EXCURSII OPTIONALE EGIPT
SHARM EL SHEIKH
Seara, preluare de la hotel in jurul orei 22:00. Excursie prin desert, catre Manastirea Sfanta Ecaterina, unde veti escalada Muntele Sinai (urcarea dureaza aproximativ 2-3 ore), pentru a asista la unul dintre cele mai magnifice si romantice rasarituri de soare, care este o experienta cu adevarat uluitoare! Dupa rasaritul soarelui, coborare de pe munte si vizitarea Manastirii Sfanta Ecaterina, care adaposteste capela Rugul Aprins, declarat a fi locul unde Moise a vazut rugul aprins. Complexul manastirii adaposteste opere de arta de nepretuit, icoane si unele dintre cele mai importante colectii de manuscrise iluminate din lume. Revenire la hotelul din Sharm.
Acest tur necesita un nivel rezonabil de conditie fizica si nu este recomandat celor cu boli cardiace sau afectiuni grave.
Pentru o excursie usoara veti avea nevoie de:
Haine groase pentru escaladarea muntelui;
Micul dejun va fi pus la pachet de la hotel
Pasaport
Pantofi confortabili
Femeile sunt sfatuite sa adopte o tinuta decenta in timp ce viziteaza manastirea.
Manastirea Sf. Ecaterina din Muntele Sinai
Manastirea Sf. Ecaterina poate fi perceputa ca o veritabila comoara si una dintre cele mai mari tezaure ale culturii umane datorita manuscriselor, cartilor tiparite, pergamentelor de mare valoare care se regasesc in biblioteca sa. Aceasta include, de asemenea, cea mai importanta colectie de icoane pre-iconoclaste, dar si icoane de mare frumusete si importanta datand din timpul dinastiei Comnen.
Manastirea Sf. Ecaterina este un adevarat loc de pelerinaj si obiectiv turistic pentru crestini, musulmani si evrei. Indiferent de nationalitate si religie, spiritualitatea manastirii, din cele mai vechi timpuri si pana in prezent, continua sa atraga ca un magnet pelerini din intreaga lume. Calugarii in sine sunt o reala dovada de smerenie si chemare la rugaciune, sustinand mostenirea spirituala veche, care se extinde de la Vechiul si Noul Testament la multitudinea de sfinti consacrati – Fecioara Maria, Moise, Ilie si Sfanta Ecaterina.
Manastirea Sf. Ecaterina este cea mai veche manastire locuita continuu din lume si biblioteca sa detine a doua cea mai mare colectie religioasa din lume, dupa Vatican. A fost construita de catre imparatul bizantin Iustinian in secolul al 6-lea d.Hr., cu toate ca era deja o biserica ridicata de catre imparateasa Elena, in 330 d.Hr.
Sinai, zona in care se afla atat Muntele Sinai, cat si Manastirea Sf. Ecaterina, face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO datorita importantei sale naturale si culturale. Pentru explorarea intregii regiuni Sinai, ai nevoie de mai multe saptamani: exista peste 200 de lacasuri de cult si alte manastiri si biserici importante, ruine monahale bizantine, cei mai inalti munti din Egipt, cu vederi spectaculoase, formatiuni de roca uimitoare si peisaje feerice. Sinai este o regiune desertica, cu un ecosistem unic, multe specii edemice si rare, plante medicinale care nu se gasesc in alta parte a lumii, bazine de apa, izvoare, golfuri, canioane inguste si vai largi. In vaile muntilor inalti, numite „wadis”, oriunde te duci, intalnesti triburi de beduini, ale caror gradini luxuriante si unice impresioneaza prin maestria cu care sunt intretinute intr-un mediu ostil.
Zona este plina de minuni naturale si culturale, pe care merita sa le admiri in oricare dintre itinerariile tale in Egipt.
Muntele Sinai
Numit Muntele Horeb in Biblie si cunoscut local ca Jebel Musa (Gebel Musa), Muntele Sinai este considerat a fi locul unde profetul Moise a primit cele Zece Porunci de la Dumnezeu. Este unul dintre cei mai inalti munti din Egipt, care, impreuna cu Jebel Safsafa si Jebel Loza, formeaza un masiv cu multe bazine populate de biserici vechi si relicve ale vietii monahale.
Muntele Sinai s-a format acum 600 milioane de ani, fiind unul dintre cele mai vechi masive din lume. In afara de piatra de granit rosu, care „imbraca” 80% din zona montana, exista formatiuni de roca mai moi, vulcanice, vechi de 10 milioane de ani. Pentru impatimitii de drumetii si excursii montane, Muntele Sinai este un real paradis, cu labirinturi de vai interconectate si peisaje perfecte. Iar pentru alpinisti, datorita inaltimii de 2285 m, Muntele Sinai ofera privelisti extraordinare asupra lanturilor muntoase si vailor din jur. Iar despre rasaritul soarelui vazut din varful Muntelui Sinai se spune ca ofera unele dintre cele mai fascinante experiente vizuale. Aceste stanci de granit, inaltate la aproximativ 2300 de metri deasupra nivelului marii, creeaza unul dintre cele mai impresionante peisaje si puncte de observatie din lume.
-
Manastirea Sfanta Ecaterina si orasul de aur – Dahab
O calatorie prin desertul pustiu ne duce la Manastirea Sfanta Ecaterina, care adaposteste capela Rugul Aprins, declarat a fi locul unde Moise a vazut flacara vie a Rugului Aprins. Opere de arta valoroase, icoane si unele dintre cele mai importante colectii de manuscrise iluminate din lume se afla in incinta manastirii.
Bucurati-va de masa de pranz la un hotel din apropiere, inainte de a vizita Dahab, unde exista suficient timp liber pentru cumparaturi sau o plimbare in jurul orasului. Transfer inapoi la hotel in Sharm.
Pentru o excursie usoara veti avea nevoie de:
Mic dejun la pachet de la hotel
Pasaport
Pantofi confortabili
Femeile sunt rugate sa se imbrace modest in timp ce viziteaza manastirea.
-
10001 de nopti spectaculoase si cina in Sharm el Sheikh
Transfer de la hotel la Alf Leila wa Leila. Lasati-va cuprinsi de magia araba adusa la viata prin cupole, turnuri, fantani si drumuri de marmura. Bucurati-va de aromele Africii de Nord in cadrul celor 3 cine, urmate de un spectacol de sunet si lumina care spune povestea faraonilor. Veti fi distrati de muzica traditionala egipteana, spectacolele folclorice, dansurile ametitoare ale dervisilor, demonstratiile de lupte si, desigur, de dansatoarele din buric. Aceasta este o modalitate foarte interesanta de petrecere a serii cu intreaga familie. Transfer inapoi la hotel.
Dansul dervisilor este un spectacol uimitor, in fata caruia ramai fara cuvinte. Nu ai cum sa descrii atmosfera creata in jurul dansatorilor, ci doar sa o simti, sa-i patrunzi tainele si sa intelegi de ce acesti dervisti aleg sa se roteasca in ritm ametitor. Sema este un ritual ce combina recitari din poemele Mevlānā si pasaje din Coran, acompaniate de muzica traditionala orientala si dansul dervisilor, ce intra intr-o stare de beatitudine, putand in acest fel sa execute la nesfarsit rotiri in jurul propriei axe.
Desi tinzi sa crezi ca dansul dervisilor rotitori este la intamplare, acesta este unul plin de semnificatii. Incepand de la postura, gesturi, pana la costume, toate au un rost. De exemplu, mana dreapta intinsa spre cer, cu palma ridicata, “invoca” binecuvantarea cereasca, iar cea stanga coboara spre pamant, intr-o miscare stanga-dreapta in jurul inimii. Capul este aplecat lateral pe bratul ce se inalta catre divinitate, pregatit parca de primirea unei lovituri de iatagan. In acest fel, dervisul imbratiseaza intreaga omenire cu afectiune si dragoste.
Plecare de la hotelul din Sharm el Sheikh in jurul orei pranzului pentru o excursie la Cairo. Aici, vom vizita Muzeul Egiptean din Cairo, cel mai mare muzeu din Egipt, care gazduieste peste 120.000 de artefacte din Egiptul Antic. Veti avea posibilitatea de a explora (optional) unele dintre cele mai importante Sali ale Muzeului, cum ar fi sala faraonilor, sala cu multe comori de aur ale lui Tutankhamon, unde veti vedea celebra masca de aur. Va rugam sa retineti ca se percepe o taxa suplimentara, daca doriti sa admirati camera mumiilor regale. Dupa vizitarea Muzeului din Cairo, vom petrece ceva timp departe de agitatia mediului citadin din Cairo. Ne vom bucura de masa de pranz la unul dintre cele mai bune restaurante din Giza, cu vederi la piramide. Apoi vom vizita Platoul din Giza, pe care se afla celebrele Piramide si Sfinxul, unele dintre cele mai surprinzatoare sculpturi ale Egiptului, inconjurate de Desertul Sahara. Va rugam sa retineti ca se percepe o taxa suplimentara, daca doriti sa vizitati piramidele sau Muzeul Solar. Dupa admirarea obiectivelor turistice, vom merge la cumparaturi in zonele de langa piramide, apoi revenire la hotel.
Pentru o excursie usoara veti avea nevoie de:
Micul dejun la pachet de la hotel
Pasaport
Pantofi confortabili
Muzeul Egiptean din Cairo contine cea mai mare colectie de antichitati faraonice din lume. Nicio vizita in Egipt nu este completa fara o excursie prin galeriile muzeului. Colectia originala dateaza de la sfarsitul secolului al XIX-lea, insa obiectele de valoare au fost mutate la palatul lui Ismail Pasa in Giza, inainte de a fi transferate in 1902, in cladirea actuala.
Proiectat in stil neoclasic de catre Marcel Dourgnon, Muzeul Egiptean are 107 de sali pline cu artefacte datand din perioadele preistorice, majoritatea axate pe perioada faraonilor. Muzeul include aproximativ 160.000 de obiecte care acopera 5.000 de ani de istorie egipteana. Parterul il plimba pe vizitator printre colectiile asezate in ordine cronologica, in timp ce artefactele de la etaj sunt grupate in functie de importanta lor: unele exponate includ comori ale lui Tutankhamon, statuete ale zeilor si un grup de portrete rare ale mumiilor Faiyum.
-
Din Sharm el Sheikh la Ras Abu Galum – un tur pictat in albastru si gri
De la hotel plecare cu un jeep care ne va plimba, timp de doua ore, prin desertul Sinai, unde vom admira peisajele maronii si fauna salbatica locala. Odata ajunsi la Abu Galum, este timpul pentru snorkeling in Gaura Albastra, printre recifele de corali. Dupa snorkeling, urmeaza o plimbare cu camila prin desertul egiptean sau de-a lungul Golfului Aqaba. Oprire pentru masa de pranz intr-o tabara beduina, unde vom gusta din preparatele beduinilor. Excursia continua de-a lungul coastei, apoi vom face din nou snorkeling in frumoasa laguna – ocazia perfecta pentru a explora lumea subacvatica a Marii Rosii. Vizitarea orasului Dahab, unde avem suficient timp liber pentru o plimbare prin oras. Intoarcere la hotelul din Sharm.
Sharm El Sheikh este o destinatie de vacanta perfecta, cu multe zone pitoresti desprinse parca din cartile postale. Una dintre ele este zona protejata Abu Galum, de o frumusete incredibila si peisaje ce iti scalda privirea. Abu Galum este un parc situat de-a lungul Golfului Akaba, intre Dahav si Nuweiba, unde campiile se “inchina” muntilor de granit si se contopesc in apele turcoaz, bogate in corali. Zona cuprinde, de asemenea, vai inguste sinuoase, izvoare de apa proaspata, dune de nisip de coasta, pietris si sabkha semijoase (vai de sare).
Golful Aqaba
Peisaje superbe, orizonturi albastre, combinate cu numeroase activitati acvatice – cam asa poate fi descris paradisul scafandrilor – Golful Aqaba.
Creat de o activitate seismica a riftului afro-sirian, Golful Aqaba este marginit de Israel, Iordania, Egipt si Arabia Saudita si este una dintre „balamalele” care leaga continentele Asia si Africa. Golful se intinde pe o suprafata de 180 km si se alatura Marii Rosii la Stramtoarea Tiran.
Aqaba este unul dintre cele mai frumoase peisaje din Orientul Mijlociu, cu plaje superbe, activitati in aer liber si viata acvatica bogata. Doar Aqaba poate fi vazut ca o invitatie la dansul recifelor de corali si al pestilor colorati sau ca o experienta ce nu trebuie ratata de catre orice impatimit de sporturi nautice (snorkeling si scufundari, navigatie si surfing).
Dahab este un oras atractiv turistic din sudul Sinaiului, considerat a fi al doilea oras cel mai faimos din Sinai, dupa popularul Sharm El Sheikh. Dahab in limba araba inseamna aur, iar orasul a fost numit „Dahab” datorita plajelor sale cu nisip auriu.
In trecut, Dahab era doar un mic oras de pescuit, pana cand guvernul egiptean a acordat o mai mare importanta, construind o serie de statiuni si hoteluri in acest oras frumos ca Dahab.
Astazi, Dahab este renumit pentru plajele sale cu nisip auriu, unde scufundarile sunt cele mai populare activitati nautice, dar si pentru preturile ieftine, in comparatie cu alte statiuni, cum ar fi Sharm El Sheikh si Ras Suder.
-
Un tur al orasului Sharm el Sheikh si o cina in cort beduin
In primul rand, aceasta excursie va ajuta sa stiti totul despre orasul Sharm si sa aflati toate informatiile despre locurile sale atractive, cum ar fi golful Naama, piata veche, biserica, moschea. De asemenea, veti beneficia de o experienta inedita intr-un cort de beduini. Seara, preluarea din fata hotelului cu un autobuz cu aer conditionat si ghid catre:
Piata veche din Sharm el Sheikh unde veti gasi destul de multe de facut, de la cumparaturi, delectare cu delicii culinare si fumatul din narghilea, pana la perindarea prin restaurante pentru fructe de mare si bazuri pentru produse alimentare orientale, cafenele, mall-uri, buticuri de haine. In piata veche puteti gasi orice va pofteste inima. Apoi urmeaza un alt traseu la:
Biserica numita “Catedrala cerurilor” si localizata in zona Hay el nour, biserica este considerata una dintre cele mai mari din Sinai. Aceasta contine o multime de icoane sfinte si desene cu inscriptii din Biblie. Turistii o pot vizita duminica, in intervalul orar 06:00 – 08:00, vineri, de la 08:00 pana la 10:00 si miercuri, de la 16:00 pana la ora 18:00, ocazie cu care se pot face poze. Apoi, dupa 40 de minute de mers cu masina, ajungem la unul dintre cele mai importante locuri din Sharm
Moscheea Al Mustafa localizata in Hay el nour, a devenit din anul 2001 cea mai mare constructie din Sharm, avand o singura structura si gradina luxurianta. Moscheea contine decoratiuni din folclorul islamic si este vizitata de catre credinciosii musulmani de cinci ori in fiecare zi, pentru rugaciune.
Golful Naama este, fara indoiala, unul dintre cele mai faimoase locuri din Sharm el Sheikh. Zona este minunata, populata cu o multime de magazine, piete, buticuri de haine si mall-uri, parfumata de aromele restaurantelor locale, cafenele (unde se poate fuma narghilea) si „zguduita” de cluburile cu muzica hard rock, el Pasha, Micul Buddha. In timp ce mergeti pe jos, va veti bucura de privelistile incantatoare ale portului, dupa care va veti intoarce pentru a asista la unele dintre cele mai feerice momente.
-
Petrecerile in desert – cu telescop si spectacole folclorice
Veti sta in corturile beduinilor din mijlocul desertului, cu cina si bauturi racoritoare, si veti admira spectacolul folcloric (dans din buric – „el tanora”), apoi veti putea urmari luna si stele cazatoare cu un telescop modern. Intoarcere la hotel in jurul orei 20:00.
Sunt incluse:
-
Transport cu autobuzul (beneficiaza de aer conditionat)
-
Bauturi non-alcoolice
-
Toate programele de mai sus
Dostları ilə paylaş: |