Material informativ către desfășurarea Zilei Mondiale a tuberculozei – 24 martie 2018 cu genericul „Se caută: Lideri pentru o lume fără tuberculoză”



Yüklə 34,1 Kb.
tarix29.07.2018
ölçüsü34,1 Kb.
#62774



Material informativ către desfășurarea Zilei Mondiale a tuberculozei – 24 martie 2018 cu genericul

Se caută: Lideri pentru o lume fără tuberculoză”


În fiecare an, Ziua Mondială a Tuberculozei este consemnată pe 24 martie cu scopul de a crește gradul de conștientizare a populației a consecințelor devastatoare asupra sănătății, sociale și economice ale tuberculozei (TBC) și pentru a intensifica eforturile de a pune capăt epidemiei globale de tuberculoză. Data marchează ziua când dr. Robert Koch în 1882 a anunțat, că a descoperit bacteria care provoacă tuberculoza, care a deschis calea spre diagnosticarea și vindecarea acestei boli.

În ciuda progreselor semnificative înregistrate în ultimele decenii, tuberculoza continuă să fie cel mai mare criminal infecțios din întreaga lume, revendicând peste 4 500 vieți pe zi. Apariția tuberculozei multi-drog rezistente (MDR-TB) prezintă o amenințare majoră la adresa securității sănătății și ar putea scădea șansele în lupta împotriva tuberculozei.

Tema Zilei Mondiale a Tuberculozei din 2018 - „Se caută: Lideri pentru o lume fără tuberculoză” se concentrează pe fortificarea angajamentului de a pune capăt tuberculozei, nu numai la nivel politic cu șefii de stat și miniștrii sănătății, dar la toate nivelele: de la primari, guvernatori, parlamentari și lideri comunitari, până la persoanele afectate de tuberculoză, societatea civilă, medici sau asistente medicale, ONG-uri și alți parteneri. Toți pot fi lideri ai eforturilor de a pune capăt TB în propria lor muncă sau pe teren. Ziua Mondială a Tuberculozei oferă oportunitatea la nivel global de a mobiliza angajamentul politic și social pentru accelerarea progreselor în eliminarea tuberculozei.
Situația epidemiologică prin tuberculoză

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății pe parcursul anului 2017, circa 10,4 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de tuberculoză, iar în a.2016 au decedat peste 1,8 milioane de persoane. Tuberculoza devenind astfel, cel mai mare ucigaș infecțios la nivel mondial.

În 2016, aproximativ 1 milion de copii s-au îmbolnăvit de tuberculoză și 250000 de copii au decedat de TB (inclusiv copiii cu TB asociată cu HIV).

Oricine poate contracta TB, însă boala prosperă printre persoanele care trăiesc în sărăcie, comunități și grupuri marginalizate și alte grupuri vulnerabile. Acestea includ: migranții, refugiații, minoritățile etnice, minerii și alte persoane care lucrează și locuiesc în zone cu risc sporit, persoanele în vârstă, familii cu mulți copii marginalizate, etc.

Factori precum: malnutriția, sărăcia, salubritatea deficientă în combinație cu consumul de tutun și alcool, diabet zaharat – majorează riscul și crește receptivitatea la TBC. În plus, accesul la serviciile medicale este adesea împiedicat de costurile mari, asociate bolii. Transmiterea tuberculozei multidrog rezistente (MDR-TB) crește simțitor povara tuberculozei și împiedică la reducerea morbidității și mortalității, cauzate de această maladie.

Tuberculoza (TBC) a existat de milenii și rămâne o problemă majoră de sănătate la nivel mondial. Aceasta afectează sănătatea a aproximativ 10 milioane de persoane în fiecare an și este una dintre primele zece cauze ale decesului la nivel mondial. În ultimii 5 ani, aceasta a fost principala cauză a decesului provocat de un singur agent infecțios, clasându-se deasupra HIV/SIDA. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că, cu un diagnostic precoce și un tratament corect, majoritatea persoanelor bolnave de tuberculoză pot fi vindecate.

Un număr estimat de 53 de milioane de vieți au fost salvate prin diagnosticarea și tratamentul TBC între 2000 și 2016.

Eradicarea epidemiei de TB până în 2030 se numără printre obiectivele de sănătate ale Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.



Pe parcursul ultimilor ani, în Republica Moldova, se constată o tendinţă de stabilizare a situaţiei epidemiologice a tuberculozei, morbiditatea prin tuberculoză în anul 2017 se menţine la nivel înalt - 3358 de cazuri (2016 – 3576 cazuri). Incidenţa globală prin tuberculoză în anul 2017 constituie 83,3 la 100.000 populaţie (anul 2016 – 88.6 la 100.000 populaţie). Mortalitatea prin tuberculoză în 2017 a constituit 7.9 la 100000 populaţie (2016 – 9.4 la 100.000 populaţie) (321 cazuri în 2017 și 372 cazuri în 2016). Doar 78 sută dintre bolnavii de tuberculoză sensibilă se tratează până la capăt, iar cea multidrug-rezistentă – are o rată de succes de doar 66 la sută.
Tuberculoza: cauzele și căile de transmitere

Tuberculoza este cauzată de o bacterie (Mycobacterium tuberculosis) care afectează cel mai des plămânii. Tuberculoza este vindecabilă și poate fi prevenită.

TB se răspândește de la o persoană la alta prin aer. Când oamenii cu TB pulmonară tușesc, strănută sau scuipă propulsează germenii tuberculozei în aer. O persoană trebuie să inhaleze numai câțiva dintre acești germeni pentru a deveni infectată.

Aproximativ un sfert din populația lumii au tuberculoză latentă, ceea ce înseamnă că oamenii au fost infectați cu bacterii TB, dar nu sunt (încă) bolnavi de boală și nu pot transmite boala. Persoanele infectate cu bacteriile tuberculozei au un risc de 5-15% de a se îmbolnăvi de TB pe parcursul vieții. Cu toate acestea, persoanele cu un sistem imun compromis, cum ar fi persoanele infectate cu HIV, malnutriți sau diabetici, sau persoanele care folosesc tutun prezintă o probabilitate mult mai mare de a se îmbolnăvi.

Atunci când o persoană dezvoltă forma activă de tuberculoză, simptomele (cum ar fi tusea, febra, transpirația nocturnă sau pierderea în greutate) pot fi nesemnificative timp de mai multe luni. Acest lucru poate duce la întârzieri în adresabilitate și rezultă în transmiterea bacteriilor altor persoane. Persoanele cu TB activă pot infecta alte 10-15 persoane prin contact strâns pe parcursul unui an.

Cine este cel mai expus riscului?

Tuberculoza afectează în cea mai mare parte adulții în cei mai productivi ani. Cu toate acestea, toate grupurile de vârstă sunt expuse riscului. Peste 95% din cazuri și decese sunt în țările în curs de dezvoltare.

Persoanele infectate cu HIV au o probabilitate de 20 până la 30 de ori mai mare de a dezvolta TB activă. De asemenea, riscul de a dezvolta TB activă este mai mare la persoanele care suferă de alte afecțiuni care afectează sistemul imunitar. În 2016, un milion de copii (cu vârste între 0 și 14 ani) s-au îmbolnăvit de tuberculoză, iar 250 000 de copii (inclusiv copiii cu TBC asociată cu HIV) au decedat din cauza bolii.

Utilizarea tutunului mărește riscul de boala TBC si deces. La nivel mondial, 8% din cazurile de TB sunt atribuite fumatului.



Impactul global al TB

TB afectează orice parte a lumii. În 2016, cel mai mare număr de cazuri noi de tuberculoză au fost diagnosticate în Asia, cu 45% cazuri noi, urmate de Africa- 25% cazuri noi.

În 2016, 87% din cazurile noi de tuberculoză au avut loc în cele 30 de țări cu povară ridicată a tuberculozei. Șapte țări au reprezentat 64% din cazurile noi de tuberculoză: India, Indonezia, China, Filipine, Pakistan, Nigeria și Africa de Sud. Progresul global depinde de progresele înregistrate în prevenirea și îngrijirea TB în aceste țări.

Simptomele comune ale TBC pulmonare active sunt tusea cu sputa și ocazional cu sânge, dureri în piept, slăbiciune, scădere în greutate, febră și transpirații nocturne.

Tratament

Tuberculoza este o boală tratabilă și curabilă. Tuberculoza sensibilă la medicamente este tratată cu un curs standard de 6 luni cu 4 medicamente antimicrobiene care sunt furnizate însoțite de informație, supraveghere și sprijin pacientului de către un lucrător medical sau un voluntar instruit. Fără acest sprijin, aderența la tratament poate fi dificilă și boala se poate răspândi. Marea majoritate a cazurilor de tuberculoză pot fi vindecate atunci când medicamentele sunt furnizate și luate în mod corespunzător.

Între 2000 și 2016, au fost salvate aproximativ 53 de milioane de vieți prin diagnosticarea și tratamentul tuberculozei.

TBC și HIV

Persoanele care trăiesc cu HIV au o probabilitate de 20 până la 30 de ori mai mare de a dezvolta forma activă a tuberculozei decât persoanele fără HIV.

HIV și TB formează o combinație letală, fiecare accelerează progresul celuilalt. În 2016, aproximativ 0,4 milioane de persoane au murit de TB asociată cu HIV. Aproximativ 40% dintre decesele în rândul persoanelor HIV pozitive au fost cauzate de tuberculoză. În 2016, au fost înregistrate aproximativ 1,4 milioane de cazuri noi de tuberculoză în rândul persoanelor HIV pozitive, dintre care 74% trăiau în Africa.

OMS recomandă o abordare bazată pe 12 componente a activităților de colaborare în domeniul TB-HIV, inclusiv acțiuni de prevenire și tratament al infecțiilor și bolilor, pentru reducerea deceselor.



Tuberculoza multi rezistentă

Medicamentele anti-TB au fost utilizate de zeci de ani, iar tulpinile care sunt rezistente la 1 sau mai multe dintre medicamente au fost documentate în fiecare țară cercetată. Rezistența la medicamente apare atunci când medicamentele anti-TB sunt utilizate necorespunzător, prin prescrierea incorectă de către medici, medicamente de proastă calitate și pacienții care întrerup tratamentul prematur.

Tuberculoza multidrog rezistenta (MDR-TB) este o forma de TB cauzata de bacterii care sunt rezistente la isoniazid si rifampicina, cele mai puternice medicamente anti-TB de prima linie. MDR-TB este tratabilă și curabilă prin utilizarea medicamentelor de linia a doua. Cu toate acestea, opțiunile de linia a doua de tratament sunt limitate și necesită chimioterapie extinsă (până la doi ani de tratament) cu medicamente care sunt scumpe și toxice.

În unele cazuri, se poate dezvolta o rezistență mai severă la medicamente. Tuberculoza rezistentă la medicamente (XDR-TB) este o formă mai gravă de MDR-TB cauzată de bacterii care nu răspund la cele mai eficiente medicamente anti-TB de linia a doua, părăsind adesea pacienții fără alte opțiuni de tratament.

În 2016, MDR-TB rămâne o criză a sănătății publice și o amenințare la adresa securității sănătății. OMS estimează că au existat 600 000 de cazuri noi cu rezistență la rifampicină - cel mai eficient medicament de primă linie - dintre care 490 000 au fost MDR-TB. La nivel mondial, doar 54% din pacienții cu MDR-TB și 30% cu XDR-TB sunt tratați cu succes. În 2016, OMS a aprobat utilizarea unui regim de tratament scurt, standardizat pentru pacienții cu MDR-TB care nu sunt cauzate de tulpini rezistente la medicamente de a doua linie de TBC. Acest regim durează 9-12 luni și este mult mai puțin costisitor decât tratamentul convențional pentru MDR-TB, care poate dura până la doi ani. De asemenea, OMS a aprobat, un test rapid de diagnosticare pentru a identifica rapid acești pacienți. Mai mult de 35 de țări din Africa și Asia au început să utilizeze regimuri mai scurte de MDR-TB.

Răspunsul OMS

OMS urmărește 6 funcții de bază în abordarea tuberculozei:

1. Asigurarea conducerii globale în chestiuni critice pentru tuberculoză.

2. Elaborarea de politici, strategii și standarde bazate pe dovezi pentru prevenirea, tratarea și controlul tuberculozei și monitorizarea implementării acestora.

3. Acordarea de asistență tehnică statelor membre, catalizarea schimbării și construirea capacității de dezvoltare durabilă.

4. Monitorizarea situației globale a tuberculozei și măsurarea progresului în tratamentul, controlul și finanțarea tuberculozei.

5. Modelarea agendei de cercetare a tuberculozei și stimularea producerii, traducerii și diseminării cunoștințelor valoroase.

6. Facilitarea și angajarea în parteneriate pentru acțiuni împotriva tuberculozei.

Strategia de eliminare a tuberculozei, adoptată de Adunarea Mondială a Sănătății în mai 2014, reprezintă un model pentru țările în eliminarea epidemiei de tuberculoză prin scăderea numărului de decese, incidență și eliminarea costurilor imense. Acesta descrie obiectivele de impact globale pentru reducerea cu 90% a deceselor cu tuberculoză, reducerea cazurilor noi cu 80% între anii 2015 și 2030 și asigurarea faptului că nici o familie nu este împovărată de costuri imense datorate tuberculozei.

Eradicarea epidemiei de tuberculoză până în 2030 se numără printre obiectivele de sănătate ale noilor Obiective De Dezvoltare Durabilă adoptate. OMS a făcut un pas înainte și a stabilit un obiectiv de reducere cu 95% a deceselor și o scădere cu 90% a incidenței tuberculozei până în 2035, nivel similar cel actual al țărilor cu incidență scăzută a tuberculozei.

Șaptezeci de Obiective de Dezvoltare Durabilă au fost adoptate de statele membre ale ONU în septembrie 2015. Eradicarea tuberculozei este o țintă în cadrul Obiectivului de Dezvoltare Durabilă 3 - "Asigurarea vieții sănătoase și promovarea bunăstării pentru toți la toate vârstele".

Strategia conturează trei piloni strategici care trebuie implementați pentru eradica efectiv epidemia:

• Pilonul 1: prevenire și tratament integrat a pacientului.

• Pilonul 2: politici îndrăznețe și sisteme de susținere.

• Pilonul 3: intensificarea cercetărilor și inovațiilor.

Succesul Strategiei va depinde de respectarea de către țări a următoarelor 4 principii-cheie atunci când implementează intervențiile subliniate în fiecare pilon:

• responsabilitatea și administrarea guvernului în monitorizare și evaluare.

• coaliție puternică cu organizațiile și comunitățile societății civile.

• protecția și promovarea drepturilor omului, eticii și echității.

• adaptarea strategiei și țintelor la nivel de țară, cu colaborare globală.


În Republica Moldova în scopul reducerii poverii tuberculozei, inclusiv a tuberculozei rezistente la medicamente a fost elaborat și aprobat Programul național de control al tuberculozei pentru anii 2016 – 2020 (HG. Nr.1160 din 20.10.2016). Acest scop va fi realizat prin asigurarea accesului universal la servicii de prevenire, diagnostic și tratament de calitate și aplicarea intervențiilor strategice centrate pe pacient.

Obiectivele specifice ale programului includ:



  • Asigurarea accesului universal la diagnosticul precoce al tuturor formelor de tuberculoză, cu depistarea către finele anului 2020 a cel puțin 85% din numărul total estimat de cazuri cu tuberculoză multidrogrezistentă;

  • Asigurarea accesului universal la tratament prin abordare centrată pe pacient cu obținerea ratei de succes printre cazurile noi de tuberculoză pulmonară bacteriologic confirmate de cel puțin de 85% şi printre cazurile noi cu tuberculoză multidrogrezistentă nu mai joasă de 75% către anul 2020;

  • Realizarea activităților sinergice cu alte programe naționale de sănătate şi reducerea poverii TB/HIV pînă la 5%;

  • Asigurarea măsurilor de profilaxie în controlul tuberculozei și menținerea unei rate de vaccinare cu vaccinul antituberculos Bacillus Calmette–Guérin la naștere de cel puțin 95%;

  • Consolidarea capacităților sistemului de sănătate în scopul asigurării controlului eficient al tuberculozei;

  • Dezvoltarea și aplicarea instrumentelor noi și intervențiilor inovative în domeniul controlului tuberculozei;

  • Consolidarea implicării comunității și a organizațiilor societății civile în controlul tuberculozei prin abordare centrată pe pacient.



Yüklə 34,1 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin