metodologiei de examene.

Desfășurarea examenelor sub camerele de supraveghere a responsabilizat elevii pentru pregătirea către examene.

În unele situații în care s-a încercat fraudarea examenului de către unii elevi care nu au respectat prevederile angajamentului semnat, elevii au fost eliminați din sala de examen, iar lucrarea a fost anulată.



  1. La inspecţiile speciale s-au aplicat cerinţele metodologice specifice de soluţionare a problemelor care au generat efectuarea inspecţiilor speciale, întocmirea documentelor specifice în corespundere cu Legea petiționarului.




Instituţii/ cadre did. implicate.

Constatări

Impact

Mențiuni


1. Școala de Arte „A.Stîrcea”,

efectuat la 18 septembrie 2014, în baza ordinului DGETS nr.1107 din 16 septembrie 2014
Cadre didactice implicate:

1 manager școlar

2 cadre didactice


La momentul controlului în instituție încă nu era elaborat planul managerial pentru noul an de studii. Planul managerial din anul precedent de studii este unul formal (întocmit pe 4 foi format A4), care nu corespunde cerințelor; nu are o structură adecvată..

În plan nu era planificat nici un tip de control care ar viza procesul educațional la disciplinele școlare, monitorizarea gradului de implementare a curriculumului, monitorizarea progresului școlar.



Situația atestată în cadrul controlului a fost considerată drept una deplorabilă, sub orice nivel, care nu se încadrează în parametrii de funcționare a unei unități de învățămînt preuniversitar.

Administrația școlii a fost atenționată asupra neadmiterii unei astfel de situații în continuare, asupra respectării cu strictețe a actelor/documentelor normative emise de Ministerul Educației și DGETS.

În rezultatul controlului repetat și a examinării petițiilor din partea părinților, s-a decis lichidarea treptelor primară și gimnazială din instituția respectivă și păstrarea statutului de Școală de Arte.


Demersul didactic la limba şi literatura română este realizat de 2 profesori: Mogîldea Natalia–absolventă a USM în 2001, specialitatea limba română, vechime în muncă-14 ani, grad didactic II, sarcina didactică de 22 și Bodnariuc Irina, studentă în anul IV la UPS „I.Creangă”, specialitatea pedagogie generală, sarcina didactică de 5 ore în clasa a VII-a. Nefiind specialist la disciplină predă limba și literatura română în instituție al V-lea an

2. LT „Gh.Asachi”, control special în baza plîngerii unui grup de părinți pe numele profesoarei de limba și literatura română Maria Guzun, cu numărul de înregistrare 377-P din 03.11.2014
Cadre didactice implicate:

1 cadru managerial

1 cadru didactic


S-a constatat că echipa managerială, administratorul responsabil de procesul educaţional la disciplină ţine la control sistematic activitatea cadrelor didactice la disciplină, inclusiv a profesoarei M.Guzun, prin asistări la ore, verificarea documentaţiei şcolare (cataloagelor, proiectelor de lungă şi scurtă durată), prin acordarea asistenţei metodice necesare.

Administratorul responsabil de procesul educațional la disciplină, dna N.Bulat și profesoara M.Guzun au negat faptele descrise în petiție, totodată au fost preîntîmpinate asupra neadmiterii variantelor de texte-xerox cu grafie chirilică.


În rezultatul celor întreprinse în cadrul controlului special s-a constatat că documentația școlară reflectă un proces educațional coerent, constructiv; asistarea la lecție în clasa a VI-a „E” a demonstrat existența unui sistem de lucru din partea cadrului didactic, un parcurs didactic explicit, corect structurat, centrat pe elev.


Calificative acordate pe tipuri de instituţii (controale de o zi, tematice şi de speciale)


Instituţii

Tipul de inspecţie

Managerul responsabil, funcția

Nr.cadre didactice

Ore asist

Calificativ manager

Calificativ

profesori



IP LT „Ștefan cel Mare”

c/frontal

Ala Cernadciuc, d/a

5

13

bine

f.bine

IP LT „Dragoș Vodă”

c/frontal

Mihai Prodan, dir.

5

14

bine

bine

IP LT „T.Vladimirescu”

c/zi

Ala Maximciuc, d/a

5

5

bine

bine

Gimn.nr.99, „Gh.Madan”

c/zi

Al-dra Ciumac, d/a

3

3

satisfăcător

bine

Șc. de Arte „A.Stîrcea”

c/special

Svetlana Nicora

2

3

nesatisfăcăt

satisfăcător

LT „Gh.Asachi”

c/special

Natalia Bulat

1

2

f.bine

bine

LT Seral nr.2

c/tem

Nina Ivanov, dir.

3

2

bine

bine

Gimnaziul „Galata”

c/tem

Tamara Tataru

1

-

satisfăcător

satisfăcător

Gimnaziul „N.Costin”

c/tem

L.Corcinschi, d/a

2

-

satisfăcător

satisfăcător

Gimnaziul nr.31

c/tem

Victor Luca, d/a

3

-

bine

bine

Gimnaziul nr.49

c/tem

L.Crețu

2

-

bine

bine

Gimnaziul nr.51, Vatra

c/tem

A.Svîrnei,d/a

2

3

bine

bine

Gimnaziul nr.67

c/tem

A.Cerneva

1

-

satisfăcător

satisfăcător

Gimnaziul nr.68

c/tem

G.Sava

3

-

satisfăcător

satisfăcător

IP LT „M.Eliade”

c/tem

V. Bolocan, d/a

5




f.bine

f.bine

IP LT „M.Viteazul”

c/tem

N.Berezovschi, dir.

5

-

f.bine

f.bine

IP LT „Minerva”

c/tem

A.Macarevici, dir.

4

-

f.bine

f.bine

LT „M.de Cervantes”

c/tem

R.Postu, dir.

5

-

f.bine

f.bine

LTPA „N.Sulac”

c/tem

I.Bulat, dir.

5




bine

bine

IP LT „S.Haret”

c/tem

S.Orehovschi

5

-

bine

bine

LT „M.Eminescu”

c/tem

Mihai Dan

5

-

bine




LT „V.Vasilache”

c/tem

Vera Bălănel

4




bine




LTPA „E.Alistar”

c/tem

Aurelia Grecu, d/a

4




bine




Gimn.„D.Matcovschi”

c/tem

Ina Iașciuc, dir.

1




bine




Gimnaziul nr.93

c/tem

Ana Popa, dir.

2

2

bine

-

Gimn.-internat nr.2

c/tem

Iurie Donțu, dir.

3

2

bine

-

LT „I.Hasdeu”

c/tem

Eleonora Goncear

-

2

bine

-

IP LT „L.Rebreanu”

c/tem

Larisa Izvoreanu

-

3

bine

-

IP LT „Traian”

c/tem

Tatiana Gogu

-

3

bine

-

Creșterea calității actului educațional și a performanțelor școlare rămîne preocuparea constantă a DGETS, materializată în planuri remediale la nivelul fiecărei unități de învățământ, în inspecții tematice și în programe de formare profesională a cadrelor didactice. Totodată, s-au efectuat demersuri de consiliere a tuturor actorilor educaționali: elevi, părinți și profesori.



III. REZULTATELE ELEVILOR. DOMINANTA EVALUATIVĂ. NIVELUL ATINGERII STANDARDELOR CURRICULARE DE CĂTRE ELEVI.

Tezele semestriale din sesiunile de iarnă, vară.

Managementul administrării testelor în cadrul sesiunii a decurs în conformitate cu prevederile ordinelor ME, respectiv, DGETS a Consiliului Municipal Chișinău; la elaborarea subiectelor s-au elaborat obiectivele de evaluare, s-a stabilit tipul itemilor, structura subiectelor, s-a urmărit evaluarea competențelor specifice formate/dezvoltate pe parcursul semestrului. Instrumentele de evaluare utilizate au presupus matricea de specificații, subiectele, baremele de verificare, schema de convertire a punctelor în note. Acestea au fost elaborate de profesorul la clasă, discutate și analizate la comisia metodice la disciplină și aprobate de directorul instituției. În unele unități școlare s-a propus subiect unic pentru toate clasele de la aceeaşi paralelă. Spre deosebire de anii precedenți, în marea majoritate a instituțiilor s-a pus accent pe o evaluare obiectivă, fiind asigurate condițiile de scriere a probei similare examenului de BAC.



În total, pe municipiu, au susţinut teza la Limba şi literatura română 3717 elevi din 3807, dintre care :

  • profil real – 1541 elevi din 1556;

  • profil umanist –1825 elevi din1886;

  • profil arte –125 elevi din 127;

  • profil sport –226 elevi din 228.

  • 90 de liceeni, din diferite motive, nu s-au prezentat la teză.

În clasa a XII-a, la cele 4 profiluri au susținut teza 3518 liceeni, în clasa a X-a, la profilul arte și sport, 199 liceeni.

Analiza rezultatelor în baza curbei gaussiene, după distribuirea notelor pe profiluri, denotă tendința de majorare masivă a notelor de la „4” la „5” la profilul umanist în clasa a XII-a și la profilul sport în clasa a X-a și a XII-a. În clasa a X-a, profil arte sunt majorate notele de „6” în detrimentul celor de „5”. Mai reale sunt rezultatele în clasa a XII-a la profilul real și arte.

Pentru confirmare se propune diagramele:

Clasa a XII-a, profil real, umanist, arte și sport



Clasa a X-a, profil arte și sport



  • Din numărul total al elevilor participanţi la tezele semestriale la nivelul calităţii impuse de cerinţele curriculumului liceal au realizat sarcinile 39,44 % sau 1466 din liceeni; cu 2,6% mai puțini decît în anul precedent.

După profiluri aparte: profil real - 51,9% (800 elevi), cu 2,88% mai puțin; umanist – 32,1 % (588 elevi), cu 1,08% mai puțin; arte – 45,6% (47 elevi), cu 17,75% mai mult decît în anul precedent; sport –10,1% (135 elevi), cu 5,3% mai mult decît în anul precedent;



  • Din numărul elevilor participanţi la tezele semestriale sunt plasaţi la nivel de eşec școlar 3,92% (146) liceeni, cu 0,37% mai puțin decît în sesiunea din anul precedent de studii. După profiluri aparte:

profil real – 1,88 % (29), cu 0,38% mai puțin decît în anul precedent; profil umanist – 4,21% (77), cu 0,59% mai puțin; profil arte – 5,6 % (7) , cu 0,82% mai puțin; profil sport –14,6% (33), cu % 14,04% mai puțin;

  • au fost apreciaţi cu note de “5”, “6”, “7” – 56,63% (2105 liceeni), cu 2,97% mai mulți decît în sesiunea din anul de studii precedent. După profiluri aparte:

profil real –712 sau 46,2% (cu 3,27 mai mulți); umanist –1162 sau 63,6% (cu 1,6 mai mulți), arte – 61 (48,8%,), cu 16,3 mai puțini; sport –170 sau 75,22% (cu 8,74 mai mulți);

Un rezultat mai înalt al calităţii se atestă, ca de obicei, în clasele a XII-a profil real (51,9%), a X-XII-a profil arte, 48,4% , respectiv, 42,62%. Cu 11,51% mai jos se plasează clasele a XII-a profil umanist, care au înregistrat 31,1%. Ca și în anii precedenți, rezultate modeste au fost înregistrat liceenii clasele a X-a şi a XII-a din instituțiile cu profil sportiv (8,14% şi, respectiv, 13,18). Cu toate acestea e nesesar de menționat faptul că, spre deosebire de rezultatele din anul precedent, % calității a crescut în clasa a XII-a cu 10,62%. Nota medie în aceste clase constituie 5,59 și 5,67.

Analiza comparativă după profiluri și instituții, atestă rezultate performante atît la profilul real, cît şi la cel umanist în liceele „Prometeu-Prim”, „I.Creangă”, „Gh.Asachi”, “S.Haret”, „Ginta Latină”, „N.Iorga”, „Gaudeamus”; la profilul real: „D.Alighieri”, „Orizont”, Buiucani, și Durlești, LT „M.Marinciuc”, “G.Meniuc”,; la profil umanist: “M.Eliade”, „Elitex”.



Rezultate modeste au demonstrat elevii clasei a XII-a, profil real din LT „Ion și Doina Aldea-Teodorovici”(coeficientul calității 0 %), LT „Ștefan cel Mare” (9,09, ) „Alexandru cel Bun” (10,52%, ), Liceul Tehnologic (12,5%), LT Seral nr.1 (14,3); la profilul umanist elevii clasei a XII-a din LT „V.Vasilache” (coeficientul calităţii 11,53%), LT Seral nr.1 (15%), „C.Negruzzi” (15,8%), „Miguel de Cervantes”(19,35%); elevii claselor a XII-a, profil sport din LIMPS (0 %) ; a X-a sport din LIMPS (5,58%) și LTPS nr.2 (5,85%).

Yüklə 0,7 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin