Sinteza audierii publice „Șansele mediului de afaceri din Călărași” Audierea Publica



Yüklə 35,92 Kb.
tarix31.10.2017
ölçüsü35,92 Kb.
#23262

Sinteza audierii publice

Șansele mediului de afaceri din Călărași”



Audierea Publica este o procedura de consultare prin care orice structura de interese, de la autoritate publica, ONG-uri, coalitii, aliante, organisme, organizatii, isi pot aduce contributia transparenta in actul decizional al politicilor publice.

In comparatie cu alte proceduri de consultare, audierea publica ofera un cadru riguros si eficace de colectare a unui numar considerabil de opinii, care apoi pot fi prezentate si in cadrul audierii,opinii ce reprezinta puncte de vedere ale grupurilor de interese pentru care subiectul in dezbatere are impact.

Audierea publică cu tema „Șansele mediului de afaceri din Călărași” este prima audiere publică realizată la Călărași. Din inițiativa Grupului pentru Transparență Decizională și asistată tehnic de Academia de Advocacy, cu această primă audiere ,municipiul Călărași apare pe harta audierilor publice din România.Reuniunea s-a desfășurat miervuri 21 martie 2012, la sala de conferințe a Hotelului Baden.

I.Preambul: Rolul și importanța imm

Intreprinderile micro, mici si mijlocii (IMM) joaca un rol esential in economia unei tari. Ele reprezinta o sursa de abilitati antreprenoriale, inovare si creare de locuri de munca. Capacitatea lor de a aplica, adapta si disemina noile tehnologii, ca si de a le crea si dezvolta, este unica. Eliberarea intregului potential al IMM-urilor reprezinta o parte esentiala a strategiei Uniunii Europene pentru mentinerea prosperitatii si a angajatorilor de calitate, dar si a tarii noastre ca memru al Uniunii Europene.

In Romania, ca si in multe alte tari central si est europene, trecerea la economia de piata a insemnat, in esenta, evolutia a doua componente: transferul dreptului de proprietate asupra intreprinderilor de la stat la persoane de drept privat, adica asa numitul proces de privatizare, indiferent de metoda care s-a aplicat, precum si aparitia unor intreprinderi particulare noi, ca rezultat al unor initiative particulare, independente, care au luat nastere ca urmare a schimbarilor petrecute in unitatile aflate inca in proprietatea statului.

Aceste doua cai de evolutie s-au manifestat mai mult sau mai putin simultan, dar in ritmuri diferite. Ambele au avut insa mari repercusiuni asupra pietei muncii. In timp ce privatizarea a dus la reducerea numarului de locuri de munca, amplificand astfel somajul, mai ales pe termen lung, noul sector particular a creat cea mai mare parte a noilor locuri de munca.

Avand in vedere faptul ca majoritatea noilor intreprinderi sunt mici si mijlocii („IMM”), reiese ca acest sector a absorbit cea mai mare parte a fortei de munca disponibilizate, si a contribuit, in acelasi timp, si la formarea unei noi generatii de patroni si de angajati.

Pe langa meritul de a fi contribuit la aparitia unui sector privat din ce in ce mai puternic, unele dintre aceste intreprinderi se caracterizeaza printr-o deosebita flexibilitate si capacitate de adaptare la nou, manifestandu-se ca o forta motrice remarcabila a progresului economic in Romania.

Sectorul IMM-urilor joaca un rol extrem de important intr-o economie moderna, dovedindu-se a fi cel mai activ sector al economiei si totodata un formidabil sistem inovativ. Contributia vitala a IMM-urilor la cresterea economica este o realitate unanim recunoscuta. Relevarea efectelor lor economice si sociale benefice au condus la considerarea sectorului IMM-urilor ca un domeniu de interes strategic pentru economie.

Efectele pozitive generate de sectorul IMM-urilor sunt multiple, cele mai cunoscute fiind: imbunatatirea mediului concurential, crearea de oportunitati de dezvoltare si adaptare a tehnologiilor, corespunzator unei nevoi concrete, ocuparea niselor de piata care nu sunt profitabile pentru intreprinderile de mari dimensiuni, valorificandu-le intens si eficient ca pe reale oportunitati, ancorarea in economiile locale prin valorificarea resurselor locale (financiare, materiale, de forta de munca, dar si informationale).

Prin dimensiunile lor reduse si prin numarul mare, IMM-urile accentueaza caracterul de atomicitate a pietei, diminuand astfel puterea intreprinderilor mari de a o influenta. Astfel,  capacitatea IMM-urilor de a stimula concurenta slabeste pozitiile de monopol ale marilor intreprinderi, reducand posibilitatea acestora de a creste preturile. Prin abilitatea lor de a raspunde cerintelor locale, prin informatiile detaliate privind pietele locale, IMM-urile actioneaza mai eficient decat firmele mari din interiorul sau din afara localitatii.

II:Tema și desfășurarea

Pornind de la aceste realități și argumente Grupul pentru Transparență Decizională aduce în atenția cetățenilor din municipiul Călărași prin această audierea publică tema

Șansele mediului de afaceri din Călărași problematica dezvoltării economice și progresului social cultural.
La audierea publică au participat 50 de cetățeni interesați de dezvoltarea economică a comunității călărășene.
Intreprinzători și reprezentanți ai instituțiilor, experți in dezvoltare,manageri,profesori, ingineri , economiști, politicieni au fost atrași de emulația creată în jurul temei propuse.

Au fost scrise 21 de depoziții și au fost susținute verbal 14.


Depozițiile așa cum s-au desfășurat au arătat că la nivelul comunității există atât interesul cât și expertiza și/sau cunoștințele pentru a face față provocărilor dezvoltării.
Acest eveniment de consultare publică a fost organizat de Grupul pentru Transparență Decizională Scopul urmărit al evenimentului a fost formularea unor concluzii legate de următoarele subiecte Șansele mediului de afaceri din Călărași expuse, de către Comisia de Inițiere, în cadrul motivației. Alături de motivație, în scop de informare și facilitare a procesului de consultare publica, au mai fost puse la dispoziția celor interesați următoarele documente: procedura de desfășurare a audierii publice, îndrumarul de redactare a opiniei / depoziției și regulamentul de desfășurare a evenimentului de audiere publică.

Conform procedurii audierii publice, toţi cei interesaţi în a-și expune punctele de vedere, au formulat, în prealabil, în scris, o opinie, sub forma unei depoziţii. Din totalul de 21depoziții scrise colectate, au fost susținute verbal, în cadrul audierii publice propriu-zise, un număr de 14 opinii. La audierea publică au mai participat un numar de 50 persoane. De asemenea, au participat 12 jurnalişti în calitate de observatori.

În vederea pregătirii audierii publice, iniţiatorii acesteia a întreprins următoarele acțiuni:

[se descrie pe scurt procesul de organizare pus in miscare de comisia de initiere, de ex:]



  • au lansat Motivaţia şi Chemarea la acţiune;

  • au expediat peste 100 invitaţii prin Chemarea la acţiune, către un spectru larg de părţi interesate;

  • au publicat anunţuri în presa locală, postul local de televiziune Antena 1,posturile de radio Voces-campi,Arena FM, Ziarele Arena,Obiectiv de Călărași,Observator de Călărași,Argument,site-urile dincalarasi.ro,Ana Maria Gonciu media-news

  • au transmis Comunicat de presă şi invitaţii de participare, în calitate de observatori din partea media locală;

  • au deschis un cont pe facebook, o secţiune pe site-ul audieri.advocacy.ro constituit un Comisia de Experţi independenţi, formată din Nancu Dumitru,Liviu Mușat,Nicoleta Mincu

Membrii Comisiei de experţi au analizat toate cele 21depoziţii scrise colectate, din care 14 au fost susţinute şi verbal, în cadrul audierii publice. Fişierul audio este găzduit pe pagina de internet la adresa www.audieri.advocacy.ro și pe pagina de facebook GTD.Grupul pentru Transparență Decizională.

III.Cuprinsul Raportului de sinteză: Propuneri și soluții


Depozițiile au indicat soluții pentru problematica luată în discuție atât de natură strategică cât și tactică.
A).propunerile de natură strategică vizează
-nevoia conturării unei viziuni acceptate de un număr semnificativ de cetățenii și efortul de a o susține un set de obiective având ca orizont anul 2020 , de ex depoziția Consiliului Local al Intreprinderilor Mici și Mijlocii:
O viziune a dezvoltării odată definită trebuie să cuprindă și obiectivele strategice astfel definite până în anul 2020

-Creșeterea numărului populație municipiului Călărași la peste 100.000 locuitori.

Studiile arată că de la 100.000 locuitori în sus piața unei localități devină atractivă pentru investiții semnificative cu efecte de antrenare.


- Extinderea dezvoltării către Silistra,prima opțiune strategică pentru dezvoltare
-Mesaj clar susținut Călărași – Silistra o piață de peste 150 000 de consumatori și intensificarea colaborării pentru a da conținut acestui mesaj.

-Călărași Centru Universitar cu Universitate Proprie (Denisa jilăveanu,Roxana Pațurcă,Nicoleta Barbu)

-Crearea unei culturi a intreprinderii private și antreprenoriatului, o cultură în care munca și meritul să fie valori fundamentale. O mobilizare strategică a cetățenilor în sprijinul muncii și intreprinderii private ca principale premise ale dezvoltării.( și Ariciu Iulia,Tomoioagă Liviu,Vasile Iliuță,Roxana Pațurcă)

-Înfiițarea unei asociații private care să inițieze și să promoveze proiecte care țin cont de interesele comune ale călărășenilor în dezvoltarea economică locală.

-Crearea și dezvoltarea de parteneriate public-privat

-Folosirea instrumentelor structurale (Daniel Ștefan) și a cooperării transfrontaliere (Lorica Ranete) ca resurse ale dezvoltării locale

B).propunerile de natură tactică vizează

-acesul la finanțare

-reducerea impozitelor și taxelor locale

-scheme de ajutor de minimis, alocări bugetare de la bugetul local pentru mediul de afaceri.(Silvia Nica,Daniel Drăgulin)

-infiițarea unui incubator de afaceri

-infiintarea unui parc industrial

-nevoia de calificare profesională și vocațională (Nicoleta Barbu,Roxana Pațurcă,Iulia Ariciu)

- reducerea birocrației , a controalelor excesive ,facilitarea accesului la credite,crearea de structuri de afaceri(Silvia Nica,Ariciu Iulia)

-autoritățile locale trebuie să dezvolte politici care au ca scop promovarea antreprenoriatului , îmbunătăţirea situaţiei IMM-urilor de-a lungul ciclului lor de viaţă şi ajutorarea lor în accesarea noilor pieţe. Identificarea şi schimbul de bune practici sunt elemente cheie în cadrul acestei politici.(Silvia Nica,Marius Fulga,Nedelcu Vasile)


IV:Concluzii:

Depozițiile așa cum s-au desfășurat au arătat că la nivelul comunității există atât interesul cât și expertiza și/sau cunoștințele pentru a face față provocărilor dezvoltării.

Expunerile au scos în evidență atât nevoia de exprimare dar și interesul celor îndrituiți pentru o conlucrare în acest sens.Audierea publică a avut pe alocuri caracterul unei revelații și această experiență de a asculta fără nevoia de a replica sau contrazice a produs satisfacție.
Cu viziuni diferite,de multe ori complementare intreprinzătorii,cetățenii au avut surpriza plăcută să constate că experții din cadrul instituțiilor statului sunt pe aceiași lungime de undă cu nevoile lor. Acest demers (audierile publice) este necesar și s-a invocat necesitatea ca audierile publice să fie o constantă a vieții publice călărășene.

V. Recomandările Comisie de Experți



- autoritățile locale trebuie să dezvolte politici care au ca scop promovarea antreprenoriatului , îmbunătăţirea situaţiei IMM-urilor de-a lungul ciclului lor de viaţă şi ajutorarea lor în accesarea noilor pieţe. Identificarea şi schimbul de bune practici sunt elemente cheie în cadrul acestei politici.
-O mobilizare strategică a cetățenilor în sprijinul muncii și intreprinderii private ca principale premise ale dezvoltării
- Extinderea dezvoltării către Silistra,prima opțiune strategică pentru dezvoltare
- infiițarea unui incubator de afaceri

- infiintarea unui parc industrial

- Crearea și dezvoltarea de parteneriate public-privat.

- Folosirea instrumentelor structurale și a cooperării transfrontaliere Călărași –Silistra ca sursă a dezvoltării locale


Anexe:

Inițiatorul: Grupul pentru Transparență Decizională

Motivaţia iniţiatorului,

Depoziţiile scrise colectate

Data întocmirii, 22 martie 2012

Comisia de experți

1. Dumitru Nancu, este economist, lector universitar, doctor în economie, VICEPREŞEDINTE,al Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii National Coordinators - European SME Week, subsecretar de Stat la Guvernul României MECMA- A.I.P.P.I.M.M, COORDONATOR NATIONAL a Oficiilor Teritoriale pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie (OTIMMC). National Programm Coordinator al programului ¨ The Establishment and Development of Business Incubators in Romania¨ - United Nations Development Programme (PNUD), coordonatorul national al Programul UNCTAD EMPRETEC Romania pentru sprijinirea dezvoltarii IMM - sub egida Conferintei Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD) – Geneva; studii postuniversitare Serviciul Român de Informatii, Academia Naţională de Informaţii ˝ Mihai Viteazul¨, master în managementul și administrarea afacerilor, activitate universitară și științifică, expertiză în fonduri structurale, stagii de pregătire în Europa și în lume.

2. Liviu Gabriel Mușat, inginer,Institutul politehnic București,Director ADR Sud Muntenia, expert în Managementul Relaţiilor Publice– cursuri postuniversitare,Institutul Român de Management (IROMA), Master Universitar Spațiul Public European SNSPA,Facultatea de Administratie Publică, stagii de pregătire în: Marea Britanie, Polonia, Spania, Italia, Ungaria, Germania, Belgia, manager de proiect, Membru al Comitetului Româno – Bulgar pentru Cooperare Transfrontalieră, leeder și lector, instructor și trainer.



3. Nicoleta Mincu, inginer, Director BRCT Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră pentru granița România Bulgaria, coordonator al unității de implementare a proiectului, Proiectul de Dezvoltare Rurală – Unitatea de Implementare a Proiectului Călăraşi (UIP) finanțatori Banca Mondială și GuvrnulRomâniei,expertiză proceduri de achiziţii şi proceduri financiare, expertiză în managementul proiectelor, studii postuniversitare în managementul administraţiei publice locale-ASE București,dir.adj. Direcția de Dezvoltare Regională Consiliul Județean Călărași.
Yüklə 35,92 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin