FİZİBİLİTE ETÜDÜ KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
GİRİŞ Fizibilite bir yatırımın mevcut ekonomik, mali, coğrafi, teknik ve politik şartlarda yapılıp yapılamayacağını ortaya koyar. Fizibilite etüdü, yapılması düşünülen yatırımın hangi derecede ekonomik ve sosyal faydalar sağladığını gösteren çalışmadır. Bu sayede girişimci yatırım için karar verebilecek ve etüt sonunda beklenen kâr ve faydaları görebilecektir.
Fizibilite etüdünün yapılabilmesi için yatırım düşüncesine ihtiyaç vardır. Makro ve mikro anlamda yatırım ikiye ayrılır; Makro yatırım; Devlet tarafından bir ülkenin kaynaklarının en iyi şekilde değerlendirilmesidir. Mikro yatırım; gerçek veya tüzel kişilerin maddi imkanlarını ekonomik açıdan en faydalı şekilde değerlendirmesidir.
YATIRIM Bir milletin ekonomisinde istihdam (iş yeri) ve üretim yaratan en önemli kalem, yatırım harcamalarıdır. Yatırım, tüketim kavramları ile birleştiğinde milli geliri tayin ettiği için önem taşımaktadır. Yatırım kelimesi, ilerde bize gelir getirmesini düşündüğümüz maddi veya emek şeklindeki harcamaları ifade eder. Bu anlamda, bir tahvil alımı veya bir fabrika kurmayı maddi yatırım olarak görebiliriz. Mühendislik hizmetine kavuşmak isteyen öğrenci ise emek yatırımına yönelmiş sayılır.
Daha öncede değinildiği gibi okul, hastane, yol, cami, hükümet konağı gibi harcamalarda, ilk görünüşte üretim yapıp yapmadıkları anlaşılmasa bile, yatırımdır. Yatırımların bu çeşitlenmesinden “mal” veya “hizmet” üreten yatırımlar ayırımı yapılabilir. Bir bakır fabrikasını mal üreten yatırıma, bir hastaneyi hizmet üreten yatırıma örnek gösterebiliriz. Mikro açıdan yeni bir üretim ünitesi kurmak veya mevcut bir tesisi tevsii etmek yahut ömrünü uzatmak için yapılan bütün harcamalar yatırımdır.
Brüt yatırım (gayri safi yatırım) : En geniş anlamda, bir dönem içinde bir ekonomide üretim için kullanılan reel sermayeye yapılan brüt ilavelerin değeridir. Net yatırım (safi yatırım) : Gayri safi yatırımdan aşınma ve yıpranma payları
Dostları ilə paylaş:
|