CsernóKNÉ jezerniczky éVAYüklə 0,87 Mb.
səhifə1/13
tarix12.08.2018
ölçüsü0,87 Mb.
#70182
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   13
CSERNÓKNÉ JEZERNICZKY ÉVA

Még egy esély


Angol nyelvkönyv és útmutató ál- és újrakezdőknek

Kedves Nyelvtanuló!

Ha Ön is úgy érzi, hogy n+1 év angoltanulás után még mindig a kezdetekhez kellene visszatérnie, akkor Önnek is szól ez a könyv. Felsőoktatási intézményben tanítok, és állandóan szembesülök azzal a problémával, hogy a hallgatóim nyolc – tíz, uram bocsá’ tizenkét évi angolórákon eltöltött idő után is képesek semmit sem tudni. Hogyan lehet ennyi ideig mentesnek maradni minden angol hatástól? Hol azt mondják, hogy x év alatt x+ sok angoltanáruk volt, és hát ugye, mind az elejétől kezdte, hol pedig valami más külső körülmény volt a hibás. Pedig drága Olvasóm, a hiba belül van. Ha az ember gyereke, illetve maga az ember meg akar valamit tanulni, akkor megtanulja, akármilyenek is a körülmények, ha pedig nem, ... mindenki fejezze be a gondolatot magának. Mindegy. Ami elmúlt, elmúlt, nincs olyan dolog, amit helyre ne lehetne hozni, és egyébként is, angolul tudni kell, akár azért, hogy nyelvvizsgázzunk és diplomát kapjunk, akár valami más ok miatt.

Gyakorlott nyelvtanár vagyok,több, mint 25 éves tanítási tapasztalattal. Több könyvet is írtam már. Most viszont két szerepben állok Ön elé. Ha ezzel a betűtípussal írok, akkor én beszélek, a nyelvtanár. Viszont ezzel a

betűvel én, a nyelvtanuló , legalábbis aki voltam, amikor a gimnáziumban megtanultam angolul. 1972 –ben kezdtem a középiskolát, hol voltak még akkor a modern audio-vizuális eszközök? Mégis két év alatt a nulláról, de tényleg a nulláról megtanultam angolul írni, olvasni, beszélni.

Ha nekem sikerült, Önnek is fog, igazán csak akarat kérdése. Még sok mindent elmesélek magamról, de most vágjunk bele a tanulásba. Sok sikert!
Csernókné Jezerniczky Éva
Siófok, 2007

I Love You

Tehát ahogy már mondtam, 1972-ben kezdtem gimnáziumba járni. Kicsi kis faluban laktam a Balaton északi partján, még iskola is csak a szomszéd faluban volt. Olyan érzésem volt már akkor is, és később még jobban, mintha egy korábbi generációval jártam volna iskolába. Fekete olajos padló, szénnel fűtött kályha, délelőtt a felsősök, délután az alsósok. A tanító nénim egy idős egykori apáca volt, aki minden délután iskolakezdéskor elmondatta velünk a Himnusz, az órák végeztével pedig a Szózat első versszakát, később úgy gondoltam, hogy imádság helyett. Akkor csak fújtam a többiekkel együtt, anélkül, hogy bármit is gondoltam volna. Minden nap egyforma volt az iskolában, és én az egészet untam, untam és untam. Alig vártam, hogy felsőbe mehessek, mert a felsősök

1. délelőtt járnak iskolába,

2. tanulnak idegen nyelvet, jelesül oroszt, amit én még sosem hallottam. És amikor végre oda kerültem, maga az igazgató bácsi tanította az oroszt, valószínűleg egy leckével járt a nebulók előtt, de én nagyon örültem, hogy végre újat hallok, és igyekeztem mindent megtanulni. Sikerült is. Szüleim ebből azt a következtetést vonták le, hogy jó nyelvérzékem lehet, és nyelvi tagozatos középiskolába akartak iratni.

Választhattam, a közeli kisváros gimnáziuma,(bejárás, vonatozás ismerősök) illetve a tőlünk 150 km-re levő nagynevű gimnázium, ahová a testvérem járt (kollégium, nagyváros, ismeretlenek) között. Természetesen az utóbbit választottam, vonzott az ismeretlen. Abban a gimnáziumban a nyelvtagozat az angolt jelentette, így kezdtem angolt tanulni, tizennégy éves koromban. Az összes, amit azelőtt tudtam az a fejezetcímnek adott I Love You volt.

Az osztály két csoportra oszlott, kezdőkre, ez voltam én is, sőt maga az abszolút kezdő, és haladókra, akik angol tagozatos általános iskolába jártak, és bár szerettek bennünket kívülállókat, állandóan éreztették velünk, hogy csak szépek lehetünk, okosak nem. Még sok mindent írhatnék arról, hogy én voltam az egyedüli falusi gyerek a sok városi közt, és hogy a szeretett kis iskolám tényleg olyan volt, mintha száz évvel korábbi lett volna, és mennyi mindent nem tudtam és nem ismertem, amit mindenki más igen, de két dologban lekörözhetetlen lettem, nőttem, mint a bolondgomba, 10 centit négy hónap alatt, és tanultam angolul, mint a gép. Nagyon hamar én lettem az egyik legjobb a kezdő csoportban, és két év alatt a haladókkal szembeni hátrányomat is ledolgoztam. A tanulási módszeremet megosztom Önnel, a növekedésért a gének és a hormonok voltak felelősek.

Huszonöt éve tanítok. Szeretem a tanítványaimat. Ők is megvannak velem, legalábbis remélem. Viszont van egypár dolog, amit nem hisznek el nekem, (a Piroskát és a farkast igen) például,

1. hogy meg lehet tanulni angolul,

2. ehhez erőfeszítések kellenek, csak úgy nem sétál az ember fejébe semmi.

Ne feltételezzük, hogy valaki valamit is tud, így csak kellemes meglepetések érhetnek bennünket, így itt van néhány alap dolog, amit meg kell tanulni.


Lenni, vagy nem lenni… To be or not to be…
I am (I’m) – én vagyok we are (we’re) – mi vagyunk

you are (you’re) – te vagy, ti vagytok they are (they’re) ők vannak

he is (he’s) – ő, (férfi) van

she is (she’s) – ő (nő) van

it is (it’s) – ő (állat, tárgy vagy jelenség) van

Múlt időben I was, he/she/it waswe/you/they were
Az én, te ő, … azaz a személyes névmások, és a ragozási táblázatuk. Ez az egy ragozási táblázat van az angolban, jegyezzük meg jól.

Alany

Tárgy

Birtokos jelző

Birtokos állítmány

Visszaható

E/1

I

me

my

mine

myself

E/2

you

you

your

yours

yourself

E/3

he

she

it

him

her

it

his

her

its

his

hers

its

himself

herself

itself

T/1

we

us

our

ours

ourselves

T/2

you

you

your

yours

yourselves

T/3

they

them

their

theirs

themselves


I love you. Az I az alany, a you a tárgy. Én szeretlek téged. A you alany és tárgyesete megegyezik. De csak azé.

You love me. Ha szerepet cserélünk, azaz te szeretsz engem, az I tárgyesete me.

Hasznos dolog tudni a fonetikai átírás jeleit, mert így magunk is megnézhetjük, hogy kell egy új szót kiejteni. Nem mindig úgy, ahogy gondolnánk. Angliában kinevettek a pitypang miatt, mert úgy gondolták, hogy aki ezt tudja, annak tudni kellene kimondani is, pedig én addig ezt a szót csak leírva láttam, így: dandelion, és szerintem a második szótag volt a hangsúlyos és nem a harmadik, ahogy a valóságban. Pedig, ha vettem volna a fáradságot, hogy megnézzem a szótárban a kiejtését, amikor először találkoztam vele, akkor tudtam volna, de így szereztem egy kellemes percet annak, akivel beszéltem, és én is jót nevettem. Ez a példa arra is jó, hogy merjünk butaságot mondani. Ha nem szólalunk meg idegen nyelven, mert mi lesz, ha kinevetnek, sosem fogunk megtanulni. Igenis, jogunk van butaságot mondani. Még magyarul is, hát még idegen nyelven. Egyébként, nem lesz semmi. Butaságot mondtunk, jót nevetünk rajta. Nem kell mindig, mindenhol tökéletesnek lenni. Azért is jó dolog idegen nyelvet tanulni, mert újra átélhetjük, hogy nem tudunk teljes értékűen kommunikálni, újra gyerekek lehetünk és élvezhetjük magát a nyelvet.

És ha már a fontos dolgokat az elejére gyűjtöttük, tudni kell az igék három alakját. Sajnos, ezt nem lehet kihagyni, egyszerűen le kell ülni és meg kell tanulni.

A legtöbb esetben az ige Past Tense és Past Participle alakja, azaz a második és a harmadik alak egyforma, és az első alakból, azaz az Infinitive-ből képezzük –ed végződés segítségével. Pl.: want – wanted – wanted, like – liked – liked , de van egy sor rendhagyó ige, amelynek a második és harmadik alakja különböző.


Segítségképpen itt egy táblázat a leggyakoribb rendhagyó igékről:Infinitive

Past Tense

Past Participle

Magyar jelentés

be

was, were

been

lenni

bear

bore

born

szül

beat

beat

beaten

üt

become

became

become

válik valamivé

begin

began

begun

kezd(ődik)

blow

blew

blown

fúj

break

broke

broken

tör(ik)

bring

brought

brought

hoz

build

built

built

épít

burn

burnt

burnt

ég(et)

buy

bought

bought

megvesz vmit

catch

caught

caught

megfog, elkap, felszáll járműre

choose

chose

chosen

választ

come

came

come

jön

cost

cost

cost

kerül vmibe

cut

cut

cut

vág

do

did

done

tesz, csinál

draw

drew

drawn

húz, rajzol

drink

drank

drunk

iszik

drive

drove

driven

autót vezet, autóval elvisz

eat

ate

eaten

eszik

fall

fell

fallen

leesik, elesik

feed

fed

fed

etet, táplál

feel

felt

felt

érez

fight

fought

fought

harcol, verekszik, veszekszik

find

found

found

talál

fly

flew

flown

repül

forget

forgot

forgotten

elfelejt

get

got

got

kap, szerez, eljut vhová

give

gave

given

ad

go

went

gone

megy

grow

grew

grown

növekszik, válik vmivé

have

had

had

van (neki)

hear

heard

heard

hall

hide

hid

hidden

elrejt(őzik)

hold

held

held

tart vmit

keep

kept

kept

tart, megtart

know

knew

known

tud, ismer

lay

laid

laid

fektet, helyez, terít (asztalt)

lead

led

led

vezet

learn

learnt

learnt

megtanul, megtud

leave

left

left

elmegy, elhagy

lend

lent

lent

kölcsönad

let

let

let

hagy, enged

lie

lay

lain

fekszik

light

lit

lit

meggyújt

lose

lost

lost

elveszít

make

made

made

készít, csinál

mean

meant

meant

jelent, szándékozik, ért vmin vmit

meet

met

met

találkozik

pay

paid

paid

fizet

put

put

put

rak, tesz, helyez

read

read

read

olvas

ride

rode

ridden

lovagol, biciklizik

ring

rang

rung

cseng(et)

rise

rose

risen

emelkedik, felkel (nap)

run

ran

run

fut, szalad, működtet

say

said

said

mond vmit

see

saw

seen

lát(ogat)

seek

sought

sought

keres

sell

sold

sold

elad

send

sent

sent

küld

set

set

set

helyez, beállít

shake

shook

shaken

ráz

shine

shone

shone

fénylik, ragyog

show

showed

shown

mutat

sing

sang

sung

énekel

sit

sat

sat

ül

sleep

slept

slept

alszik

speak

spoke

spoken

beszél

spell

spelt

spelt

betűz, helyesen ír

spend

spent

spent

eltölt, elkölt

stand

stood

stood

áll

swim

swam

swum

úszik

take

took

taken

fog, vesz, visz …

teach

taught

taught

tanít

tear

tore

torn

eltép

tell

told

told

elmond

think

thought

thought

gondol

throw

threw

thrown

dob

understand

understood

understood

megért

wake

woke

woke(n)

ébred, ébreszt

wear

wore

worn

hord, visel

win

won

won

nyer, győz

write

wrote

written

ír

Elég sok rendhagyó igét tartalmaz, de nem az összeset. A ritkábban használtakat, ha előkerülnek, írjuk ki a három alakjukkal együtt a szótárfüzetünkbe.
Yüklə 0,87 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   13
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2022
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə