Cuprins
Prefață la ediția electronică
Prefaţă
1.Revelaţia lui Dumnezeu
2. Despre trinitate, Dumnezeu – Tatăl
3.Isus Hristos
4. Duhul Sfânt
5. Originea răuluişi căderea în păcat
6. Planul Mântuirii
7. Naşterea din nou
8. Îndreptăţirea prin credinţă
9. Decalogul
10. Sabatul biblic şi pseudo-sabatul
11. Sanctuarul şi judecata de cercetare
12. A doua venire a lui Isus Hristos
13. Natura omului
14. Învierea
15. Spiritismul antic şi cel modern
16. Biserica rămăşiţei
Wilhelm Moldovan
Manualul Doctrinelor Biblice AZȘ
București
2008
17. Cele trei solii îngereşti
18. Harul şi cele două legăminte
19. Spiritul Profeţiei
20. Botezul
21. Acte de cult comemorative
22. Isprăvnicia creştină
PDF
23. Corpul nostru - un templu
24. Idealuri creştine
25. Creştinul şi autoritatea civilă
26. Organizaţia în Biserica Adventă
Bibliografie
Pentru formatul electronic
© petrică pâslaru
Indice selectiv
Diagrame / imagini/ tabele
Ereziile
Sinoade și concilii
Cuprins
Prefață la ediția electronică
Cred că cea mai mare binecuvântare pe care Dumnezeu o poate oferi oamenilor este revelația propriei Sale Persoane prin Domnul nostru Iisus Hristos.
Marea mea bucurie de a descoperi lumina Adevărului m-a determinat să pun la dispoziția tuturor celor interesați această lucrare de referință în domeniul teologiei împreună cu invitația :
Veniți de luați lumină din lumina lui Hristos; asa cum ne învață Mântuitorul:
Isus le-a vorbit din nou, şi a zis: "Eu sunt Lumina lumii; cine Mă urmează pe Mine, nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieţii."
Ioan 8:12
Cu dragoste și prețuire frățească
Pastor,
Petrică Pâslaru
Gura Humorului 31 martie 2011
Prefaţă
O lucrare de genul acesta, care să oglindească fundamentarea scripturistică a teologiei Adventiste de Ziua a Şaptea, a fost - în ultima vreme - o lipsă destul de resimţită. Lucrarea de faţă se adresează pastorilor, pastorilor ajutori, seminariştilor şi slujbaşilor bisericii, în dorinţa şi necesitatea de a stabili faptul că adevărurile susţinute de Biserica A.Z.Ş. îşi au izvorul şi temelia în Sfânta Scriptură, fiind în armonie cu “credinţa care a fost dată sfinţilor odată pentru totdeauna” (Iuda 3).
Principalele puncte de doctrină au fost împărţite în 26 capitole, într-o succesiune logică, spre a fi parcurse şi asimilate mai uşor.
Subîmpărţirea capitolelor a fost dictată de raţiuni logice şi tematice, sau - în unele cazuri - de nevoia tratării mai multor subiecte în cuprinsul unui singur capitol. Metoda folosită este aceea a dezvoltării subiectelor prin întrebări, răspunsuri şi note explicative.
La sfârşitul fiecărui capitol o scurtă recapitulare ajută la formularea unor întrebări legate de subiectul tratat, ceea ce ajută la reliefarea ideilor esenţiale ale studiului. Răspunsurile formulate ajută la reţinerea adevărurilor dezvoltate în capitolul respectiv.
Concluziile dogmatice prezintă într-o formulare concisă învăţătura Bisericii A.Z.Ş., referitoare la doctrina biblică dezvoltată în cuprinsul capitolului.
Concluziile etice extrag învăţăturile practice din doctrina respectivă, deoarece “credinţa dacă n-are fapte este moartă” (Iacov 2,17). Dar nici faptele în sine nu au valoare, dacă nu izvorăsc din credinţă.
Notele suplimentare teologice au fost scrise cu scopul de a servi ca un material auxiliar pentru slujitorii lui Dumnezeu, din care aceştia pot cunoaşte problemele strict teologice legate de subiectul tratat. Ne-am referit la unele poziţii teologice necesare a fi cunoscute, “pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună” (2 Tim. 3,17). Pastorii vor găsi în aceste note material util din istoria dogmelor, pentru cunoaşterea diferitelor curente teologice cu scopul lărgirii propriului lor orizont teologic.
Ca oricare lucrare umană, nici această modestă lucrare nu este fără cusururi. Colegii şi cei cărora li se adresează lucrarea de faţă sunt rugaţi să manifeste un spirit îngăduitor şi de bunăvoinţă faţă de lipsurile ei, în schimbul asigurării că ea a fost scrisă cu rugăciune şi cu dorinţa vie de a fi un ajutor real pentru conlucrătorii din Via Domnului.
Autorul
Cluj-Napoca,1982
Abrevieri generale
A.Z.Ş. — Adventiştii de Ziua a Şaptea
LXX — Septuaginta, versiunea greacă a Vechiului Testament
R.H. — Review and Herald
Abrevierile cărţilor Ellenei G. White
C.H. — Calea către Hristos
C.M.F. — Cugetări de pe Muntele Fericirilor
D.H. — Dietă şi Hrană
D.V. — Divina Vindecare
Ed. — Educaţia
E.V. — Experienţe şi viziuni
Ev. — Evanghelism
F.A. — Faptele Apostolilor
H.L.L. — Hristos Lumina Lumii
M. — Mărturii (vol. 1-9)
T.V. — Tragedia Veacurilor
M.P. — Mărturii pentru Predicatori
M.S. — Mărturii Speciale (seria B)
P.D. — Parabolele Domnului Hristos
P.P. — Patriarhi şi Profeţi
P.R. — Profeţi şi Regi
S.P. — Sfaturi pentru Părinţi
S.S. — Sfaturi pentru Sănătate
S.T. — Solii către Tineret
Dostları ilə paylaş: |