Biblioteca Central Universitara "Mihai Eminescu"



Yüklə 115,17 Kb.
səhifə1/10
tarix23.01.2018
ölçüsü115,17 Kb.
#40453
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10

  1. Biblioteca Central Universitara "Mihai Eminescu"
    Fondata de Vasile Lupu, ctitorita de Mihail Sturdza, Biblioteca "Mihai Eminescu" urmeaza bibliotecii Colegiului Trei Ierarhi si Bibliotecii Academiei Mihailene. Avand rang de biblioteca nationala, isi pastreaza caracterul de "universitara" inca din 1860. Biblioteca detine un valoros fond de documente.




  1. Biserica Banu




  1. Biserica Sfantul Nicolae Domnesc
    Fosta resedinta mitropolitana, monument istoric si de arhitectura religioasa. Cel mai vechi monument al Iasilor pastrat sub forma unei copii aproximativ exacte. Ctitorie a lui Stefan cel Mare.




  1. Biserica Sfantul Spiridon




  1. Bojdeuca "Ion Creanga"
    Casa din pitorescul cartier Ticau, Iasi, in care a locuit in ultimii ani de viata (1872-1889) marele povestitor Ion Creanga. Aici, la indemnul poetului Mihai Eminescu si-a scris intreaga opera: Povestile, Povestirile si Amintirile.




  1. Casa Dosoftei- Muzeul Literaturii Romane
    Edificiu din piatra construit in a doua jumatate a secolului al-XVII-lea ce gazduieste Departamentul de Literatura Romana Veche al Muzeului de Literatura Romana si cel mai vechi manuscris continand Letopisetul atribuit lui Grigore Ureche.




  1. Casa memoriala "Vasile Pogor"
    Casa "V.Pogor" este sediul muzeului ce are ca obiect literatura romana moderna si contemporana dar cu precadere perioada marilor clasici, a societatii literare "Junimea". Cladirea a fost construita in 1850 de catre vornicul Vasile Pogor, impreuna cu sotia sa Zoe.




  1. Catedrala Mitropolitana
    Inaltata pe locul bisericii Stratenia, sub conducerea tehnica a arhitectului Iohan Freywald, ce inspirat de formele Renasterii tarzii va da nastere unei catedrale monumentale, dorinta Mitropolitului Veniamin Costachi.




  1. Gradina Botanica
    Oaza de verdeata, organizata in 12 sectii, Gradina Botanica este cea mai veche din tara, loc de agrement si odihna, cuprinzand o suprafata de 105 hectare, fiind una din cele mai mari gradini din lume.




  1. Manastirea Cetatuia
    Construita de Gheorghe Duca, domnul Moldovei, intre anii 1669 si 1672, ansamblul manastirii Cetatuia e format din biserica cu hramul Sf. Apostoli Petru si Pavel, ce reprezinta atractia principala, turnul clopotnita, casa domneasca, sala gotica, baia sau cuhnia si corpul de chilii.




  1. Manastirea Frumoasa
    Costruita intre 1726-1735 de catre hatmanul Melinte Balica, biserica poarta Hramul Sfintii Arhangheli Mihai si Gavril.




  1. Manastirea Galata
    Manastirea Galata e ctitorita in secolul al XVI-lea, de domnitorul Petre Schiopul pe una din cele sapte coline ale Iasului, cu fortificatii si un impresionant turn la intrare.




  1. Manastirea Golia
    Ctitorie a logofatului Ioan Golia, "stralucita si bogat inzestrata", ce poarta hramul "Inaltarea Domnului", reprezentand o imbinare a stilului gotic cu cel bizantic. Turnul Goliei asigura turistilor o panorama splendida asupra "orasului celor sapte coline."




  1. Manastirea Sfintii Trei Ierarhi
    Ctitorie a domnitorului Vasile Lupu construita intre 1637-1642. Biserica ce "nu-i chip s-o descrii cu limba sau cu pana". Zidurile sale sunt veritabile broderii in piatra. Insemnat centru cultural al Moldovei din sec. XVII, adaposteste astazi osemintele lui Dimitrie Cantemir si ale lui Al.I.Cuza.




  1. Muzeul de Istorie Naturala




  1. Muzeul Mihai Eminescu
    Conceput de catre arhitectul Virgil Onofrei, muzeul Mihai Eminescu a fost deschis cu prilejul centenarului mortii poetului, ?n 1989, in Parcul Copou.




  1. Palatul Culturii
    Ridicat pe ruinele Curtii Domnesti vreme de 2 decenii, inaugurat de regele Ferdinand si construit dupa planurile arhitectului I.D.Berindei in stil neogotic flamboyant.




  1. Palatul Roznovanu(Primaria)
    Construit acum un secol si jumatate, Palatul Roznovanu, actualul sediu al Primariei e o cladire impresionantă prin somptuozitate şi prin fastul interioarelor fiind construit dupa planurile aceluiasi arhitect care a proiectat si Catedrala Mitropolitana.




  1. Parcul Copou
    Gradina Copou este cel mai vechi parc din Iaşi, situat pe dealul Copoului si amenajat sub indrumarea domnitorului Mihail Sturza.




  1. Teatru National
    Monument de arhitectura apartinand celebrilor arhitecti Fellner si Helmer construit pe locul vechii primării, ?ntre anii 1894 şi 1896, considerată a fi cel mai vechi şi cel mai frumos lăcaş de acest gen din ţară.




  1. Universitatea "Al.I.Cuza"
    Fondata la 26 octombrie 1860 e inlocuita in 1897 de cladirea actuala, o imbinare a stilurilor clasic si baroc, dupa planurile arhitectului Louis Blanc. Renumita pentru faimoasa "Sala a pasilor pierduti."


Obiectiv turistic: Biblioteca Central Universitara "Mihai Eminescu"



Prezentare:


Noiane de jurnale, reviste si lucrari ce au vazut cerneala tiparului sub nestinsa lumina a batranului nostru targ se pastreaza ca adevarate comori pe rafturile primitoare ale Bibliotecii "Mihai Eminescu".
Multe carti iesite din tiparnitile vremii ce au contribuit la ridicarea culturala a Balcanilor se adauga unei impresionante colectii de carti.
La data de 1 februarie 2006 biblioteca detinea in total 2.426.209 unitati bibliografice ce contribuie la satisfacerea nevoilor intelectuale de informare si cercetare.
Lacas de cultura, Biblioteca Central Universitara asigura baza documentara necesara procesului de invatare.
Desi, initial, aceasta biblioteca a fost conceputa ca Institut geografic(de aici provine constructia cupolei, unde s-ar fi instalat lunete si o statie de radio) sau Institut de stiinte-Fundatia "Regele Ferdinand I"-asa cum a fost construita era in primul rand, destinata sa adaposteasca "o vasta biblioteca cu cea mai moderna organizare".
Astazi gazduieste filiale iesene a trei institutii: British Council, Biblioteca Germana Iasi, Centrul de consiliere educationala al comisiei Fullbright.
Marele poet Eminescu a fost pentru un timp directorul constiincios al Bibliotecii ce ii poarta astazi cu fala numele. Traia mai mult in Biblioteca, de dimineata pana tarziu noaptea, cercetand cu aviditate rafturile de carti si manuscrise.
Biblioteca construita intre 1930-1934 de inginerul Emil Pragner, dupa planurile arhitectului C-tin Jotzu e una din cele patru biblioteci centrale din Romania.
Interiorul acestui monument arhitectonic este lucrat in marmura de Carrara si mozaic venetian, iar exteriorul este impodobit cu sobre si elevate coloane in stil ionic, pilastri neodorici, mici frontoane triunghiulare si medalioane cu ctitori ai neamului nostru si intemeietori ai culturii nationale.
Biblioteca urmeaza Colegiului Trei Ierarhi si Academiei Mihailene pastrandu-si rangul de biblioteca universitara din 1860 si ridicata la rang de biblioteca centrala.
Isi va inchide portile deseori datorita cutremurelor sau a razboiului din 1944 dar se redeschide si are in plan tezaurizarea memoriei culturale, coordonarea metodologica si cercetarea bibliologica si biblioeconomica, realizand aceasta prin achizitionarea, organizarea si asigurarea accesului la o mare varietate de informatii.
Cititorii au acces la cataloage pentru toate categoriile de documente, imprumut de publicatii la domiciliu, acces la colectii in sali de lectura.
Biblioteca Central Universitara adaposteste in depozitele sale o piesa rara, o lucrare de o exceptionala valoare pentru cultura romaneasca: "Evanghelia cu invatatura de Coresi" tiparita in 1581, fiind cea mai veche carte romaneasca existenta la Iasi.
Dimensiunea comorilor culturale e completata la superlativ de pagini din "Cazania lui Varlaam", prima carte aparuta in 1643 la prima tipografie din Moldova, la Casa Dosoftei, adusa de domnitorul Vasile Lupu in 1641. Aceste doua carti sunt printre cele mai valoroase lucrari aflate in patrimoniul bibliotecii ce se pot vizita in sectia de colectii speciale din cadrul Bibliotecii Centrale.
Biblioteca "Mihai Eminescu" inseamna traditie si continuitate, invatamant, cercetare si cultura contribuind la renumele Iasului de "capitala culturala".


Yüklə 115,17 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin