Propunerile pes activists românia pentru



Yüklə 97,84 Kb.
tarix06.01.2019
ölçüsü97,84 Kb.
#90657








PROPUNERILE

PES ACTIVISTS ROMÂNIA

pentru

ALEGERILE LOCALE 2012

PROPUNERILE PES ACTIVISTS ROMÂNIA PENTRU ALEGERILE LOCALE 2012

INTRODUCERE
PES activists România îşi propune, prin realizarea acestui document, să ofere candidaţilor PSD la alegerile locale din 2012 o perspectivă mai largă asupra campaniei, a metodelor care pot fi abordate şi, mai ales, a propunerilor şi proiectelor adresate cetăţenilor.
Campania din 2012 nu va fi una obişnuită. Tentaţia mitei electorale şi nevoia de a câştiga alegerile poate împinge la excese din partea participanţilor la alegeri. Dezamăgirea pe care electoratul o manifestă faţă de politicieni şi lipsa de interes face ca fiecare vot să conteze şi, uneori, ne împinge şi pe noi să considerăm că trebuie să recurgem la metodele abordate de actuala guvernare.
Realitatea, însă, ne-a arătat că nu ne putem bate cu aceleaşi arme, în condiţiile în care actuala putere este dispusă la orice pentru a nu pierde accesul la resurse. Singura soluţie pentru candidaţii şi aleşii noştri locali este să vină cu propuneri şi soluţii concrete pentru dezvoltarea comunităţilor locale. Cetăţenii trebuie stimulaţi să participe la vot şi trebuie implicaţi în dezvoltarea democraţiei locale, chiar dacă acest lucru pare uneori foarte dificil. Trebuie să arătăm oamenilor că suntem diferiţi, că ceea ce spunem realizăm şi că proiectele pentru ameliorarea condiţiilor lor de viaţă sunt reale şi concrete.
În acest sens, organizaţia noastră doreşte să îşi aducă aportul la efortul de campanie, printr-un set de idei menit să contribuie la o luptă politică care se anunţă foarte dificilă şi fără menajamente. Considerăm că, în ciuda specificului local sau naţional al campaniilor din România, modelele europene constituie o bază pentru înţelegerea evoluţiei electoratului şi a dorinţelor acestuia.
Astfel, PES activists România vă propune acest material din care sperăm să extrageţi elementele pozitive şi potenţiale pentru electoratul dvs. Scopul acestui material este să arate trăsăturile esenţiale ale unui program politic şi al unei abordări de stânga concentrate pe social şi pe problemele reale ale comunităţii.
Organizaţia nostră, şi membrii săi, susţin aleşii noştri locali în lupta politică de anul viitor şi se declară dispuşi şi pregătiţi să susţină efortul de campanie şi să caute să implice cât mai multe persoane în vederea susţinerii candidaţilor noştri.
Mult succes,

Victor NEGRESCU

Preşedinte-coordonator naţional

PES activists România


PLAN

I 4

Cinci priorităţi pentru localitatea ta 4

1. O locuinţă – un drept, o provocare, o prioritate absolută 4

2. Circulaţie în deplină siguranţă 5

3. Eco-cartiere 6

4. O luptă nemiloasă contra şomajului 6

5. Urbanism şi arhitectură 7

II 8


Cetăţenii actori ai vieţii localităţii: sănătate şi educaţie
8

1. O cheie pentru fiecare cetăţean: democraţia 8

2. O acţiune axată pe sănătatea cetăţenilor 9

3. Participarea la viaţa colectivităţii 9

4. Mediul şi sportul: ambiţie şi exigenţă 9

5. Asigurarea securităţii pentru toţi 10

6. Servicii municipale mai apropiate şi mai performante 10

III 11


Solidaritate: viitorul în comun 11

1. Solidaritatea cu victimele 11

2. Solidaritate cu cei mai săraci 11

3. Solidaritate cu persoanele în vârstă 12

4. Pentru egalitatea între femei şi bărbaţi 12

5. Lupta împotriva tuturor discriminărilor 12

6. Pentru o localitate accesibilă persoanelor cu dizabilităţi 13

7. Susţinerea angajamentului solidar şi a voluntariatului 13

IV 15

Adaptarea localităţii la viitor 15



1. Acţiunea la scara bună, „Localitatea mea Dinamică” 15

2. Localitatea mea, un parteneriat cu întreprinzătorii săi 15

3. Menţinerea diversităţii şi a dinamismului magazinelor din localitate 15

5. Localitatea mea, pâmânt al Culturii şi al Creaţiei 16

6. Localitatea mea, zonă turistică durabilă 17

7. Localitatea mea, un actor al scenei mondializate 18



I

Cinci priorităţi pentru localitatea ta




1. O locuinţă – un drept, o provocare, o prioritate absolută


A avea o locuinţă, un domiciliu este un drept. Însă, în ţara noastră, acesta este inaccesibil multora dintre cetăţeni. Lipsa ofertelor de locuinţe a condus, în a doua jumătate a anilor 2000, la o creştere accelerată a preţurilor în imobiliare, în toate localităţile din România. În acest context, achiziţia unei locuinţe a devenit inaccesibilă unei vaste categorii sociale.
Astăzi, avem multe familii tinere, cupluri, studenţi sau persoane singure care nu văd în viitorul apropiat o soluţie la problema lor legată de locuinţă. Evoluţia lor pe acest plan este blocată şi nu au mijloacele necesare de a răspunde nevoilor legate de: o locuinţă mai mare - pentru o familie în creştere - ori mai aproape de locul de muncă – pentru studenţi sau tineri profesionişti.
Unul dintre obiectivele autorităţilor pe plan local trebuie să fie să valorifice, la maximum, întreaga ofertă locativă disponibilă, pentru a veni în sprijinul tuturor categoriilor sociale, în special în ajutorul celor care nu dispun de resurse financiare care să le permită achiziţia, cu uşurinţă, a unei locuinţe.
Pe lista de priorităţi:

  • găsirea de soluţii pentru noi locuinţe sociale.

  • remedierea situaţiei spaţiilor locative insalubre, prin achiziţii publice.

  • securizarea imobilelor degradate, pentru a nu pune în pericol viaţa cetăţenilor şi pentru a valorifica resursa locativă pe plan local, la un nivel cât mai ridicat.

Astfel, acţiunile şi deciziile următoare trebuie să pornească şi să se concentreze pe trei principii: voluntarism, transparenţă şi echitate.


Cum se rezolvă problema locuinţei

Pentru familiile cu venituri modeste şi, în special, pentru clasa de mijloc, autorităţile locale pot veni în sprijinul cetăţenilor prin oferta de locuinţe sociale:



  • Locuinţele sociale noi. Se încurajează ca, pe lângă locuinţele sociale deja existente în „parcul locativ”, să existe proiecte pentru locuinţe noi.

  • Locuinţe sociale renovate, din clădiri recondiţionate. Situaţia imobilelor insalubre este dramatică. Sute de locuinţe în fiecare localitate, câteva zeci de mii la nivelul întregii ţări, sunt insalubre. După modelul oraşelor occidentale, care au prioritizat reabsorbţia fondului locativ insalubru, zeci de mii de locuinţe pot fi redate cetăţenilor. Scopul este recondiţionarea în procent de 100% a locuinţelor insalubre, din fiecare localitate.

Va fi favorizat accesul persoanelor cu handicap la “parcul locativ”, prin unităţi locative accesibile acestora.



2. Circulaţie în deplină siguranţă


În ceea ce priveşte acest domeniu, este necesară o politică de diversificare a ofertelor de deplasare care să răspundă tuturor nevoilor cetăţenilor, fără a fi în contradicţie cu politicile de protecţie a mediului.

Controlul, pe plan local, a fluxului de autoturisme, problema decongestionării traficului rutier, stoparea degradării calităţii mediului sunt obiectivele de bază pe această direcţie.



  • Creşterea parcului auto local: mai multe autobuze, trolebuze/tramvaie, în funcţie de infrastructura fiecărui oraş.

  • Creşterea frecvenţei de deplasare a acestora la orele de vârf.

  • Crearea unui serviciu de navetă pentru locuitorii localităţilor din apropiere.

  • Serviciu de transport în comun şi pe timpul nopţii.

Buchetul de mobilitate”

Cetăţenii se aşteaptă de la autorităţile locale să le ofere o şansă reală atunci când vine vorba despre alternativele de circulaţie. Si, orice mod de deplasare ar alege: pe jos, pe bicicletă, cu autoturismul personal, ori cu mijloacele de transport în comun, trebuie să fie în siguranţă.
În orice moment, alegerea lor trebuie să le confirme că face parte dintr-un mecanism local bine gândit şi structurat, eficient, inovativ şi sigur. Alegerea trebuie să facă parte dintr-o viziune de ansamblu coerentă, dar şi respectuoasă faţă de mediul înconjurător.

Trebuie să oferiţi cetăţenilor un ”buchet de mobilitate”, bazat pe servicii noi, reorganizate şi structurate, adaptate nevoilor unei localităţi contemporane.


Aceste schimbări, pentru a-şi produce efectul, vor fi generate metodic şi progresiv.

Nu are sens încurajarea şoferilor să opteze pentru alte mijloace de deplasare atunci când alternativele nu există sau sunt pe deplin operaţionale.


Crearea şi dezvoltarea proiectelor de piste pentru biciclişti

Obiectivul este de a realiza un traseu pentru biciclete care să se concentreze nu doar în centrul oraşului, dar până în zonele periferice, astfel încât accesul cu bicicleta să se realizeze pe o porţiune cât mai extinsă din suprafaţa oraşului.



  • Pentru o claritate mai amplă asupra proiectului vor fi realizate hărţi locale cu planul de rute pentru ciclişti.

  • fiecare rută se va distinge printr-o culoare, un număr şi un grad al confortului (pistă pentru ciclişti protejată de traficul rutier, pistă pentru ciclişti care împarte ruta cu ceilalţi participanţi la trafic).

  • Pentru mai multă coerenţă a proiectului, pistele vor fi marcate la sol înt-un mod specific, diferit de semnele rutiere pentru autoturisme şi mijloace de transport în comun.

  • În toate pieţele, zonele centrale sau de aglomerare pietonală vor fi instalate centre speciale pentru biciclete, în ideea de a facilita şi securiza circulaţia bicicletelor.


Maşinile hibrid - un oraş mai puţin poluat

În ceea ce priveşte protejarea mediului înconjurător, cetăţenii pot fi încurajaţi să renunţe la autoturismul poluator în favoarea unui autoturism electric sau hibrid.



  • ajutor financiar în momentul achiziţiei unei maşini electrice sau cu motor hibrid.

  • opţiunea ca aceste autoturisme să folosească banda destinată mijloacelor de transport în comun, unde limita de viteză este mai mică decât pentru ceilalţi participanţi la trafic.

  • Instalarea de borne de încărcare.

  • gratuitatea locului de parcare.


Informaţii despre traseul mijloacelor de transport în comun, pe SMS

În acelaşi spirit de inovaţie şi de adaptare a oraşului la evoluţia tehnologică, se poate realiza un serviciu gratuit de informaţie destinat telefoanelor mobile:



  • Posibilitatea de a primi, direct pe telefonul mobil, prin sms, orarul mijloacelor de transport în comun pentru staţia/staţiile aflate în proximitatea celui care a trimis solicitarea.


Mai multe parcări

În limita zonelor disponibile, crearea de parcări, atât în zonele de rezidenţă, cât şi în cele centrale, în ideea de a reduce poluarea, zgomotul şi congestia traficului rutier.


Un plan pentru pietoni, pentru ca aceştia să circule în siguranţă:

  • lărgirea trotuarelor

  • semnalizarea în toate intersecţiile

  • semafoare care să schimbe culoarea verde pentru pietoni la solicitarea acestora

  • semafoare cu semnale acustice pentru nevăzători.

  • amenajarea de garduri de protecţie în faţa instituţiilor de învăţământ şi posibilitatea de a traversa numai prin locuri marcate

  • crearea de rute destinate exclusiv pietonilor, rute permanente sau numai de weekend, în zonele centrale.



3. Eco-cartiere


Încurajarea folosirii materialelor ecologice şi a energiilor regenerabile, pentru a atinge un nivel cât mai mare de performanţă în ceea ce priveşte protecţia mediului. Scopul este de a reduce emisia de gaze ce au efect de seră.

  • instalarea de panouri fotovoltaice şi a altor sisteme de captare a energiei solare pe acoperişul blocurilor.

  • folosirea resurselor geotermale din sol, ca alternativă de încălzire.

  • reducerea la maximum a agenţilor poluatori ai apei.

  • se va continua demersul de isolare termică a imobilelor.



4. O luptă nemiloasă contra şomajului


Obiectivul fiecărui primar este să aducă rata şomajului din localitatea sa său sub media naţională. Scopul este de a pune la punct un Plan Local de Inserţie Socială, care să rezolve problemele fiecărei comunităţi în parte.

  • creşterea finanţării pentru programele de formare destinate şomerilor

  • dezvoltarea programelor de formare în domeniul informaticii

  • crearea de forumuri de recrutare

  • integrarea şi pregătirea persoanelor cu handicap şi încurajarea angajării acestora

  • sprijinirea tinerilor fără calificare sau fără experienţă să-şi găsească un prim loc de muncă: pe şantiere, în firme locale, în hoteluri, restaurant, în microcompanii etc.

  • susţinerea de proiecte de inserţie socială capabile să reintroducă pe piaţa muncii a persoanelor şomere de peste 40 de ani, care, din cauza vârstei, găsesc mai greu un loc de muncă.

  • Sprijinirea artiştilor locali, ajutându-i să găsească un loc de muncă într-un domeniu artistic, ori, dacă doresc să se reorienteze profesional – sprijin în găsirea unui loc de muncă complementar.



5. Urbanism şi arhitectură


Direcţiile de acţiune pe acest segment sunt: voluntarismul, susţinerea dialogului şi prezervarea patrimoniului existent şi crearea de patrimoniu nou pentru a face faţă cerinţelor pe plan local.

Priorităţi:



  • Facilitarea condiţiilor de viaţă din localitate

  • Adaptarea la cerinţele privind numărul de locuinţe.

  • Contribuţii la crearea unei localităţi dinamice.

Pentru a genera noi locuinţe, direcţiile de investiţie trebuie să fie în direcţia imobilelor existente, dar insalubre, ori nsigure, şi în direcţia achiziţiilor de terenuri.

  • Recondiţionarea patrimoniului existent.

  • Pentru noile construcţii se cere un nivel calitativ ridicat al arhitecturii şi grijă faţă de mediu.

II

Cetăţenii actori ai vieţii localităţii: sănătate şi educaţie



Dacă sănătatea publică rămâne o competenţă a statului, fiecare localitate are posibilitatea de a contribui, prin politica sa locală, la îmbunătăţirea situaţiei din sănătate pentru cetăţeni.

Un obiectiv important pe agenda electorală trebuie să fie prevenţia eventualelor probleme de sănătate în rândul cetăţenilor, prin:



  • diminuarea gradului de poluare

  • creşterea suprafeţei de spaţii verzi

  • crearea de noi cantine sociale şi creşterea calităţii alimentelor oferite în cadrul acestora

  • întreţinerea spaţiilor sportive şi încurajarea activităţilor sportive în localitate.

  • programe cu voluntari în zonele defavorizate ale localităţii pentru informare şi educare.

  • programe locale pentru tineri, în vederea reducerii cazurilor de obezitate, pentru a încuraja activităţile sportive, pentru a descuraja consumul de alcool în rândul tinerilor, ori a altor substanţe interzise care dau dependenţă.

  • creearea de noi centre de protecţie a copiilor şi a centrelor de consiliere pentru mame.

Autorităţile locale pot veni în sprijinul tinerelor familii printr-un program social de îngrijire a copiilor. Aici trebuie urmate două direcţii:



  • Noi locuri de îngrijire a copiilor, în creşe şi în grădiniţe.

  • Alternative de îngrijire a copiilor acasă, cu personal specializat. Măsura are efecte pozitive şi pe piaţa muncii, prin reinserţia profesională femeilor şomere de peste 40 de ani care au dificultăţi în găsirea unui loc de muncă.

  • Pentru familiile monoparentale, subvenţie de la bugetul local pentru cheltuielile legate de creşa, grădiniţa sau de babysitter-ul care are grijă de copil.



1. O cheie pentru fiecare cetăţean: democraţia


Rolul unui ales local social democrat este să arate şi ce îl diferenţiază de un ales local de dreapta. Unul dintre elementele care trebuie să definească candidatura la alegerile locale este capacitatea viitorului ales de a implica toţi cetăţenii în viaţa cetăţenii dovedind transparenţă şi capacitate de a aduce împreună oameni foarte diferiţi în interesul comunităţii.

Printre proiectele identificate pe plan european menţionăm:

- crearea unei comisii locale de dezbateri publice prin care se oferă posibilitatea cetăţenilor să îşi exprime dorinţele şi nemulţumirile lucru ce permite colectivităţii locale să răspundă rapid şi să rezolve încă din start problemele care pot afecta o candidatură sau de ce nu să valorifice deficienţele adversarilor

- crearea unei platforme de participare publică prin intermediul Internetului prin care candidatul sau alesul local poate lua pulsul comunităţii

- crearea unui post de mediator responsabil de gestiunea problemelor dintre cetăţeni şi colectivitatea locală

- stimularea vieţii asociative din localitate prin finanţări directe a proiectelor locale

2. O acţiune axată pe sănătatea cetăţenilor


Sănătatea este evidenţiată de majoritatea cetăţenilor ca fiind principala lor temă de interes. În noul context social un ales local sau un candidat nu poate ignora această tema iar aleşii locali europeni se dovedesc inventivi. Câteva exemple:

- crearea unui program local de prevenţie pentru sănătate prin care printr-un parteneriat local cu furnizorii de servicii de sănătate să se realizeze campanii de prevenţie mai ales în zonele defavorizate

- crearea de atelier de sănătate în zonele defavorizate în care se vor discuta problemele posibile de sănătate cu diferitele categorii predispuse la anumite boli

- programe de prevenţie la nivelul tinerilor împotriva obezităţii şi împotriva abuzului de alcool sau a drogurilor

- combaterea inegalităţii de acces la sănătate prin instalarea tinerilor medici generalişti în localitate sau prin reduceri fiscale

3. Participarea la viaţa colectivităţii


Participarea la viaţa colectivităţii nu este încă un lucru natural pentru români dar pentru orice persoană există o nevoie umană de a fi luat în seamă şi de a fi ascultat. Candidaţii noştri trebuie să folosească acest lucru în favoarea lor dar şi să îşi dovedească dimensiunea socială a activităţii lor.
Printre elementele elaborate şi implementate de aleşii de stânga din Europa am identificat:

- crearea de creşe pentru copii mai ales în zonele de birouri

- crearea şi stimularea consiliilor şi asociaţiilor de părinţi prin implicarea lor în viaţa colectivităţii

- intensificarea eforturilor pentru crearea facilităţilor de acces la mesele de prânz în unităţile şcolare

- crearea de mijloace de asistenţă a copiilor din familiile monoparentale susţinute de colectivitate locală

- stimularea învăţământului şi a performanţelor şcolare prin instaurarea unor contracte de reuşită educativă în care în zonele defavorizate copii cei mai buni la învăţătură vor fi finanţaţi parţial de colectivitate

- achiziţionarea pentru unităţile şcolare de echipamente informatice şi dezvoltarea de activităţi extraşcolare supravegheate în interiorul unităţilor

- crearea de facilităţi de stagii profesionale în timpul vacanţelor şcolare pentru tinerii între 14 şi 18 ani

- crearea unui site dedicat tinerilor din localitate pentru implicarea lor în viaţa localităţii

4. Mediul şi sportul: ambiţie şi exigenţă


Mediul începe să devină un element important pentru cetăţeni. În faţa acestei noi revendicări sociale alesul local sau candidatul trebuie să dovedească pragmatism dar şi deschidere. Aleşii locali de stânga au iniţiat la nivel european mai multe soluţii precum: crearea unei brigăzi responsabile de întreţinerea locurilor unde se fac lucrări, crearea unei regii responsabilă de întreţinerea spaţiilor verzi, susţinerea accesului la selectarea deşeelor şi la tratamentul apei.
În paralel cu mediul sportul trebuie susţinut de către colectivitatea locală pentru că acest lucru înseamnă un risc de boală mai mic. Suplimentarea spaţiilor sportive şi susţinerea cluburilor sportive locale trebuie să facă parte din seria de acţiuni realizate de aleşii locali.

5. Asigurarea securităţii pentru toţi


Securitatea publică devine din ce în ce mai mult o prioritate pentru cetăţeni. Alesul local trebuie să vină cu soluţii reale de combatere a infracţionalităţii pentru a se distanţa de discuţiile ascunse despre anumite legături între alesul local şi diferite grupări mafiote.
Am extras în acest sens o serie de soluţii la îndemâna aleşilor locali:

- crearea de posturi de cartier cu poliţişti în aşa fel încât prezenţa lor să fie simţită peste tot

- suplimentarea turelor de noapte

- crearea de agenţi de mediere a conflictelor minore din localitate pentru a reduce presiunea pe organele de poliţie: conflicte culturale, familiale sau profesionale

- supravegherea ieşirilor de la şcoală pentru o mai bună protecţie a copiilor şi difuzarea unui mesaj de încredere pentru părinţi

- dezvoltarea supraveghierii video fără a afecta libertăţile individuale.



6. Servicii municipale mai apropiate şi mai performante


Un reproş adus aleşilor locali este incapacitatea serviciilor municipale de a răspunde nevoilor cetăţenilor. Pentru o mai bună cunoaştere a deficienţelor serviciilor locale se poate crea o comisie pentru serviciile publice care are ca rol extragerea nevoilor cetăţenilor şi a sesizărilor realizate de aceştia. Sper exemplu unul din reproşurile aduse şi care poate fi soluţionat uşor este adaptarea programului serviciilor publice la nevoile şi posibilităţile cetăţenilor.


III

Solidaritate: viitorul în comun

Realităţile sociale şi economice fac din ce în ce mai dificil adoptarea unei dimensiuni sociale în activitatea alesului local. Cu toate acestea ca aleşi social democraţi avem datoria de a inova şi găsi soluţiile cele mai adaptate pentru dezvoltarea acestei dimensiuni la nivelul colectivităţilor locale şi să arătăm de ce noi reprezentăm pe cei mulţi.



1. Solidaritatea cu victimele


Creşterea infracţionalităţii din localităţile din România face ca numărul victimelor să crească. Prin urmare administraţia locală trebuie şi poate să intervină prin: crearea unor reţele de supraveghere a zonelor de risc, crearea unui responsabil la nivelul poliţiei locale de supraveghere situaţiilor dificile, crearea de locuinţe sociale de primire pentru femeile victime de violenţă conjugală, combaterea căsătoriilor forţate printr-un parteneriat activ cu societatea civilă şi forţele de ordine, susţinerea serviciului public de asistenţă psihologică a persoanelor victime de agresiuni.

2. Solidaritate cu cei mai săraci


Deseori pretindem a fi reprezentanţii celor mulţi, dar de multe ori ignorăm acest lucru în activitatea noastră curentă din colectivităţile locale din lipsă de idei sau de fonduri. În acest sens propunem o serie de idei care pot fi adaptate contextului naţional sau local al colectivităţii dvs:

  • crearea de centre sociale de asistenţă pentru persoanele cele mai sărace

  • susţinerea proiectelor asociative de acompaniere socială şi încadrare în câmpul muncii

  • protejarea copiilor afectaţi de condiţii sociale modeste prin dezvoltarea de centre de primire de urgenţă, crearea de cămine pentru copii şi o reacţie rapidă la violenţa familială împotriva copiilor

  • lupta împotriva excluziunii bancare prin oferire de credite sociale pentru persoanele aflate în dificultate care nu mai pot apela la sistemul bancar clasic

  • îmbunătăţirea mijloacelor de gestiune a persoanelor fără locuinţă prin suplimentare centrelor de primire şi intensificare eforturilor de adaptare şi orientare socială şi profesională

  • crearea de cantine sociale cu preţuri reduse sau subvenţionate de administraţia locală

  • crearea de centre de primire pentru persoanele care trebuie să stea în localitate pe durata unei interveniţii medicale a unui membru din familie

  • crearea de locuinţe sociale şi achiziţionarea de locuinţe deja existente pentru situaţiile de risc sau de relocare temporară.



3. Solidaritate cu persoanele în vârstă


Persoanele în vârstă au reprezentat mereu o sursă de încredere şi de forţă politică pentru Partidul Social Democrat. Înţelegerea şi oferirea unor soluţii adaptate acestei categorii poate şi trebuie să reprezinte un element central în proiectele politice ale candidaţilor noştri. Mai mult decât atât este important să arătăm persoanele în vârstă din comunitatea noastră că nu sunt singuri, că localitatea doreşte să poată conta pe ei, pe experienţa, energia, inspiraţia şi disponibilitatea pe care ei o au.
Printre elementele importante ale unei astfel de strategii evidenţiem:

  • susţinerea implicării seniorilor în viaţa asociativă şi acţiunile locale precum transmiterea de cunoştiinţe şi acţiunea comunitară în favoarea tinerilor (tutorat, locuinţe).

  • crearea unor ateliere şi stagii de pregătire pentru pensionare şi crearea unor „întâlniri Pensionare” pentru acompanierea persoanelor în această perioadă

  • crearea unui spaţiu Internet pentru Pensionarea activă unde pensionarii pot afla informaţii utile şi informaţii despre acţiunile de voluntariat în care se pot implica

  • crearea şi amplificarea mijloacelor de ajutor şi asistenţă la domiciliu. Oferirea de formări adaptate acestui tip de asistenţă.

  • suplimentarea sau crearea de locuri în azilele de bătrâni şi crearea unui program de locuinţe sociale dotat cu facilităţi pentru persoanele cu mobilitate redusă



4. Pentru egalitatea între femei şi bărbaţi


În majoritatea localităţilor din România raportul între femei şi bărbaţi este în favoarea primelor care reprezintă de obicei majoritatea în comunitate. Realizarea unor programe şi proiecte specifice acestei categorii poate reprezenta un atuu în orice campanie electorală.
Printre elementele de program identificate menţionăm:

  1. - crearea unor mijloace de asistarea psihice şi sociale a femeilor în dificultate pe durata sarcinii şi a tinerelor mame (atenţie: în România a crescut numărul de familii monoporentale).

  2. - crearea unui program de reinserţie profesională pentru mame

  3. - crearea unui centru de resurse pentru drepturile femeilor unde femeile abuzate sau în situaţii de dificultate vor beneficia de asistenţă juridică gratuită



5. Lupta împotriva tuturor discriminărilor


Diversitatea etnică în multe dintre localităţile noastre, precum şi diversitatea de opţiuni religioase sau sexuale, sunt, uneori, dificil de înţeles şi greu de gestionat pentru un ales local. Ca aleşi locali de stânga avem datoria să intensificăm eforturile de cunoaştere între diferitele tipuri de comunităţi.
Printre exemplele europene am identificat următoarele soluţii:

  • crearea unui Consiliu non-comunitar din care fac parte reprezentaţi ai minorităţilor de diferite tipuri

  • adoptarea unor reguli stricte de non-discriminare la nivelul angajarilor în interiorul serviciilor publice locale

  • crearea unor servicii juridice gratuite

  • crearea unor „cafenele sociale” în care persoanele minoritare pot interacţiona într-un mediu convivial cu alte persoane

  • sprijinirea manifestărilor culturale iniţiate de diferitele minorităţi care susţin diversitatea şi nu creează segmentări ale comunităţii

Diversitatea localităţii poate reprezenta un bun punct de plecare într-o campanie electorală. Cunoaşterea particularităţilor fiecărei comunităţi poate reprezenta pentru candidat un atuu în faţa adversarilor în timp ce relaţiile bune şi ambiţiile comune asumate alături de liderii acestor comunităţi pot reprezenta o valoare adaugată în strategia electorală.



6. Pentru o localitate accesibilă persoanelor cu dizabilităţi


De multe ori ignorate, persoanele cu dizabilităţi trebuie să reprezinte o responsabilitate pentru localităţiile noastre.

Printre proiectele posibile menţionăm:



  • crearea de agenţi de primire pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi la transportul public

  • crearea unui serviciu de transport personalizat pentru persoane cu dizabilităţi în caz de urgenţe

  • crearea unui permis pentru transportul cu taxiul care vor permite acestor persoane un anumit număr de curse pe lună

  • crearea de facilităţi sportive şi de divertisment pentru persoane cu dizabilităţi

  • creşterea posibilităţilor de acces la locuinţe sociale



7. Susţinerea angajamentului solidar şi a voluntariatului


Localitatea poate susţine voluntariatului şi acţiunile sociale şi, astfel, implică prin intermediul administraţiei locale multe persoane inclusiv membrii de partid. Crearea unei astfel de atribuţii la nivelul unui responsabil din interiorul primăriei poate permite dinamizarea unor astfel de activităţi.
Printre elementele posibile precizăm:

  • susţinerea financiară şi logistică a acestui sector

  • dezvoltarea de campanii de sensibilizare publică la astfel de activităţii

  • sprijinirea formărilor şi crearea de reţele în acest sens: exemplu crearea de persoane de susţinere a persoanelor vârstnice sau cu probleme de mobilitate

  • crearea „serviciului civil de voluntariat” prin care se constituie o rezervă de voluntari pentru diferite acţiuni tematice sau în cazul unor grave probleme pentru comunitate

Acest domeniu poate reprezenta o valoare adaugată pentru aleşii locali pentru că le permite acestora să identifice şi să intre în contact cu oameni foarte dinamici şi care vor să schimbe cu adevărat ceva în viaţa comunităţii lor, şi precizăm că nu ne referim aici la puţine persoane, numărul lor fiind în creştere în majoritatea localităţilor din România.

IV

Adaptarea localităţii la viitor




1. Acţiunea la scara bună, „Localitatea mea Dinamică”


Dezvoltarea localităţii permite oricărui ales local sau candidat să se poziţioneze de partea progresului şi îmbunătăţirii condiţiilor de trai. Prezentarea unor proiecte inovatoare şi mai ales realizarea lor ca şi caracter inovativ permite alesului local să se asocieze cu ideea că el reprezintă o soluţie pentru dezvoltarea comunităţii.
În elementele evidenţiate în acest capitol fiecare candidat poate identifica idei sau fragmente de idei care pot face parte din programul său politic dar elementul central constituie ideea că pentru ca o localitate să supravieţuiască această trebuie să trăiască, să se dinamizeze şi să atragă sau să pastreze cetăţenii. Procesul de dezvoltare a unei localităţi ţine de un lanţ interdependente în care un pom sădit astăzi poate aduce roadele pentru comunitatea locală la final de mandat şi pentru o perioadă chiar mai lungă de timp. Candidaţii noştri trebuie să dovedească oamenilor că ei pot reprezenta forţa schimbării şi aduce un plus de valoare gestionării localităţii.

2. Localitatea mea, un parteneriat cu întreprinzătorii săi


Atragerea investiţiilor constituie un element central în strategia oricărui ales local. În contextul crizei capacitatea unei localităţi de a atrage aceste investiţii şi de a susţine dinamismul economic poate reprezenta pentru viaţa cetăţenilor un adevărat pas înainte.
Din programele politice ale aleşilor locali din Europa am extras următoarele propuneri:

  • crearea unei burse a spaţiilor comerciale şi de birouri

  • crearea unui sistem public de sprijin pentru garanţia la sedii acordat tinerilor profesionişti

  • soluţii de finanţare pentru întreprinzători precum micro-creditele, granţiile bancare, cartea de credit pentru creatori sau un fond de capital de garantare a IMMurilor inovatoare

  • promovarea prin intermediul reţelei externe a României a oportunităţilor economice oferite investitorilor din localitate



3. Menţinerea diversităţii şi a dinamismului magazinelor din localitate


Menţinerea identităţii cartierelor din localitate, păstrarea locurilor de muncă şi a aspectului localităţii trece şi prin conservarea diversităţii magazinelor din localitate. În multe localităţi europene, administraţia publică locală a intervenit pentru achiziţionarea de spaţii pe care ulterior le-au oferit prin închiriere comercianţilor artizanali sau de cartier.
De asemenea un element interesant poate fi reprezentat de crearea unui ghişeu administrativ unic pentru comercianţi care pot permite acestora să dialogheze cu un singur consilier care îl va acompania în demersurile sale fie că vorbim de permise de construcţie sau de amenajare, ocuparea de spaţiu public pentru terase, cererea de subvenţii, etc.
Spaţiile comerciale aflate la baza blocurilor vor reprezenta un punct important, administraţia locală intervenind pentru o bună gestiune a acestor spaţii în interesul locatarilor dar şi a păstrării activităţii în zonă. În aceeaşi direcţie administraţia locală trebuie să continue să depună eforturi pentru construirea de pieţe acoperite şi renovarea lor cu facilităţi igienice pentru consumatori.
Folosind fonduri europene localitatea poate oferi cetăţenilor formări în domeniul vânzărilor, gestiunii contabile, cunoaşterea de limbi străine pentru dialogul cu turiştii, accesul persoanelor cu mobilitate scăzută la comercianţi, dezvoltarea comerţului online şi a livrărilor la domiciliu.
4. O nouă dinamică pentru promovarea produselor şi a serviciilor inovatoare

Accesul la Internet constituie un element important în viaţa majorităţii românilor. Astfel localitatea trebuie să depună eforturi pentru a interveni în acordarea acestor tipuri de facilităţi pentru cetăţeni. De la sprijinirea creării unei mai bune infrastructuri pentru cetăţeni de acces la internet şi telefonie mobilă până la crearea de spaţii de WiFi gratuite în mai multe zone din localitate.


Printre proiectele identificate la nivel european specificăm:

  • crearea împreună cu operatorii a unui serviciu social de acces la Internet şi cablu prin crearea unei oferte combinate pentru locatarii din locuinţele sociale

  • crearea unei spaţiu Internet pentru cetăţeni în care aceştia pot interacţiona şi afla toate informaţiile oferite de serviciile publice din localitate

  • crearea şi instalarea de elemente inovative: facilităţi de educare prin Internet pentru copii bolnavi, supravegherea medicală a persoanelor dependente, instalarea de ceasuri sau planinguri orare pentru transportul în comun, dezvoltarea infrastructurii pentru persoanele cu dizabilităţi.

Aceste elemente vin să sublinieze faptul că alesul local este responsabil de mai multe aspecte în viaţa comunităţii şi că nevoile particulare pot reprezenta o sursă de voturi dar mai ales de încredere din partea cetăţenilor.

5. Localitatea mea, pâmânt al Culturii şi al Creaţiei


Localitatea mea, centru de inovare şi al dezvoltării economice

Cultura poate genera pentru localitate imaginea de inovare şi de centru de iniţiere în multe domenii. Ea poate reprezenta un punct de atracţie turistică şi astfel creşte contribuţiile la bugetul local. Colegii europeni nu au ezitat astfel să atace mult acest aspect prin finanţarea de spaţii de cinema, de festivaluri sau chiar susţinerea cu reduceri fiscale a activităţilor culturale.


Pentru o cultură populară, diversificată şi creativă de valori

Cultura de multe ori ignorată de candidaţi reprezintă o manieră subtilă de a ajunge la inimile electoratului şi de a crea o reţea de simpatie întrucât generează valori comune asociate iniţiatorului de astfel de proiecte. Cultura permite candidatului să îşi îmbunătăţească imaginea publică şi să dinamizeze viaţa localităţii care devine astfel mai atractivă şi mai interesantă.

Printre proiectele identificare la aleşii locali europeni menţionăm:


  • crearea de spaţii culturale şi de divertisment în toate cartierele din localitate inclusiv cele mărginaşe

  • instalarea de opere de artă în spaţiul public precum şi crearea de programe gratuite în aer liber pentru dinamizarea vieţii publice

  • susţinerea şi finanţarea proiectelor culturale (ansambluri populare, filme de scurt metraj, piese de teatru, etc.) care pot anima cetăţenii dar şi aduce o imagine pozitivă localităţii

  • crearea de parteneriate cu instituţiile şcolare pentru susţinerea activităţilor culturale şcolare şi extra-şcolare în rândul tinerilor

  • crearea unui „permis cultural” pentru copii între 10 şi 15 ani pentru a vizita spaţiile culturale din localitate inclusiv vizionarea de filme


Localitatea mea, oraşul memoriei

Fiecare localitate are particularitatea sa care o diferenţiază de celelalte. Identificarea acestei trăsături şi a elementelor care definesc istoric localitatea pot ajuta candidatul să pară mai ataşat de tradiţiile localităţii. Promovarea patrimoniului istoric şi memorial al localităţii prin acţiuni ce implică persoanele în vârstă, precum dezbateri sau dialoguri între generaţii, pot permite animarea localităţii şi astfel atragerea electoratului. Un punct important poate fi reprezentat şi de acordarea de facilităţi precum reduceri sau gratuitate pentru transportul în comun pentru pensionari. În acest sens candidatul trebuie să fie atent la abordarea dată acestor facilităţi pentru a nu prezenta facilităţile oferite precum un cadou ci precum un proiect.



6. Localitatea mea, zonă turistică durabilă


Frecvenţa turistică din localitate reprezintă un indice important al calităţii vieţii şi al atractivităţii localităţii dvs. Dacă statistic localitate are deficienţe comparativ cu media din România atunci acest element merită atins în campaniile electorale. Turismul bine gândit poate crea locuri de muncă suplimentare şi astfel susţine economia localităţii.

Printre ideile identificate la colegii noştri din Europa notăm:



  • posibilitatea creării unei platforme de servicii personalizate pentru clientela de afaceri (recepţie, logistică, transfer, prestări) după modelul „Localitatea mea, Centru de Creaţie”

  • creşterea capacităţii de cazare şi dezvoltarea sau crearea brandului turistic al localităţii (brad, puncte de informare fizice şi online, etc.)

  • susţinerea şi crearea unei infrastructurii de transport pentru turişti şi ataşarea la circuitele turistice regionale sau zonale a localităţii

  • deschiderea unei hostel ce ar permite tinerilor sau persoanelor dinamice să viziteze pentru o scurtă perioadă localitatea

  • crearea de „tickete turistice” care pot permite folosirea mijloacelor de transport în comun cât şi vizitarea principalelor puncte turistice

Un candidat cu soluţii reale pentru dezoltarea turistică a localităţii poate atrage simpatia posibililor investitori şi convinge electoratul. Elementul esenţial este creativitatea.

7. Localitatea mea, un actor al scenei mondializate


Accesul la Uniunea Europeană face ca localităţile din România se evolueze pe o scenă mondială în care parteneriatele pot permite dezvoltarea localităţii şi oferii noi posibilităţi cetăţenilor. Astfel printre proiectele posibile împreună cu partenerii europeni sunt elaborarea de proiecte de infrastructură şi de dezvoltare culturală, proiecte de mediu sau de dezvoltare a resurselor umane care pot permite accesarea de fonduri europene direct la Bruxelles începând cu 2013.
Crearea de parteneriate poate permite localităţii să atrăgă potenţial turişti şi investitori dar şi să crească profilul localităţii la nivel internaţional. Prin urmare, cu un efort minim şi mult dinamism, prin cunoaşterea directa a limbilor străine sau prin intermediul unei echipe competente candidatul poate să se evidenţieze cu soluţii în acest sens.





Yüklə 97,84 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin