Influenta limbajului pozitiv
Stăpâneste puterea limbajului pozitiv, limbajul succesului
GEORGE R. WALTER
Introducere
Doi angajaţi care lucrează în birouri alăturate le mărturisesc şefilor lor că nu şi au terminat la timp raportul lunar:
Angajatul A spune:
„Ştii, John, ca să fiu sincer, săptămâna asta a fost o asemenea nebunie, încât, din păcate, n am reuşit să termin raportul la timp. Nu e vina mea. N am avut ce face. Cred că mă înţelegi. Mi e teamă că n o să fie gata decât la jumătatea săptămânii viitoare."
Angajatul B spune:
„John, raportul meu lunar nu e gata încă. Putem să trecem în revistă acum schiţa principalelor puncte de interes şi voi termina raportul până joi dimineaţă, îmi asum responsabilitatea pentru întârziere. Am hotărât că alte proiecte erau mai urgente."
Care dintre cei doi angajaţi are şanse mai bune în carieră?
Dumneavoastră şi un prieten de al dumneavoastră aveţi automobile identice; motoarele ambelor maşini încep să scoată nişte zgomote ciudate. Luni dimineaţa, primul lucru pe care l faceţi este să vă duceţi fiecare maşinile la un service auto aflat în apropierea casei.
Angajatul de la service ul A spune:
„Mda... nu ştiu ce să vă zic. Departamentul de service se deschide abia pe la 9. Ştiţi, e luni dimineaţa. Eu personal n am cum să vă ajut. Mă ocup doar cu vânzările de maşini uzate. Reveniţi puţin mai târziu. Îmi pare rău."
Angajatul de la service ul B spune:
„Îmi face plăcere să vă ajut. Departamentul de service se deschide la 9. Până atunci pot să vă ajut să completaţi formularul. Aşa o să fie totul gata când deschid ei, peste câteva minute."
Care dintre cele două service uri va avea clienţi mulţumiţi, care l vor recomanda şi prietenilor?
Aţi luat hotărârea să vă ţineţi evidenţa cheltuielilor casnice pe calculator. Mergeţi la două magazine de software ca să aflaţi ce program de contabilitate personală este cel mai potrivit pentru dumneavoastră.
Vânzătorul A spune:
„Problema este că sunt atâtea programe diferite, încât e aproape imposibil să mi dau seama care ar fi cel mai potrivit pentru dumneavoastră. N as vrea să vă împotmoliţi într un program prost. Ia să vedem... care e cel mai bun program pe care vi l-as putea vinde?"
Vânzătorul B spune:
„Trebuie să descoperim care program s ar potrivi cel mai bine nevoilor dumneavoastră şi vă voi ajuta cu plăcere. Vreau să fiu sigur că vom alege programul de care veţi fi cel mai mulţumit. Haideţi să vedem ce vreţi să facă programul, apoi eu o să vă recomand varianta cea mai bună."
De la care dintre cei doi vânzători veţi cumpăra?
Personajele A şi B au transmis, în esenţă, aceleaşi informaţii. Insă dumneavoastră, ca şef de birou, proprietar de automobil sau cumpărător de software, aţi avut o reacţie complet diferită faţă de cuvintele lor.
Marea diferenţă constă în felul în care s au exprimat personajele A şi B. Ambele au folosit limbajul obişnuit; fiecare a rostit aproximativ acelaşi număr de cuvinte; nici unul dintre ele nu a spus ceva mai inteligent decât celălalt. Dar impactul pe care l-au avut asupra dumneavoastră a fost cu totul diferit.
În fiecare zi, oamenii vă evaluează după felul în care vorbiţi, în exemplele prezentate, este clar că personajul B va progresa mai rapid şi va avea mai mult succes profesional, va oferi mai multă satisfacţie clienţilor, se va bucura de prietenii mai trainice şi va genera un volum de vânzări mai mare decât personajul A.
Această carte vă va arăta cum să vă asiguraţi că sunteţi întotdeauna în poziţia „B". Tehnicile limbajului pozitiv pe care le veţi învăţa în paginile care urmează vă ajută să creaţi în mod consecvent o impresie pozitivă asupra celorlalţi. Ele se aplică deopotrivă acasă şi în relaţiile cu prietenii sau la lucru, în relaţiile cu clienţii, şefii şi colegii.
Cartea vă învaţă să vorbiţi limbajul succesului. Dacă folosiţi cuvintele şi expresiile prezentate în aceste pagini, vă veţi bucura de mai multe realizări profesionale, de relaţii mai armonioase cu prietenii şi colegii, de o viaţă de familie mai fericită, de o sănătate emoţională şi fizică mai bună — şi, da, veţi câştiga totodată mai mulţi bani.
A învăţa să foloseşti forţa cuvintelor nu este ca şi cum ai studia latina sau ai merge la un curs de germană. Nu există teste de vocabular. Cunoaşteţi deja toate cuvintele şi expresiile de care veţi avea vreodată nevoie. Ceea ce contează este felul în care combinaţi aceste expresii familiare şi cum le folosiţi.
Această carte prezintă o serie de metode simple de a aplica în viaţa dumneavoastră teoriile gândirii pozitive. Puteţi începe să vă bucuraţi de rezultatele lor chiar înainte de a termina de citit introducerea.
Am adunat 50 de expresii specifice, prezentate în capitole separate, care vă pot ajuta să puneţi lucrurile pe făgaşul dorit. Puteţi începe cu oricare dintre ele. Puteţi citi cartea de la cap sau de la coadă ori puteţi s o frunzăriţi şi să adoptaţi expresie după expresie. Când observaţi o expresie „ineficientă" în vocabularul dumneavoastră curent, citiţi capitolul respectiv. Poate veţi remarca o expresie familiară, cum este „O să încerc", sau „Asta i o problemă", sau „Ca să fiu sincer" şi vă veţi spune: „Ei, dar eu vorbesc tot timpul aşa. Care i problema? Prin ce mă dezavantajează această expresie? Ce ar trebui să spun în locul ei?" Citiţi imediat capitolul în cauză.
Cele 50 de capitole sunt grupate pe secţiuni; fiecare dintre acestea se concentrează asupra uneia dintre trăsăturile caracteristice oamenilor fericiţi şi realizaţi. De exemplu, oamenii cu o conversaţie pozitivă îşi revin imediat în urma aparentelor înfrângeri. Secţiunea a treia, „Cei care folosesc limbajul pozitiv... Îşi revin rapid", conţine o serie de expresii care vă pot ajuta să mergeţi mai departe atunci când lucrurile nu se desfăşoară chiar aşa cum v aţi dori.
Fiecare capitol se ocupă de o anumită expresie larg răs pândită, conţinând anecdote şi istorisiri despre întâlniri cu clienţi, oameni din public, prieteni şi membri ai familiei. De asemenea, sunt explicate motivele pentru care ar trebui să înlocuiţi expresia respectivă cu cea pe care v o recomand.
În finalul fiecărui capitol se află o secţiune intitulată „Notă succintă. Ce puteţi face acum". Aici veţi găsi expresii familiare meficiente pe care s ar putea să le folosiţi în mod obişnuit şi neinspirat, însoţite de expresiile eficiente pe care vi le recomand în locul lor.
Să i dăm drumul! începeţi imediat să răsfoiţi paginile cărţii. Găsiţi o expresie neinspirată pe care o folosiţi în unele ocazii. Poate este expresia: „Acum trebuie să..." Citiţi capitolul l şi luaţi decizia să renunţaţi la expresia respectivă din acest moment. De astăzi o înlocuiţi cu expresia „Mi ar face plăcere să..." Apoi treceţi la următoarea expresie care vă stârneste interesul. Nu e nevoie să citiţi capitolele sau secţiunile "în ordine". Dar citiţi le pe toate.
Rezultatele vor veni imediat. Nu este uşor să creaţi schimbări pe termen lung în viaţa dumneavoastră schimbându vă felul de a vorbi — dar nici peste măsură de greu. Începeţi chiar acum, cu o singură expresie. Eliminaţi din vocabularul dumneavoastră expresiile neinspirate şi începeţi să folosiţi un limbaj pozitiv.
CAP. 1.1 CEI CARE FOLOSESC LIMBAJUL POZITIV...
Dostları ilə paylaş: |