Sinteză recomandărilor prezentate de către părţile consultate la proiectul Regulamentului privind privind racordarea la reţelele de gaze naturale şi prestarea serviciilor de transport şi de distribuţie a gazelor naturale



Yüklə 0,49 Mb.
səhifə1/7
tarix07.01.2019
ölçüsü0,49 Mb.
#91824
  1   2   3   4   5   6   7

Sinteză recomandărilor

prezentate de către părţile consultate la proiectul Regulamentului privind privind racordarea la reţelele

de gaze naturale şi prestarea serviciilor de transport şi de distribuţie a gazelor naturale

Pct.




Text conform proiectului

Redacţia propusă de instituţia care a prezentat avizul

Obiecţiile şi argumentele ANRE privind acceptarea sau respingerea propunerii


Cap II

SRL ”Moldovatransgaz” (MTG)

Se propune de exclus Capitolul II, deoarece Programul de reglementare al ANRE pentru perioada 2016-2018 prevede elaborarea Metodologiei de calculare a tarifului pentru operarea sistemului de distribuție închis, și astfel este inoportun de cumulat cerințe pentru 2 tipuri de sisteme, care diferă conceptual.



Metodologia de calculare a tarifului pentru operarea sistemului de distribuție închis este un act normativ distinct elaborat de Agenție în conformitate cu art. 65, alin. (1), (2) din Legea cu privire la gazele naturale nr.108 din 27.05.2016.

Pct.1, 4

MTG

Subpct. 4) și subpct 5) de exclus, întrucît sunt parte a reglementării privind operarea sistemului de distribuție închis.

Se acceptă.

Pct.2

Ministerul Economiei și Infra-structurii

(MEI)

Prevederile prezentului Regulament se aplică la stabilirea soluțiilor de racordare a instalaţiilor de utilizare, a instalaţiilor de producere, a depozitelor de stocare ale solicitanților la rețeaua de gazel naturale, modificarea instalațiilor de racordare, eliberarea și actualizarea avizelor de racordare, precum și în relațiile dintre operatorii de sistem, inclusiv și cu utilizatorii de sistem privind contractarea serviciilor de transport și/sau de distribuţie a gazelor naturale.


Pct. 2 urmează a fi completat, astfel încît să fie prevăzute toate modalitățile de racordare, inclusiv OST cu OST; OSD cu OSD; OST cu OSD și nu doar a instalaţiilor de utilizare, a instalaţiilor de producere și depozitelor de stocare. Cuvîntul cheie în cazul dat este interconectarea – (def.) stabilirea unei legături, conectare, între două sisteme de gaze naturale (OST cu OST; OSD cu OSD; OST cu OSD, care pînă la interconectare funcționau în mod independent;

Conform art. 2 din Legea nr.108 din 27.05.2016, cu privire la gazele naturale, este prevăzută noțiunea de sistem interconectat – ansamblu de reţele de transport și de distribuție a gazelor naturale legate între ele prin intermediul unei sau a mai multor interconexiuni, care însă nu este reflectată prin careva reglementări în proiectul Regulamentului privind racordarea.

Totodată, este de menționat că potrivit art. 10, alin. (4) din Legea nr. 108/2016 cu privire la gazele naturale: Întreprinderile de gaze naturale funcţionează într-un sistem unic. Producătorii, operatorii sistemelor de transport, operatorii sistemelor de distribuţie, operatorii depozitelor de stocare şi furnizorii colaborează în conformitate cu principiul dirijării operativ-tehnologice unice a sistemului de gaze naturale”.


Se acceptă parțial. Va fi introdus un pct. în următoarea redacție:

28. „ Interconectarea unei rețele de transport al gazelor naturale cu altă rețea de transport al gazelor naturale, interconectarea unei rețele de transport al gazelor naturale cu o rețea de distribuție a gazelor naturale precum și interconectarea a două rețele de distribuție a gazelor naturale, se efectuează în baza Condițiilor tehnice de interconectare a rețelelor de gaze naturale.

29. Operatorul de sistem rețeaua de gaze naturale a căruia se va interconecta cu rețeaua de gaze naturale a operatorului de sistem care solicită interconectarea va elibera condiții tehnice de interconectare a rețelelor de gaze naturale în termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la înregistrarea cererii privind eliberarea condițiilor tehnice de interconectare. Modelul condițiilor tehnice de interconectare este prevăzut în Anexa nr. 3 la prezentul Regulament.

30.Cheltuielile de interconectare se achită de solicitant. ”








MG

În art. 62 alin. (4) din Lege este stabilit obiectul de reglementare a Regulamentului privind racordarea: „Procedura şi condițiile de racordare la rețelele de transport sau de distribuție a gazelor naturale a instalațiilor de utilizare, a instalațiilor de producere, a depozitelor de stocare”.

În urma ședinelor cu părțile consultate la proiect, s-a decis completarea proiectului Regulamentului cu un pct. nou. A se vedea argumentele Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Pct.3

MTG

istoric de consum - consumul de gaze naturale realizat într-o anumită perioadă la un loc de consum;

perioada de facturare - intervalul de timp pentru care se emite factura reprezentând contravaloarea consumului de gaze naturale din acest interval la locul de consum.

solicitant - persoană fizică sau juridică care a depus o cerere pentru eliberarea avizului de racordare la rețeaua de transport sau de distribuție a gazelor naturale


Termenul” istoric de consum” şi” perioada de facturare” de exclus, întrucît se referă la activitatea de furnizare şi astfel aceste noţiuni nu sunt parte a Regulamentului dat.

În termenul ”solicitantˮ cuvîntul ˮprivind” de substituit cu cuvîntul ”pentruˮ, întrucît în Legea cu privire la gazele naturale această noţiune se utilizează în alt mod.

De completat cu o noţiune nouă în următoarea redacţie, întrucît Legea privind gazele naturale prevede numai noţiunea de contract pentru prestarea serviciului de transport şi ar fi bine ca să fie expusă şi noţiunea de

contract pentru prestarea serviciului de distribuție a gazelor naturale – contract încheiat între operatorul sistemului de distribuție şi utilizatorul de sistem pentru a realiza livrarea gazelor naturale prin reţelele de distribuție a gazelor naturale;”

-de completat cu o noţiune nouă în următoarea redacţie: control al echipamentului de măsurare – ansamblu de acţiuni efectuate de către reprezentantul operatorului de sistem, cu sau fără utilizarea aparatelor speciale, în scopul stabilirii corectitudinii funcţionării echipamentului de măsurare, lipsa intervenţiilor în funcţionarea echipamentului de măsurare, inclusiv pentru verificarea integrităţii echipamentului de măsurare şi a sigiliilor aplicate;

De completat cu o noţiune nouă în următoarea redacţie, pentru a exclude interpretările diverse asupra noţiunii de racordare: ”realizarea instalației de racordare- cuplarea instalaţiei de racordare de către operatorul de sistem, a unui solicitant potenţial consumator final.


Se acceptă.


Se acceptă.


Se acceptă
Se acceptă în următoarea redacție:

control al echipamentului de măsurare – ansamblu de operațiuni efectuate de către operatorul de sistem, cu sau fără utilizarea aparatelor speciale, în scopul stabilirii modului de funcționare a echipamentului de măsurare şi pentru constatarea intervențiilor în funcționarea echipamentului de măsurare, inclusiv pentru verificarea integrității echipamentului de măsurare și a sigiliilor aplicate;

Nu se acceptă, deoarece nu are sens.




CHG

control al echipamentului de măsurare – ansamblu de operațiuni efectuate de către operatorul de sistem, cu sau fără utilizarea aparatelor speciale, în scopul stabilirii modului de funcționare a echipamentului de măsurare şi pentru constatarea intervențiilor în funcționarea echipamentului de măsurare(..)

Noțiunea de control de completat după cuvîntul „speciale” cu următoarea sintagmă: “întru citirea indicaţiilor echipamentului de măsurare, în scopul facturării gazelor naturale”;

SRL “Chișinău-gaz” a implimentat practica efectuării înregistrărilor foto a echipamentelor de măsurare gaze cu păstrarea înregistrării foto în baza de date a întreprinderii. Rezultatul implimentării acestei practici a fost unul fructuos, atît din considerentul ducerii unei evidențe stricte a volumelor de gaze consumate cît și în scopul prevenirii și depistării cazurilor de intervenții/violare a integrității echipamentului de măsurare și sigiliilor aplicate acestuia.



Nu se acceptă. Controlul echipamentului de măsurare este o acțiune separată de citirea indicațiilor.







Se propune a introduce notiunea “realizare/executare a instalației de racordare”. Examinînd textul reglementărilor Secțiunii 4 din proiect, se crează o confuzie asupra acestei prevederi. Reeșind din prevederile pct.34, 35, 36, 39 se conturează că contractul de racordare prevede și executarea instalației de racordare, pe cînd în noțiuni nu există o claritate asupra acestui proces de lucru. Noțiunea de racordare este expusă în Legea 108/2016 ca realizarea de către operatorul sistemului de transport sau de către operatorul sistemului de distribuţie a instalaţiei de racordare a unui solicitant potenţial consumator final şi/sau punere sub presiune a instalaţiei de producere, a depozitului de stocare sau a instalaţiei de utilizare.

Regulamentul privind racordarea la rețelele de gaze naturale și prestarea serviciilor de transport și de distribuție reglementează etapele, procedura, termenele şi condițiile de racordare, de deconectare și de reconectare la rețelele de transport și de distribuție a gazelor naturale a instalațiilor de utilizare, a instalațiilor de producere și a depozitelor de stocare. Astfel, se conturează necesitatea definirii noțiunii de executare a instalației de racordare sub aspectul punerii sub presiune a instalaţiei de producere, a depozitului de stocare sau a instalaţiei de utilizare. Mai mult, odată cu apariția definirii noțiunii în cauză, se va face realizabilă și obligația Operatorului de sistem expusă în puntul 20 din proiectul Regulamentului, în partea comunicării costului estimativ al executării instalației de racordare.



Se acceptă parțial, s-a introdus noțiunea de „punere sub presiune a instalației de utilizare..’.

pct.3

SRL „Bălți-gaz

deservire tehnică - lucrări reglementate, preconizate și înfăptuite de operatorul de sistem în corespundere cu actele normative pentru exploatarea rețelelor de gaze naturale;

Conform cerințelor minime de securitate, deservirea tehnică se efectuează conform p. 478, 628, 773, 774, ... și pot fi efectuate și de întreprinderi, care au propriul serviciu tehnic-gaz, sau de întreprinderi specializate.

Noțiunea se exlude. Reglementarea raporturilor ce țin de deservirea tehnică se efectuează conform Regulamentului privind modul de transmitere a reţelelor de gaze întreprinderilor de gaze ale
Societăţii pe Acţiuni "Moldovagaz" la deservire tehnică în baza Hotărârii Guvernului nr. 683 din 2004.

Pct.4

MEI

Orice persoană fizică sau juridică are dreptul să solicite racordarea instalației de utilizare, a instalației de producere, a depozitului de stocare ce îi aparține la rețeaua de transport sau de distribuție a gazelor naturale a operatorului de sistem care își desfășoară activitatea în limitele teritoriului autorizat prin licență.

Pct. 4 urmează a fi completat cu textul “rețelelor de gaze naturale noi construite” după sintagma “să solicite racordarea”. Considerăm că prin introducerea sintagmei: rețelelor de gaze naturale noi construite, vor fi reglementate situațiile de racordare OST la OST; OSD la OSD; OST la OSD, așa cum după construirea noilor rețele acestea oricum vor fi integrate în sistemul unic și va necesita racordarea noilor rețele la cele existente.


Se acceptă parțial, a se vedea pct.31.


Pct.5

MTG

Pentru realizarea racordării la rețeaua de gaze naturale se stabilesc următoarele etape:

  1. depunerea de către solicitant a cererii pentru eliberarea avizului de racordare;

  2. eliberarea de către operatorul de sistem a avizului de racordare;

  3. încheierea contractului de racordare, achitarea costului de proiectare şi a tarifului de racordare, după caz;

  4. proiectarea instalației de racordare;

  5. coordonarea proiectului tehnic de executare a instalației de racordare;

  6. executarea, recepția lucrărilor și punerea în funcțiune a instalației de gaze naturale, precum și recepția finală.




Subpunctul 3) de expus în următoarea redacție, întrucît face o claritate în procesul de contractare a serviciilor, care pot să difere de la caz la caz:

”3) încheierea contractului de racordare şi achitarea tarifului de racordare. ”

Subpunctul 6) după cuvîntul” executarea” de completat cu cuvintele” supravegherea tehnică”, întrucît procedura respectivă este prevăzută în pct. 33 al HG nr. 552 din 12.07.2017 pentru aprobarea Cerinţelor minime de securitate privind exploatarea sistemelor de distribuţie a gazelor combustibile naturale,

iar după cuvîntul” recepția de completat cu cuvintele ”la terminarea” şi în final de completat cu cuvintele ”la expirarea perioadei de garanție”, întrucît aceşti termeni sunt parte a pct. 3 al HG nr. 285 din 23.05.1996 cu privire la aprobarea Regulamentului de recepție a construcțiilor și instalațiilor aferente, cu modificările și completările ulterioare



Nu se acceptă, deoarece în cazul în care se încheie contractul de racordare, solicitantul achită costul de proiectare și tariful de racordare, conform art. 62 alin. (1) din Legea cu privire la gazele naturale.

Nu se acceptă, deoarece se prezumă că operatorul de sistem are personal calificat și are dreptul de a efectua lucrările respective, ele fiind stabilite de Legea cu privire la gazele naturale.
Se acceptă parțial în următoarea redacție: 6) executarea, recepția și punerea sub presiune a instalațiilor de gaze naturale ”


CHG

Se propune sintagma ”proiectului tehnic” de substituit cu ”documentaţie de proiect”, conform Cerinţelor minime de securitate privind exploatarea sistemelor de distribuţie a gazelor combustibile aprobate prin Hotărârea de Guvern nr.552 din 12.07.2017.

La moment, OSD întru respectarea prevederilor alin.3, art.61 din Legea 108/2016, indică în Avizele de racordare mai multe puncte de racordare, care în dependență de decizia solicitantului, presupune posibilitatea racordării la conducte de gaze subterane și/sau supraterane/aeriene de presiune:

înaltă - prima categorie: de la 0,6 pînă la 1,2 MPa;

a doua categorie: de la 0,3 pînă la 0,6 MPa;

medie - de la 0,005 pînă la 0,3 MPa;

joasă - pînă la 0,005 MPa;

În astfel de circumstanțe, se constată că OSD este obligat de a efectua calcule într-un număr egal cu punctele de racordare sau dublu (în variante PE ori oțel) și să comunice potențialului consumator cîteva costuri (la maxim estimative) pentru executarea instalaţiei de racordare, fapt care generează riscul apariției nemulțumirilor din partea solicitanților.


Se acceptă.

Nu se acceptă, obligația de a colabora cu solicitantul la alegerea și realizarea celei mai avantajoase soluții de racordare este prevăzută expres în art. 61 alin.(3) din Legea 108/2016. După aprobarea tarifelor pentru serviciile auxiliare, operatorul de sistem va avea posibilitatea să informeze solicitantul privind tarifele la serviciile auxiliare și solicitantul va avea posibilitatea să determine tariful de racordare.

MEI

După pct. 5 urmează a fi introdus un nou pct. 6 cu următorul cuprins: “În cazul în care solicitantul asigură îndeplinirea în termen a etapelor enumerate în pct. 5 conform cerinţelor specificate în prezentul Regulament, atunci termenul de realizare pentru toate aceste etape necesare pentru racordarea la reţeaua de gaze naturale de către operatorul de sistem nu va depăşi x zile (60 zile sau ~ 80 zile (include avizul de racordare – 15, lucrările de proiectare şi montare – 45, coordonarea proiectului tehnic - 5, încheierea contractului de furnizare a GN - 7, recepţia - ?)) în cazul consumatorilor casnici şi x zile (80 zile sau ~ 100 zile (include avizul de racordare – 15, lucrările de proiectare şi montare – 60, coordonarea proiectului tehnic - 5, încheierea contractului de furnizare a GN - 7, actul de delimitare – 3-5, recepţia - ?)) în cazul consumatorilor noncasnici.”

Pentru a evita anumite interpretări a acestor termene, considerăm necesar şi util consumatorilor de a fi specificată durata totală necesară pentru racordarea la reţeaua de gaze naturale stabilită prin prezentul Regulament, în cazul în care lucrările de proiectare şi montare sunt asigurate de către operatorul de sistem.



Nu se acceptă. Avizul de racordare se eliberează în termenul stabilit de Legea cu privire la gazele naturale. Regulamentul poate stabili doar termenul în care operatorul realizează instalația de racordare de către operatorul de sistem.

Termenul în care solicitantul va decide asupra încheierii contractului de racordare cu operatorul de sistem nu ține de competența Agenției și nu este reglementat. În astfel de circumstanțe includerea în proiect a acestui termen, va duce în eroare consumatorul final potențial și operatorul de sistem.



Pct.7

MTG

Operatorul de sistem publică pe pagina web proprie modelul cererii pentru eliberarea avizului de racordare la rețeaua de gaze naturale după modelul stabilit în Anexa nr. 1 la prezentul Regulament.

După cuvîntul” pagina” de completat cu cuvîntul”sa”, cuvîntul” proprie” de exclus, întrucît sintagma respectivă se regăseşte pe textul Legii cu privire la gazele naturale (art. 9, alin. (3), art.20, alin. (1), etc.), iar cuvintele ”după modelul” de substituit cu cuvintele ”conform modelului”, întrucît Legea privind gazele naturale prevede un alt mod de expunere.

Se acceptă parțial în următoarea redacție „Operatorul de sistem publică pe pagina sa electronică formularul cererii pentru eliberarea avizului de racordare la rețeaua de gaze naturale conform modelului indicat în Anexa nr. 1 la prezentul Regulament”.

Pct.8

MTG

Cererea pentru eliberarea avizului de racordare la rețeaua de gaze naturale se depune de către solicitant în următoarele cazuri: b)modificarea instalației de racordare existente (modificarea debitului și/sau presiunii prescrise în avizul de racordare anterior, reamplasarea instalației de racordare, racordarea unui aparat de utilizare

Lit. b) de completat în final cu cuvîntul ”suplimentar”, întrucît reiese din context.

Se acceptă.

Pct.8

MEI

Pct. 8 urmează a fi completat cu litera c) în cazul interconectării rețelelor de gaze naturale”. Astfel va fi reglementată situația interconectării și implicit vor fi reglementate situațiile de racordare OST la OST; OSD la OSD; OST la OSD.



Se acceptă parțial, a se vedea pct. 3


Pct.9

MTG

Operatorul nu este în drept să elibereze avize de racordare în alte cazuri decât cele expuse la pct. 8 din prezentul regulament.

După cuvîntul ”Operatorul” de completat cu cuvintele ”de sistem”, întrucît aduce claritate și specifică tipul operatorului.

Se acceptă.

Pct.10

MTG

La cererea pentru eliberarea avizului de racordare se anexează în mod obligatoriu următoarele documente:

a) în cazul persoanelor fizice:

- copia buletinului de identitate al solicitantului;

- copia documentelor, care atestă dreptul de proprietate/folosință al solicitantului pentru imobilul respectiv;

- copia documentului, care atestă dreptul de proprietate/folosință asupra terenului, după caz;

- copia procurii, întocmită în modul corespunzător, pe numele mandatarului, împuternicit să reprezinte interesele solicitantului, după caz.

b) în cazul persoanelor juridice:

2) - copia certificatului de înregistrare /extrasul din Registrul de stat al persoanelor juridice de la Camera Înregistrării de Stat, eliberat cu cel mult 3 luni înainte de data depunerii cererii;

4) - copia documentului, care atestă dreptul de proprietate/folosință asupra terenului, după caz;


Pe tot textul de exclus cuvîntul “folosință” pe motiv că conform art.315 Cod Civil al Republicii Moldova, doar proprietarul are drept de posesiune, de folosinţă şi de dispoziţie asupra bunului.

Lit. a), liniuţa 2, cuvîntul ”documentelor” de substituit cu cuvîntul ”actelor”, iar după cuvîntul ”pentru” de expus în următoarea redacție: ”lotul de pămînt/imobilul, după caz”, pentru a nu crea neclarități pentru consumatori. Lit. a), liniuţa 3 de exclus, deoarece dublează prevederile pct. 10, lit. a), liniuţa 2.

Lit. b), liniuţa 1 cuvintele” copia certificatului de înregistrare/” de exclus, după cuvîntul” extrasul” de completat cu cuvîntul” valabil”, iar cuvintele” Camera Înregistrării de Stat” de substituit cu cuvintele” instituţia competentă”, întrucît extrasul este un document constatator, cu indicarea informaţiei necesare, pe cînd certificatul de înregistrare atestă numai faptul că întreprinderea este înregistrată, fiind lipsă informaţia necesară şi astfel ar prezenta un document formal.

Lit.b), liniuţa 2 şi respectiv liniuţa 4, cuvintele ”documentelor” şi ”documentului” de substituit cu cuvintele ”actelor” şi respectiv ”actului”, deoarece astfel de terminologie este prevăzută în Codul civil şi alte acte normative



Se acceptă.


Se acceptă.


Se acceptă.
Se acceptă parțial, se exclud cuvintele “copia certificatului de înregistrare”. Cuvintele “Camera Înregistrării de Stat” se substituie cu “Agenția Servicii Publice”.
Se acceptă.

Yüklə 0,49 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin