Şanliurfa raporu



Yüklə 218,32 Kb.
səhifə1/10
tarix20.10.2017
ölçüsü218,32 Kb.
#6900
növüYazı
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10


ŞANLIURFA RAPORU







BARTIN ÜNİVERSİTESİ - MESLEK YÜKSEKOKULU

Buradaki verilerin doğruluğu garanti edilmez.

Tamamen örnek amaçlıdır.

2014


ŞANLIURFA RAPORU

Memleket Raporu

TBB Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi Kelime İşlemci Ödevi

Öğr. Gör. Bayram AKGÜL



ÖNSÖZ


Bu rapor, Bartın Üniversitesi Bartın Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar Programcılığı TBB181 Temel Bilgisayar Bilimleri dersi uygulaması için hazırlanmış örnek bir uygulamadır. Bu raporda amaç, öğrencilerin, ofis uygulamalarında en çok kullanılan Microsoft Word kelime işlem programını kullanarak derste gösterilmiş olup aşağıda listelenmiş işlemleri, uygulamaktır. Raporun içindeki bilgilerin doğruluğu garanti edilmemiştir.

  • Yazı stillerini kullanma,

  • Madde işaretleri ve numaralandırma,

  • Yazı biçimlendirmeleri (hizalama, fontlar, yazı büyüklüğü),

  • Sayfa numarası ekleme,

  • Dip not ekleme,

  • Sayfalara alt bilgi ve üst bilgi ekleme, her bölüme farklı üstbilgiler, alt bilgiler ekleme

  • Paragraf başları, Paragraf biçimlendirmeleri

  • Satır aralıklarını değiştirmek,

  • Tablo ekleme,

  • Kesmeler kullanılarak sayfa sonu, bölüm sonu işaretleri ekleme,

  • Sayfa düzeni,

  • Resim ekleme,

  • Resimlere, tablolara ve şekillere yazı ekleme

  • Yazım hataları kontrolü,

  • İçindekiler dizini, resimler dizini, tablolar dizini ekleme

  • Kelime dizini ekleme

Her öğrenci kendi memleketi ile ilgili raporu hazırlayacaktır. Rapordaki bilgilerin doğru olma zorunluluğu yoktur. Amaç Word programını kullanmaktır. Yukarıdaki maddeleri kullanarak bu raporda hazırlanmış düzene uymanız gerekmektedir. Her raporda kapak, önsöz, teşekkür, içindekiler ve ekler kısmı bulunmak zorundadır. Memleket ile ilgili diğer maddeler bu raporda sunulanlar gibi olmak zorunda değildir. İsteyen yeni bir madde ekleyebilir veya gereksiz gördüğü bir maddeyi silebilir.

KURALLAR


  • Rapordaki bilgilerin doğruluğu önemli değildir. Amacımız kelime işlemci programının kullanımıdır. Ancak hazırlanan raporun ciddiyeti için mümkün olduğunca doğru bilgiler kullanınız. bilgileri bulmak için internetten faydalanabilirsiniz. Bilgileri bulduğunuz internet sitelerini kaynaklar bölümünde belirtiniz.

  • Her raporda kapak, önsöz, teşekkür, içindekiler, ekler bölümleri ve kelime dizini, resimler dizini, tablolar dizini, (varsa şekiller dizini) olmak zorundadır.

  • Memleket raporu için aşağıdaki bölümler kullanılabilir.

      • Memleket hakkında genel bilgi

      • Tarihçesi

      • Tarihi ve turistik yerleri

      • Başlıca gelir kaynakları

      • Tarım ve Hayvancılık

      • Sanayi ve Ticaret

      • İlçeleri

      • Kültür ve Sanat



Ancak bölümler tamamıyla yukarıdakiler gibi olmak zorunda değildir. İstediğiniz bölümü silebilir veya değiştirebilirsiniz.

  • Rapor zorunlu bölümler haricinde en az 40 sayfa olmalıdır.

  • Bölümleri örnekteki gibi numaralandırınız.

  • İçindekilere kadar olan kısmın sayfa numaraları ile diğer kısımların sayfa numaraları farklı olacak.

  • Bölüm üst bilgilerine dikkat ediniz.

  • Hazırladığınız raporu rarlayarak (sıkıştırarak) isimSoyisim.rar şeklinde bmyo.bpr@gmail.com adresine konuya adınızı soyadınızı yazarak gönderiniz. Rapor kapağında da isminiz olsun.


İÇİNDEKİLER TABLOSU




  1. ŞANLIURFA HAKKINDA GENEL BİLGİ


Şanlıurfa ili (kısaca Urfa), Türkiye Cumhuriyetinin Güneydoğu Anadolu bölgesinde doğuda Mardin, batıda Gaziantep, kuzeyde Adıyaman, kuzeybatıda Diyarbakır illeri ve güneyde Suriye sınırı ile çevrelenmiş bir sınır ilidir. Şanlıurfa ilinde merkez ilçeyle birlikte 11 ilçe, 26 belediye, 30 bucak, 1,080 köy ve 1,624 köy altı yerleşim yeri vardır. Ortalama yükseltisi 518 metre olan Şanlıurfa 18,584 (D.İ.E. 1997) kilometrekarelik yüzölçümü ile Türkiye' nin 7. büyük ilidir. Son nüfus sayımına göre nüfusu 1.443.422 kişidir.

Şanlıurfa'nın ilçeleri ise şunlardır: Merkez, Akçakale, Birecik, Bozova, Ceylanpınar, Halfeti, Harran, Hilvan, Siverek, Suruç, Viranşehir.

1919 yılında, önce İngilizlerin, daha sonra Fransızların işgaline uğrayan Urfa, 11 Nisan 1920'de Urfalı milisler tarafından işgalden kurtarılmış; Urfa milletvekili Osman Doğan ve 17 arkadaşının, Kurtuluş Savaşında gösterdiği kahramanlıktan dolayı Urfa ili adının "Şanlıurfa" olarak değiştirilmesine ilişkin kanun teklifi TBMM tarafından 6 Aralık 1984 tarihinde kabul edilerek kanunlaşmıştır.

Resim Şanılıurfa ili ve ilçeleri haritası


  1. TARİHÇESİ


Urfa Kur'an, İncil ve Tonah (Eski ahit/ Tevrat)'ta geçen İbrahim peygamberin, doğum yeri olarak kabul edilir ve anısına Camii de bulunmaktadır. Ayrıca Eyüp Peygamberin de(İncil ve Eski ahitte Job) dogum yeri olarak kabul edilir.

Urfa kent merkezinin altında bugünkü Balıklıgöl'ün kuzeyinde yapılan bir keşif sonucu, Urfa kent merkezi tarihinin MÖ. 9500'e Çanak-Çömleksiz Neolitik Döneme kadar uzandığı görülmüştür. 11.500 yıllık tarihi süreç içerisinde Ebla, Akkad, Sümer, Babil, Hitit, Hurri-Mitanni, Arami, Asur, Pers, Makedonya, Roma, Bizans gibi uygarlıkların egemenlikleri altında yaşmıştır.

Urfa, 1094 yılında Selçuklu hâkimiyetine girmiştir. 1098'de Haçlı Kontluğu, daha sonra Eyyubi, Memluk, Türkmen aşiretleri, Timur devleti, Akkoyunlular, Dulkadir beyliği, Safeviler ve en son da 1516'da Osmanlı sınırları içine katılmıştır. Önceleri Diyarbakır Eyalet sınırları içerisinde yer alan Urfa, 1876'da Halep vilayetine bağlanmış, 1916'da ise bağımsız bir sancak olmuştur.

harranu

Resim Harran Üniversite kalıntıları

Urfa tarihinin Paleolotik çağa kadar (M.Ö. 500.000 - 8.000) uzandığı tespit olunmuştur. Kazılarda neolitik çağ (M.Ö. 7250 - 5500), kalkolitik çağ (M.Ö. 5500 3200) ve ilk tunç çağına ait (M.Ö. 3200 - 1800) çok sayıda değerli eserler ele geçirilmiştir.Belgelere dayanmayan bazı iddialara göre Urfa, ilk defa şehirler kuran İdris Peygamber veya Tufan'dan sonra Nuh Peygamber zamanında kurulmuştur. Ebul Faraç bu görüştedir.

Urfa bölgesi; Sümer - Akat - Hitit, Babil - Kalde, Hurri - Mitanni, Aram - Asur, Med ve Pers hakimiyetlerini görmüştür. M.Ö. II. bin Hitit vesikalarında geçen Ursu'nun ve Asur vesikalarında geçen Ruhua veya Ru'ua'nın, bugünkü Urfa olduğu söylenmektedir. Şehir; Ur, Kalde Ur'u, Harran Ur'u, Orhei, Orhay, Vurhai, Edessa, Diyar Mudar, (Bölge ile beraber) Ruha, Reha ve Urfa adlarını almış, en son Şanlıurfa olmuştur.

Makedonya Kralı Büyük lskender doğu seferi sırasında Urfa' ya hakim olmuştur. (M.Ö. 332). Bu devir, M. Ö. 132'de ASRAANE krallığı ile son bulmuştur. M. S. 250 yıllarına kadar devam eden Osroane Krallığı dönemi Hıristiyanlık açısından büyük önem taşımaktadır. O çağın Osroane Kralı Abgar Ukomo'nun (Kara Abgar) dünyada Hristiyanlığı resmi din olarak kabul eden ilk krallardan olduğu, Hz. lsa ile mektuplaştığı ve Hz. lsa'yı dinini yaymak üzere Urfa'ya davet ettiği bilinmektedir. Bu davet üzerine Hz. lsa yüzünü sildiği mendile çıkan mucizevi resmini ve Urfa'yı kutsadığına dair bir mektubunu Abgar Ukomo'ya göndermiştir. Bu nedenle Urfa'ya Hıristiyanlarca bugün bile "Kutsal Şehir" denilmektedir. Hıristiyanlık aleminde kutsal sayılan bu mendilin uzun süre Urfa'yı düşmanlardan koruduğuna inanılmış. M.S. 944 yılında Bizans İmparatorunun doğudaki kuvvetlerinin komutanı Ioannes Kurkuas Urfa üzerine yürüyerek Hz. İsa'nın bu mucizevi resmini almayı başarmış ve onu büyük bir törenle İstanbul'a götürmüştür.

Hristiyanlığı ilk yıllarında kabul eden Urfa, Müslümanlığı da ilk yıllarında kabul etmiştir. (M.S. 639). Selçuklu Sultanı Alpaslan'ın 1071 yılında şehri kuşatmasına kadar birçok siyasi ve dini hareketlerin olduğu Urfa' da bağımsız bir Haçlı Kontluğu (M.S. 1098-1144) kurulmuştur. 1144 yılında İmadeddin Zengi, 1 182'de Selahaddin Eyyübi Urfa'ya hakim olmuştur.


1240 ve 1250 yıllarındaki iki Moğol yağmasından sonra 1260 yılında Hülagü Han bölgeyi yakıp yıkmıştır. Urfa 1404 tarihinde Akkoyunluların, 1514 yılında Safevilerin eline geçmiş ve 1517 yılında Osmanlı İmparatorluğuna dahil olmuştur.24 Mart 1919'da İngiliz, 30 Ekim 1919'da Fransızlar tarafından işgal edilmiştir. Fransızlara karşı başlatılan direniş ve savaş 11 Nisan 1920'de şehir halkının zaferiyle sonuçlanmıştır.



    1. Yüklə 218,32 Kb.

      Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin