Temel mevzuat ögeleri Temel mevzuat ögeleri Çalışanların hak, yükümlülük ve sorumlulukları Kamu çalışanlarını ilgilendiren mevzuat Özel kesim çalışanlarını ilgilendiren mevzuat Mali mevzuat Kütüphane ve diğer bilgi merkezleri türlerine yönelik mevzuat
Bu dersin sonunda öğrenci; bir kamu veya özel kesim çalışanı olarak sahip olduğu hak, yükümlülük ve sorumlulukları; bilgi merkezlerine yönelik mali ve diğer mevzuatı anlar ve yorumlar hale gelir.
Çelik, A. (2001).Bilgi hizmetleri ve mevzuat. Ankara:ÜNAK. Çelik, A. (2001).Bilgi hizmetleri ve mevzuat. Ankara:ÜNAK. Gözübüyük, Ş. (2001). Yönetim hukuku. Ankara: Turhan Kitabevi. Kahramanoğlu,S.; Ünvar, M.(2002). Açıklamalı devlet memurları kanunu. Ankara: Nobel. T.C. Anayasası.(2005). Ankara: Seçkin Yayınevi http://www.basbakanlik.gov.tr e-mevzuat
Derse devam (%5), seminer (%25), 1 ara sınavı (%20), final sınavı (%50). Derse devam (%5), seminer (%25), 1 ara sınavı (%20), final sınavı (%50).
Mevzuat, Türkçe Sözlükte Mevzuat, Türkçe Sözlükte - “bir ülkede yürürlükte olan yasa, tüzük, yönetmelik vb.nin tümü olarak tanımlanmaktadır”.
- Bir başka tanımda ise “ bir memleketteki veya bir konudaki yasaların, tüzük, yönetmelik vb.nin tümüdür (Meydan Larousse).
- Mevzuat terimi için Karalayçın (2001,66) da “mevzuat yani yasal hukuk kaideleri anayasa, kanunlar, kanun hükmünde kararnameler, tüzükler, kararnameler ve yönetmeliklerdir” demektedir.
- Bu kapsamda anayasa da mevzuat kapsamında değerlendirilmektedir.
Mevzuatla ilgili olarak Türkçe Sözlükte “yürürlükte olan” ifadesine karşılık, çeşitli idare hukuku otoritelerinin “mer’i mevzuat”dan (yürürlükteki ve eski tarihli mevzuat) söz etmeleri mevzuatı sadece yürürlükte olanlarla sınırlamanın yeterli olamayacağını göstermektedir. Mevzuatla ilgili olarak Türkçe Sözlükte “yürürlükte olan” ifadesine karşılık, çeşitli idare hukuku otoritelerinin “mer’i mevzuat”dan (yürürlükteki ve eski tarihli mevzuat) söz etmeleri mevzuatı sadece yürürlükte olanlarla sınırlamanın yeterli olamayacağını göstermektedir.
Mevzuat terimi kamu yönetimi hukuku (idare hukuku)’nda hukuk kaynakları olarak bilinen anayasa, yasa, tüzük, yönetmelik terimlerini kapsadığı için bir bakıma, hukuk kaynakları terimi ile eş anlamlı olarak düşünülebilir. Mevzuat terimi kamu yönetimi hukuku (idare hukuku)’nda hukuk kaynakları olarak bilinen anayasa, yasa, tüzük, yönetmelik terimlerini kapsadığı için bir bakıma, hukuk kaynakları terimi ile eş anlamlı olarak düşünülebilir. Farkları, mevzuatın yalnızca yazılı hukuk kaynaklarını içermesi, hukuk kaynaklarının ise yazılı kaynakların yanı sıra “gelenek hukuku” gibi kayıtsız kaynakları da kapsamasıdır (Gözübütük, 1995; Karayalçın, 2001).
Bir ülkedeki tüm yazılı hukuk kaynaklarını kapsayan genel mevzuatın yanı sıra , belli konulara yönelik mevzuattan da söz edilebilir. - Turizm mevzuatı, bankacılık mevzuatı, deniz taşımacılığı mevzuatı, memurlara yönelik mevzuat, bilgi hizmetleri mevzuatı gibi.
Mevzuat, yönetici ya da işgören olarak kamu kesiminde çalışan kişilere gerek doğrudan, gerekse dolaylı olarak ilgilendirmektedir. Mevzuat, yönetici ya da işgören olarak kamu kesiminde çalışan kişilere gerek doğrudan, gerekse dolaylı olarak ilgilendirmektedir. Kamu görevlilerinin mevzuat hakkında bilgi sahibi olmaları işlerindeki başarıları açısından büyük önem taşır. Özellikle yönetici konumunda bulunanlar için bu durum bir zorunluluktur. Çünkü mevzuata aykırı yapılan işlemlerin geriye çevrilmesi ve hatta tüzel yaptırımlar içermesi olağandır. İşgörenler de en azından haklarını ve sorumluluklarını bilmek açısından kendilerini ilgilendiren mevzuatı izlemek durumundadırlar.
“Bilgi Hizmetleri mevzuatı” nedir sorusuna verilecek yanıt, bilgi hizmetlerine yönelik etkinlikleri ilgilendiren yasa ve yönetmeliklerdir biçiminde olabilir. “Bilgi Hizmetleri mevzuatı” nedir sorusuna verilecek yanıt, bilgi hizmetlerine yönelik etkinlikleri ilgilendiren yasa ve yönetmeliklerdir biçiminde olabilir. Bilgi hizmetlerini sağlayan desteğin maddi ve manevi boyutları olduğunu dile getiren Çakın (1986, 15); - mali kaynak, personel, araç gereç ve binayı maddi destek kapsamında değerlendirmektedir.
- Manevi destek ise bilgi merkezinin hizmetlerinde gözeteceği amaçları ve bu amaçlara ulaşmada izlenecek politikaların nasıl olması gerektiği konusunda aydınlatıcı özelliğe sahip, bilgi merkezlerini doğrudan ya da dolaylı olarak ilgilendiren yasa ve yönetmeliklerle gerçekleşebilir.
Türkiye’de bilgi hizmetlerinde görevli personelin tanım, görev ve yetkilerine ilişkin ayrıntılı bir yasal düzenlemenin bulunmayışının pek çok soruna yol açtığı ve mesleğin statüsünü olumsuz yönde etkilediği sıkça öne sürülmektedir. |