codruta_alb@yahoo.fr
http://www2.juridice.ro/wp-admin/edit.php
District Court for the Eastern District of Texas
Vineri, 14 august 2009
23 august 2009
1.
retul este cu 40% mai mare decat ultimul record de 2,5 mil. euro, anuntat in exclusivitate de Business Standard in urma cu trei luni.
Ambasada Malaysiei a obtinut la inceputul lunii iunie intre 3,5 si 4 mil. euro pentru fostul sediu din piata Gheorghe Cantacuzino nr. 1, dupa aproape patru luni de negocieri. Casa are 900 mp de teren si 600 mp de constructie efectiva.
Bogdan Tohaneanu, reprezentantul cabinetului de avocatura care a intermediat deal ul, a confirmat pentru Business Standard valoarea tranzactiei si a adaugat ca “este probabil cea mai mare suma platita de o persoana fizica pentru un imobil.
”Tranzactia este foarte mare daca luam in considerare ca, de la inceputul acestui an, toate segmentele pietei rezidentiale au fost aproape blocate. Noul proprietar este Ariadna Avram, fondatorul Top Diagnostics Romania, firma de distributie de echipamente medicale, partial achizitionata de concernul Roche la sfarsitul lui.
vila din piata Gh. Cantacuzino, fostul sediu al Ambasadei Malaysiei, a fost achizitionata cu peste 3,5 mil. euro, aceasta fiind cea mai mare tranzactie din domeniu incheiata in ultimele sase luni.
Cea mai mare tranzactie imobiliara in ultimele sase luni s-a incheiat saptamana trecuta. Astfel, un imobil (terren – 900 mp si constructie efectiva – 600 mp) in care s-a aflat sediul Ambasadei Malaysiei a fost vandut pentru suma de cca. 4 milioane EUR.
Noul proprietar este Ariadna Avram, fondatorul Top Diagnostics Romania, firma de distributie de echipamente medicale, partial achizitionata de concernul Roche la sfarsitul lui.
Tranzactia a fost inermediata de av. Bogdan Tohaneanu si negocierieli au durat patru luni.
Bogdan Tohaneanu a declarat pentru Business Standard: “Este probabil cea mai mare suma platita de o persoana fizica pentru un imobil.”
2.
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Oradea efectueaza cercetari penale fata de inculpatii:
Cocian Iepan Petru, administrator de societate comerciala, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de dare de mita, constituirea unui grup infractional organizat in scopul savarsirii de infractiuni grave si contrabanda calificata in forma continuata;
Halas Mihai, persoana fara ocupatie, recidivist, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de dare de mita, constituirea unui grup infractional organizat in scopul savarsirii de infractiuni grave si contrabanda calificata in forma continuata;
Dienes Nicolae, persoana fara ocupatie, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de constituire a unui grup infractional organizat in scopul savarsirii de infractiuni grave si contrabanda calificata in forma continuata;
Dienes Mihai, persoana fara ocupatie, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de aderare la un grup infractional organizat in scopul savarsirii de infractiuni grave si contrabanda calificata in forma continuata;
Codrescu Nicolae, administrator de societate comerciala, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de aderare la un grup infractional organizat in scopul savarsirii de infractiuni grave si contrabanda calificata in forma continuata.
Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat urmatoarea stare de fapt:
In data de 26 iunie 2009, inculpatii Cocian Iepan Petru si Halas Mihai i-au oferit unei persoane denuntatoare, ofiter de politie cu gradul de inspector din cadrul I.J.P.F. Satu Mare, o suma de peste zece mii de euro pentru ca acesta sa-si incalce atributiile de serviciu si sa permita introducerea in tara a unor cantitati importante de tigari, din Ucraina, prin alte locuri decat cele destinate controlului vamal. Cei doi inculpati coordonau un grup infractional - din care faceau parte si inculpatii Dienes Nicolae, Dienes Mihai si Codrescu Nicolae - si care, in perioada iulie - august 2009, a introdus in tara, din Ucraina, prin alte locuri decat cele stabilite pentru controlul vamal, peste 100.000 pachete de tigari, in valoare de peste 150.000 de euro. Tigarile introduse in tara prin contrabanda erau transportate si depozitate in diverse locuri de pe raza judetului Satu Mare in vederea vanzarii acestora fie in alte judete din tara, fie in alte state ale Uniunii Europene.
Inculpatilor li s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala, iar la data de 21 august 2009, procurorii anticoruptie au dispus retinerea acestora pe o perioada de 24 de ore. La aceeasi data, Tribunalul Satu Mare a dispus masura arestarii preventive a inculpatilor pe termen de 29 de zile.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiteri din cadrul M.A.I. – Directia Generala Anticoruptie, Inspectoratul Politiei de Frontiera al judetului Satu Mare si ai Jandarmeriei Satu Mare.
Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala necesara in vederea propunerii unor masuri preventive, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
BIROUL DE INFORMARE SI RELATII PUBLICE
3.
The European Commission today made a last call to all EU countries to speed up voluntary implementation of the new in-car communication technology 'eCall' that could save 2 500 lives a year. The eCall system automatically dials 112, Europe's single emergency number when a car has a serious accident and sends its location to the nearest emergency service. This can halve emergency response times, reduce severity of injures and save lives of people who do not know or cannot say where they are. For now, the deployment of eCall by public authorities, car companies and mobile phone operators is voluntary. So far the system is not operational in any EU country. The Commission warns, in a policy document adopted today, that if no significant progress is made in rolling out the system by the end of 2009 it could propose regulatory measures to make this life-saving technology available all over Europe as soon as possible. In 2008, more than 1.2 million accidents on Europe's roads caused around 39000 deaths and more than 1.7 million injuries.
Comisia Europeana a lansat vineri, 21 august 2009, un ultim apel catre toate tarile UE sa accelereze implementarea voluntara pe noile masini a tegnologiei de comunicare eCall care ar putea salva 2500 de vieti pe an.
Acest sistem apeleaza automat numarul 112, singurul numar European de urgenta in caz de accidente grave, si trimite locatia celui mai apropiat service. Sistemul reduce timpii de raspuns, severitatea ranilor si salveaza vietile celor care nu stiu sau nu pot spune unde se afla.
In prezent, dezoltarea sistemului de catre autoritatile publice, companiile producatoare de masini si companiile de telefonie este voluntara. Pana acum, acest sistem nu este operational in nicio tara din UE.
Comisia avertizeaza, in acord cu politica adoptata vineri, ca daca nu se fac progrese importante in apelarea acestui sistem pana la sfarsitul anul 2009, ar putea fi posibila propunerea de masuri privind adoptarea acestei tehnologii cat mai repede cu putinta peste tot in Europa.
In 2008, in Europa au avut loc peste 1.200.000 de accidente pe drumurile europene, soldate cu cca. 39.000 de morti si peste 1.700.000 de raniti.
Detalii >>
4.
Romania trebuie sa respecte recomandarile UE, deoarece acestea nu permit micsorarea salariilor pentru magistrati, a declarat, pentru NewsIn, presedintele Asociatiei Procurorilor din Romania, Constantin Sima.
Presedintele Asociatiei Procurorilor din Romania, Constantin Sima, spune ca nu a primit inca noul proiect al legii salarizarii unice, deoarece Ministerul Muncii nu a inaintat, inca, documentul catre Ministerul Justitiei. Sima afirma ca Asociatia Procurorilor nu a fost chemata de Guvern la nicio dezbatere despre proiectul noii grile de salarizare.
Procurorul Constantin Sima, presedintele Asociatiei Procurorilor, a declarat sambata, 22 august 2009, pentru NewsIn, ca salariile magistratiile nu ar trebui micsorate, Romania fiind obligata sa respecte recomandarile UE.
De asemenea, Sima a precizat ca Asociatia Procurorilor nu a fost chemata de Guvern sa discute pe marginea proiectului Legii salarizarii unice.
http://ziarero.realitatea.net/1250943923-Asociatia_Procurorilor-Salariile_magistratilor_nu_se_pot_micsoratrebuie_respectate_recomandarile_UE
5.
Am avut ieri un recurs in care contestam o amenda judiciara aplicata mie personal de un procuror de la Parchetul ICCJ pentru ca, in opinia sa, gresita, am refuzat cu rea-credinta sa depuna marturie intr-un dosar penal declansat in personam contra unui coleg avocat si in rem fata de toata conducerea Baroului Bucuresti si a UNBR care, in toamna lui 2006, organizasera un protest prin refuzul de a pleda in dosare cu arestati, pe motivul blocarii platii onorariilor pentru “oficii”.
Pentru buna regula, trebuie sa precizez ca nici vorba nu a fost de refuz de a depune marturie, cu atit mai putin de rea-credinta: dl. procuror m-a “citat” printr-un telefon dat la birou unui colaborator sa ma prezint la Parchet pentru acest scop, fix in data de 28 august 2008, cind eu eram in concediu; i s-a explicat ca imediat ce ma voi intoarce din concediu voi fi dispus sa depun marturie (oricum, nu prea aveam ce sa spun, eu nefiind atunci, in 2006, consilier la Barou); nu m-a mai citat, ci m-a amendat in septmbrie, dupa care prin noiembrie mi s-au blocat conturile, pentru plata amenzii.
Nu conteaza procesul pe care l-am declansat ulterior pentru anularea amenzii (poate cu exceptia faptului ca am descoperit ca ordonanta de aplicare a amezii judiciare, data in baza art. 198 C.proc.pen., nu este supusa, in opinia ICCJ, nici unei cai de atac, ceea ce ar trebui sa dea serios de gindit redactorilor noului cod).
Important este ca procesul penal de care va vorbesc si care implica, in rem, toata conducerea din 2006 a profesiei de avocat, a fost declansat din oficiu, de un judecator de la Curtea de apel Bucuresti, care a considerat ca protestul avocatilor, manifestat prin refuzul de a pune concluzii in dosarele cu arestati, este un abuz in serviciu. Atentie mare, deci: un judecator de la Curtea de Apel (care, probabil, este in prezent in stare de protest si domnia sa) a declansat un process penal contra avocatilor pentru protestul acestora.
Iata ca a venit si rindul altor profesii juridice sa protesteze. Eu personal sunt de acord ca judecatorii, procurorii si grefierii au dreptul nu numai la un salariu decent, dar chiar la un salariu mare, pentru multe considerente, pe care nu e cazul sa le enumeram aici, dar mai ales ca aceasta profesie se imputineaza vazind cu ochi, ceea ce pune intr-un real pericol statul de drept.
E adevarat ca nu vad logica unui spor de 50%, cind, in realitate, acest spor ar trebui sa fie inclus in salariu, caz in care nici un ministru de finante nu-si va mai putea permite sa se joace astfel cum o face acum cu “uite sporul, nu e sporul”.
Nu am cum sa nu inteleg si sa nu fiu de acord cu protestul judecatorilor, mai ales ca am fost si eu judecator, care a plecat cu regret din magistratura acum 13 ani pentru motivul salariului jenant ce se platea atunci (chiar asa, cine isi mai aminteste ca atunci salariul unui pirlit de judecator stagiar cum eram si eu era de 75 de dolari).
Sunt convins ca, de asemenea, toti avocatii romani sunt alaturi de judecatori in acest protest. Asa si trebuie.
Dar, poate ca partenerii nostri in realizarea actului de justitie isi vor aminti cindva de acest sprijin si de acest suport al avocatilor si, cind avocatii vor mai protesta, sa nu mai declanseze din oficiu dosare penale contra avocatilor pentru simplul fapt ca protesteaza.
6.
UNJR solicita GREVA GENERALA a tuturor judecatorilor din tara
Evenimentele se precipita. Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) a trimis astazi o scrisoare deschisa tuturor instantelor din tara prin care solicita convocarea adunarilor generale pentru a hotari asupra urmatoarelor forme de protest:
nepurtarea insemnelor distinctive ale profesiei, respectiv roba, insigna, baveta in sala de judecata, pana la 1 septembrie 2009;
boicotarea alegerilor prezidentiale din toamna prin refuzul explicit a judecatorilor de a participa la procedura alegerilor;
intreruperea totala a activitatii incepand cu data de 1 septembrie 2009, adica refuzul intrarii in sala de judecata a judecatorilor, deci inchiderea pe termen nelimitat a tututor instantelor de judecata din Romania;
E prima asociatie profesionala a magistratilor care sprijina deschis apelul la greva generala dat de Curtea de Apel Targu Mures. Adunarile generale ale instantelor ar urma sa se intruneasca saptamana viitoare pentru a aproba acest set de proteste, iar rezultatul poate fi incetarea totala a functionarii justitiei incepand de la 1 septembrie 2009.
7.
O tara din fosta Uniune Sovietica, Estonia, este un adevarat pionier in materie de gestiune eficienta si inteligenta a procesului alegerilor. La alegerile pentru Parlamentul European din aceasta vara, in Estonia s-a putut vota on-line, prin intermediul unui card electronic de identificare, a unui aparat de citire a acestuia si, evident, a unui computer conectat la internet.
Gasesc idea foarte desteapta, din mai multe puncte de vedere.
Mai intii, pentru ca cei care au acces la internet, dar nu au timp sau nu au “tragerea de inima” necesare sa mearga la vot in ziua alegerilor, ori sunt in calatorie sau in strainatate, vor putea fi tentati sa participe la vot on-line, ceea ce ar duce la un procent de participare la vot net superior celui estimat pentru alegerile prezidentiale din toamna. Toti ne reamintim procentul jenant de mic de participare la vot la alegerile noastre pentru Parlamentul european si toti ne putem imagina ca si in toamna procentul de participare in varianta clasica va fi foarte redus.
In al doilea rind, marja de manevra a cumparatorilor de voturi de prin partide se va reduce simtitor, intrucit stind acasa in fata computerului si votind on-line este mai greu sa accepti sa fii platit cu 30-50 de lei - nu merita efortul.
In al treilea rind, votul on-line este un vot din partea unor persoane destul de informate, deci este un vot dat in cunostinta de cauza, si nu un vot obtinut prin minciuna si populism sau sub amenintare.
In al patrulea rind, votul on-line, cu carti de identitate electronice, ar permite atit o organizarea mai simpla si mai ieftina a alegerilor, cit si o mai simpla si mai rapida numarare a voturilor.
Si, in fine, foarte curind se vor introduce carti de identitate electronica sau pasapoarte biometrice care vor face foarte dificila falsificarea votului, furtul de identitate etc. Asa ca, de ce sa nu incepem de acum sa aplicam acest sistem?
Daca tot vom cheltui bani pe carti de identitate electronice, daca tot nu au fost emise pina acum cartile de alegator, daca s-a verificat déjà cu succes in Estonia acest sistem, de ce sa nu il adoptam si noi, in prezent? Mai ales ca in acest fel s-ar facilita si obtinerea mai rapida a semnaturilor de sustinere a candidatilor.
http://www.europarl.europa.eu/news/public/story_page/039-48730-040-02-07-906-20090206STO48709-2009-09-02-2009/default_ro.htm
20 august 2009
1.
Comisia Europeana va solicita companiei Apple sa comunice care sunt pericolele la care se pot expune utilizatorii produselor iPod I iPhone, dupe ce utilizatori din diferite state membre au reclamat supraincalzirea, si explodarea produselor.
Ton Van Lierop, purtatorul de cuvant al Comisiei insarcinat cu portofoliul industriei si antreprenoriatului, a declarat miercuri, 19 august 2009, pentru EUobserver: “La sfarsitul saptamanii trecute, am cerut companiei Apple si statelor membre unde s-au petrecut astfel de incidente sa ne ofere mai multe informatii.“
Si guvernul japonez s-a sesizat si a obligat Apple sa aiba in vedere cazurile in iPod-ul Nano a luat foc sau a scos scantei, solicitare CE fiind ulterioara.
http://www.cotidianul.ro/comisia_europeana_investigheaza_iphone_urile_explozive-95698.html
2.
ost model „Vogue“, Liksula Cohen, stabileste la New York un precedent periculos pentru bloggeri. Tribunalul l-a obligat pe cel care a insultat-o virtual sa-si dezvaluie identitatea.
“Imputita” Liksula Cohen, o blonda canadiana care a defilat pe podiumuri pentru Armani sau Versace, l-a dat in judecata pe bloggerul “Anonimul“ intrucat a considerat ca a defaimat-o si a ridiculizat-o scriind: “Trebuie sa spun, premiul cel mare pentru cea mai mare imputita din New York ar trebui sa mearga la Liksula Gentila Cohen”, iar tribunalul din Manhattan i-a dat dreptate.
Apararea bloggerului, care mai spunea despre Liksula, in varsta de 36 de ani, ca “are patruzeci si ceva de ani, dar probabil asta o fi fost acum zece ani”, n-a avut nici un efect in instanta, desi acesta a sustinut ca “blogul serveste drept un forum modern, al zilelor noastre, in care-ti poti spune parerea, chiar bombastic sau insultator”
Tribunalul a obligat Google sa-i faca publica identitatea, intrucat blogul era gazduit de blogger.com, iar purtatorul de cuvant al companiei, Andrew Pederson, a declarat ca simpatizeaza cu oricine ar putea fi victima unei agresiuni in spatiul virtual, prin urmare, desi Google are mare grija sa pastreze confidentialitatea userilor sai, va dezvalui informatiile cerute prin hotararea judecatoreasca.
Un tribunal din Manhattan a obligat Google sa faca publica identitatea blogger-ului care a insultat-o virtual pe Liksula Cohen, fost manechin.
Pe blog au fost postate urmatoarele: “Trebuie sa spun, premiul cel mare pentru cea mai mare imputita din New York ar trebui sa mearga la Liksula Gentila Cohen.”
Blogul este gazduit de blogger.com.
Andrew Pederson, purtatorul de cuvant al companiei, a declarat ca sustine cauza oricui ar putea fi victima unei agresiuni in spatiul virtual.
3.
Instanta Suprema a respins astazi recursurile formulate de Ministerul Finantelor Publice impotriva Inaltei Curti de Casatie si Justitie a Consiliului Superior al Magistraturii, Institutului National al Magistraturii si Scolii Nationale de Grefieri. Ministerul Finantelor Publice a atacat deciziile Curtii de Apel Bucuresti privind drepturile salariale ale angajatilor din justitie, deschiderea unor linii de credit privind sporul de 50% pe luna iunie si amenda aplicata ministrului Gheorghe Pogea. Reamintim ca in urma cu sase saptamani, magistratii si personalul auxiliar din justitie au declansat proteste la nivel national, nemultumiti de diminuarea salariilor cu 50%. Sistarea sporului de stres a generat o serie de procese pe rolul instantelor impotriva Ministerului Finantelor Publice.
ICCJ a respins miercuri, 19 august 2009, recursurile formulate de MFP impotriva sentintelor CAB privind drepturile salariale ale angajatilor din justitie, deschiderea unor linii de credit privind sporul de 50% pe luna iunie si amenda aplicata ministrului Gheorghe Pogea.
Jud. Viorica Costiniu, presedinte de onoare al AMR, a declarat miercuri, 19 august 2009, la Realitatea TV:
„In primul rand, hotararile judecatoresti sunt irevocabile. Din acest moment, ele sunt de pus in executare, fara nici un fel de discutie. Neexecutarea acestor hotarari inseamna comiterea a doua infractiuni: pe de o parte, nerespectarea ordinului judecatoresc, pe de alta parte, un abuz in serviciu. Nu cred ca guvernantii isi vor permite luxul de a sfida si de aceasta data puterea judecatoreasca, de a sfida o hotarare judecatoreasca care absolut aceeasi valoare o are ca si o lege.
La Ministerul Justitiei, de exemplu, desi suntem in perioada de criza, s-au infiintat posturi de secretar de stat pentu a satisface clientela ministerului sau ministrului justitiei. De asemenea, daca va ganditi la acordurile, protocoalele neoficializate, dar care au intrat pe fluxul aplicarii intre Ministerul Justitiei si Uniunea Nationala a Avocatilor, unde ministrul a obligat instantele sa plateasca avocatii din oficiu, si nu serviciile care...”
3.1.
Am avut dreptate in ceea ce am spus aici http://www.urbaniulian.ro/2009/08/17/o-decizie-anticipativa-a-iccj-oug-71-din-2009-nu-se-aplica-hotararilor-judecatoresti-ale-magistratilor-puse-deja-in-executare-silita/.
Urmare a acestei hotarari judecatoresti, care ANTICIPEAZA o predictibila decizie de neconstitutionalitate data de Curtea Constitutionala fata de OUG 71 din 2009, Comisia Juridica din Senat va propune, mai mult ca sigur, un raport de respingere a acestei ordonante. Este a doua judecata anticipativa pe care o fac intrucat alta solutie nu exista; Nu am putea sa votam in Senat o lege care va fi declarata neconstitutionala.
ICCJ a respins miercuri, 19 august 2009, recursurile formulate de MFP impotriva sentintelor CAB privind drepturile salariale ale angajatilor din justitie, deschiderea unor linii de credit privind sporul de 50% pe luna iunie si amenda aplicata ministrului Gheorghe Pogea.Jud. Viorica Costiniu, presedinte de onoare al AMR, a declarat miercuri, 19 august 2009, la Realitatea TV: “In primul rand, hotararile judecatoresti sunt irevocabile. Din acest moment, ele sunt de pus in executare, fara nici un fel de discutie. Neexecutarea acestor hotarari inseamna comiterea a doua infractiuni: pe de o parte, nerespectarea ordinului judecatoresc, pe de alta parte, un abuz in serviciu. Nu cred ca guvernantii isi vor permite luxul de a sfida si de aceasta data puterea judecatoreasca, de a sfida o hotarare judecatoreasca care are absolut aceeasi valoare o are ca si o lege.La Ministerul Justitiei, de exemplu, desi suntem in perioada de criza, s-au infiintat posturi de secretar de stat pentu a satisface clientela ministerului sau ministrului justitiei. De asemenea, daca va ganditi la acordurile, protocoalele neoficializate, dar care au intrat pe fluxul aplicarii intre Ministerul Justitiei si Uniunea Nationala a Avocatilor, unde ministrul a obligat instantele sa plateasca avocatii din oficiu, si nu serviciile care…” Sursa : http://stiri.juridice.ro/63319/viorica-costiniu-o-hotarare-judecatoreasca-care-are-aceeasi-valoare-ca-si-o-lege.html
ICCJ da semnalul de respingere a OUG 71 din 2009 de catre Comisia Juridica din Senat
4.
Ministerul Finanatelor Publice a procedat la executarea hotararii judecatoresti pronuntata de CAB si ramasa irevocabila prin respingerea recursului de catre ICCJ, respectiv plata salariile magistratilor si personalului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, inclusiv sporul de 50%, a declarat jud. Viorica Costiniu, presedinte AMR, pentru Juridice.ro.
5.
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Bacau efectueaza cercetari penale fata de inculpatul MARDARE CIPRIAN VALENTIN, ofiter de politie cu gradul de subinspector in cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Bacau – Serviciul de Investigare a Fraudelor, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de luare de mita.
Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat urmatoarea stare de fapt:
La data de 17 august 2009, in exercitarea atributiilor de serviciu, inculpatul Mardare Ciprian Valentin a pretins unui denuntator suma de 500 euro pentru a intocmi un referat prin care sa fie propusa o solutie favorabila denuntatorului, intr-un dosar penal in care acesta era cercetat pentru delapidare. La data de 19 august, inculpatul Mardare Ciprian Valentin a primit de la denuntator suma de 500 de euro, fiind prins in flagrant delict de catre procurorii anticoruptie.
Inculpatului i s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala, iar la data de 19 august 2009, procurorii anticoruptie au dispus retinerea acestuia pe o perioada de 24 de ore. La data de 20 august 2009, Curtea de Apel Bacau a dispus masura arestarii preventive a inculpatului pe termen de 29 de zile.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiteri din cadrul M.A.I. – Directia Generala Anticoruptie.
Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala necesara in vederea propunerii unor masuri preventive, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
BIROUL DE INFORMARE SI RELATII PUBLICE
6.
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie efectueaza cercetari penale fata de inculpatul SAULEA DANUT, deputat in Parlamentul Romaniei in perioada 2000-2004, in prezent expert parlamentar la Comisia de aparare, ordine publica si siguranta nationala din Senatul Romaniei, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de trafic de influenta.
Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat urmatoarea stare de fapt:
In ziua de 19 iunie 2009, Saulea Danut a pretins de la o persoana denuntatoare suma de 50.000 euro, promitandu-i ca in schimb va interveni pe langa primarul comunei Adunatii Copaceni pentru ca acesta, in virtutea atributiilor de serviciu, inclusiv cele referitoare la calitatea de presedinte al comisiei locale de aplicare a Legii 18/1991, sa-l puna pe denuntator in posesie cu suprafetele de teren asupra carora i s-a reconstituit dreptul de proprietate prin decizie a instantei si sa-i aprobe si schimbul unui teren proprietate personala cu un altul aflat in administrarea Primariei Adunatii – Copaceni.
La data de 22 iunie 2009, inculpatul Saulea Danut a primit de la denuntator suma de 3.000 USD reprezentand o prima transa din cea pretinsa in scopul aratat, iar in ziua de 19 august 2009 a fost prins in flagrant delict in timp ce primea de la denuntator o noua transa, respectiv 15.000 USD.
Inculpatului i s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala, iar la data de 19 august 2009, procurorii anticoruptie au dispus retinerea acestuia pe o perioada de 24 de ore. La data de 20 august 2009, Tribunalul Bucuresti a dispus masura arestarii preventive a inculpatului Saulea Danut pe termen de 29 de zile.
Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala necesara in vederea propunerii unor masuri preventive, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
BIROUL DE INFORMARE SI RELATII PUBLICE
7.
INM a publicat lista candidatilor:
-
care indeplinesc conditiile de inscriere la concurs de admitere la INM (2867)
-
a celor respinsi (7)
-
si a celor care s-au retras (25).
Candidati care indeplinesc conditiile
Candidati care nu indeplinesc conditiile
Candidati care s-au retras
14,335 candidati pe un singur loc (din cele 200 scoase la concurs).
8.
Premierul Emil Boc a declarat joi, 20 august 2009, la inceputul sedintei de Guvern:
„Am avut o discutie timp de 50 minute pe marginea proiectului de ordonanta de urgenta care va reglementa din punct de vedere tehnic alegerile pentru functia de presedinte al Romaniei si am discutat cateva aspecte de natura tehnica cu persoanele de specialitate de la autoritatile statului, urmand ca in perioada urmatoare sa adoptam acest act normativ.
Scopul acestei sedinte este de a discuta, nu de a adopta Legea salarizarii unice, diverse scenarii de aplicare, astfel incat ea sa raspunda exigentelor pe care cu totii ni le-am propus. Sa fie, in primul rand, o lege dreapta, sa fie o lege care sa aduca echitatea in sistemul de salarizare, si nu in ultimul rand, sa fie o lege simpla, pe care sa o inteleaga toata lumea. Si, ceea ce este la fel de important, sa fie adoptata in graficul si la termenele stabilite.
De aceea, in aceasta seara, vom discuta, pe baza propunerilor existente, diverse ipoteze si variante de lucru. Nu vom adopta forma finala a acesteia in aceasta seara, asa incat, probabil, sedinta de guvern se va finaliza cu un comunicat de presa sau cu o declaratie a purtatorului de cuvant, urmand ca noi sa stam pana cand noi vom finaliza analiza tuturor variantelor. Iar acele variante care vor fi considerate de Guvern optime si care vor raspunde criteriilor mentionate vor fi discutate si cu partenerii sociali inainte de a fi promovate de catre Guvern.
Va multumesc. Vom continua sedinta de guvern.”
9.
Comunicat Administratia Prezidentiala:
„Discutiile de la Palatul Cotroceni, anuntate pentru ziua de joi, 20 august a.c., vor fi reprogramate dupa ce sindicatele din Ministerul Administratiei si Internelor, care organizeaza actiuni de protest, vor cadea de acord asupra componentei delegatiei pentru intalnirea cu seful statului.
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, ramane in continuare preocupat de gasirea unor solutii la problemele semnalate de sindicalisti si spera ca intalnirea sa aiba loc cat mai curand.
Departamentul de Comunicare Publica”
10.
us incident.
Reclamanta este un top-model in varsta de 22 de ani, care sustine ca l-a cunoscut pe David Copperfield cu ocazia unui spectacol sustinut de acesta in localitatea Kennewick (SUA), in ianuarie 2007, informeaza publicatia Seattle Times.
Ea ar fi fost apoi invitata pe insula din Bahamas, in vara aceluiasi an, unde, potrivit spuselor sale, a fost agresata sexual de magician.
Actiunea a fost depusa in justitie impotriva lui David Copperfield, al carui nume real este David Seth Kotkin, pe 29 iulie.
David Copperfield, in varsta de 52 de ani, a devenit celebru pentru numerele de magie elaborate pe care le face. Potrivit admiratorilor sai, celebrul magician a reusit sa treaca prin Marele Zid Chinezesc si a facut sa dispara Statuia Libertatii.
David Copperfield (52 de ani), pe numele sau adevarat David Seth Kotkin, a fost chemat in judecata de un top-model (22 de ani) intrucat ar fi fost violata si amenintata de magician in 2007 pe insula sa privata din Bahamas, potrivit Seattle Times.
Avocatul lui Copperfield, David Chesnoff, a respins acuzatiile, considerandu-le "o incercare de extorcare, pur si simplu".
Actiunea a fost depusa la sfarsitul lunii iulie 2009.
http://en.wikipedia.org/wiki/David_Chesnoff
11.
Consiliul Concurentei a declansat o investigatie avand ca obiect posibila incalcare a obligatiilor agentilor economici in domeniul concentrarilor economice instituite de Legea concurentei nr.21/1996 (art. 15).
“Din analiza unei plangeri formulate de Comvex, operator portuar din Portul Constanta, autoritatea de concurenta a retinut posibila exercitare a unei influente determinante asupra Comvex de catre societati din grupul ArcelorMittal, implicit in contextul unor relatii comerciale de lunga durata intre cei doi si a unei posibile dependente economice. In cazul in care, in urma investigatiei, nu se constata existenta unui control al lui ArcelorMittal asupra Comvex, Consiliul Concurentei isi rezerva dreptul de a se autosesiza cu privire la alte posibile incalcari ale legii in speta in cauza”, a declarat domnul Bogdan Chiritoiu, Presedintele Consiliului Concurentei.
Societatea Comvex a reclamat Consiliului Concurentei, in luna iulie, mai multe posibile incalcari ale legii si anume:
- exercitarea controlului asupra Comvex de catre ArcelorMittal, in baza unui procent de 36%, achizitionat in cursul anului 2008, si a unor relatii de dependenta economica;
- o intelegere intre ArcelorMittal Galati, societatea mama ArcelorMittal Holding SA si o alta societate a grupului, Expert Placement Services Ltd. prin care s-a incercat eliminarea de pe piata a lui Comvex, prin refuzul de a mai continua colaborarea cu acesta;
- un abuz de pozitie dominanta al ArcelorMittal Galati, impreuna cu societati din grupul sau, abuz manifestat, atat prin exploatarea starii de dependenta economica in care se afla Comvex fata de el dar si prin refuzul de a mai trata cu acesta.
In situatia existentei unui control al ArcelorMittal asupra Comvex, celelalte aspecte sesizate raman fara obiect.
Daca se va constata ca ArcelorMittal Galati a realizat o operatiune de concentrarea economica pe care nu a notificat-o Consiliului Concurentei, acesta este pasibil de sanctiune pentru omisiunea notificarii (amenda poate ajunge la pana la 1% din cifra de afaceri) si pentru punerea in practica a unei operatiuni inainte de emiterea unei decizii de catre autoritatea de concurenta (in aceasta situatie amenda poate ajunge la pana la 10% din cifra de afaceri).
20 August 2009
Biroul de presa
12.
Judecatorii Curtii de Apel Targu Mures s-au intrunit miercuri,
Miercuri, 19 august 2009, la Curtea de Apel Targu Mures, a avut loc Adunarea Generala a Magistratilor din raza de activitate a Curtii de Apel Targu Mures.
Va prezentam procesul verbal al Adunarii Generale a judecatorilor
PROCES VERBAL
incheiat azi, 19 august 2009
cu ocazia Adunarii Generale a judecatorilor de la instantele din raza Curtii de Apel Targu Mures
Presedintele Adunarii Generale constata ca Adunarea Generala este legal constituita in conformitate cu dispozitiile art. 20 din Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti.
Au fost prezenti un numar de 78 de judecatori, dintre care 17 judecatori au mandatat colegii prezenti efectiv la sedinta.
Au fost invitati la aceasta sedinta reprezentanti ai parchetelor din raza Curtii de Apel Tg.Mures, fiind prezenti procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Targu Mures, prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Mures, prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Tg.Mures si colegi procurori de la aceste parchete, precum si de la D.N.A. – Serviciul Teritorial Tg.Mures.
Presedintele Adunarii Generale supune dezbaterii si votului punctele aprobate pentru ordinea de zi:
1. Proiectul legii cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice si efectele concrete ale acesteia, pornind de la principiile enuntate in art. 126 din lege.
2. Propuneri privind eficientizarea activitatii instantelor, cu referire la respectarea stricta a programului de lucru; numarul si complexitatea cauzelor pentru fiecare sedinta de judecata.
3. Diverse
Presedintele Adunarii Generale solicita doamnei Bereczki Maria, avand functia de consilier in cadrul Departamentului Economic al Curtii de Apel Tg.Mures, sa prezinte pe scurt dispozitiile proiectului legii unice de salarizare in sistemul bugetar, asa cum a fost el facut public, referitoare la personalul din sistemul judiciar.
Presedintele Adunarii Generale solicita doamnei Bereczki sa prezinte care sunt indicii mentionati in legea salarizarii unice pentru fiecare din instantele din structura sistemului judiciar, respectiv Inalta Curte de Casatie si justitie, curti de apel, tribunale si judecatorii.
Presedintele Adunarii Generale aduce in discutie diferenta foarte mare dintre coeficientii de ierarhizare prevazuti pentru judecatorii cu functii de conducere si cei cu functii de executie in cadrul aceleiasi instante, apreciind ca in opinia sa este inadmisibil ca un judecator cu functie de conducere sa beneficieze de o indemnizatie dubla fata de cea a unui judecator cu functie de executie. In acest sens, ar fi de dorit sa se mentina actuala proportie intre veniturile cu functii de conducere si ale celor cu functii de executie, aratand ca atributiile pe care le au la acest moment judecatorii cu functii de conducere nu justifica acordarea unei indemnizatii atat de mari in raport de cea a colegilor lor cu functii de executie.
Presedintele supune aceasta propunere aprobarii Adunarii Generale, toti cei prezenti, prin vot deschis fiind de acord cu aceasta propunere, in sensul ca initiatorul proiectului sa modifice coeficientii de ierarhizare astfel incat sa fie pastrata proportia actuala intre veniturile unui judecator cu functie de conducere si cele ale unui coleg cu functie de executie.
Presedintele aduce in discutie diferenta mare existenta intre nivelul coeficientilor prevazuti pentru magistrati si cei prevazuti pentru reprezentantii puterii legislative – deputati, senatori si cei ai puterii executive – ministri, secretari de stat, consilieri in ministere.
Doamna Bereczki Maria prezinta coeficientii de ierarhizare prevazuti pentru reprezentantii puterii legislative si executive, asa cum rezulta din anexa 2 la Legea
Presedintele supune votului adunarii propunerea de modificare, de catre initiator, a coeficientilor de ierarhizare pentru sistemul judiciar, astfel incat acestia sa fie la acelasi nivel cu cei prevazuti pentru celelalte doua puteri ale statului, respectiv cea legislativa si cea executiva.
Domnul judecator Valentin Buliga arata ca veniturile pe care le vor obtine consilierii din Ministerul Justitiei vor fi si in continuare mult mai mari decat cele ale magistratilor, ceea ce este inadmisibil, avand in vedere faptul ca activitatea desfasurata de acesti consilieri nu are acelasi grad de complexitate si nu implica aceeasi raspundere ca si cea a magistratilor.
Toti cei prezenti, prin vot deschis au fost de acord cu aceasta propunere, respectiv coeficientii de ierarhizare prevazuti pentru magistrati sa fie la acelasi nivel cu cei prevazuti pentru reprezentantii celorlalte doua puteri ale statului, respectiv cea legislativa si cea executiva, propunere ce va fi inaintata initiatorului proiectului de lege.
Doamna judecator Sonia Deaconescu propune ca sporul de incompatibilitate si cel de interdictii sa fie inclus in salariu, propunerea nu a trecut de votul majoritar.
II. S-a luat in discutie punctul 2 al ordinii de zi.
Presedintele Adunarii Generale arata ca ar trebui ca de aici inainte sa fie regandita activitatea instantelor, astfel incat sa fie respectat programul de lucru al magistratilor si personalului auxiliar, precum si toate dispozitiile de procedura prevazute de lege. In acest sens, arata ca ar trebui facuta o normare a muncii, astfel incat toate activitatile pe care trebuie sa le desfasoare un judecator sa poata fi desfasurate in timpul programului de lucru, in ideea de a fi facuta o munca de calitate si nu doar cantitativa.
Doamna judecator Sonia Deaconescu arata ca acest lucru ar fi posibil din punct de vedere administrativ, de fiecare instanta in parte, in asa fel incat in instante ar trebui sa fie astfel programate sedintele de judecata incat sa nu se depaseasca un nr. de 30 cauze/sedinta, iar aceste cauze sa poata fi solutionate in timpul programului de lucru de 8 ore ; in cazul in care nu este posibila limitarea nr. de dosare, ar trebui sa fie acordate termene de judecata peste 3 luni, 6 luni, etc.
Doamna judecator Natalia Roman arata ca C.S.M. era obligat sa faca pana in acest moment normarea muncii in sistemul judiciar si ca in acest sens a si fost derulat un program in cadrul C.S.M.-ului care insa nu a fost finalizat de acesta nici pana in prezent.
Doamna judecator Farkas Hegyi Piroska precizeaza ca o normare eficienta a muncii trebuie sa tina cont si de timpul necesar pentru studiul dosarelor, pentru deliberare si pentru redactarea hotararilor, pentru ca activitatea unui judecator nu se rezuma doar la sedinta de judecata.
Dostları ilə paylaş: |