Revista presei 26. 03. 07 Adevarul



Yüklə 23,09 Kb.
tarix15.01.2019
ölçüsü23,09 Kb.
#97328

REVISTA PRESEI

26.03.07

ADEVARUL
Siameze românce, operate în SUA

de Mirela Dădăcuş

Două fetiţe siameze românce, unite la nivelul capului, vor fi supuse, peste câteva săptămâni, unei operaţii riscante într-un spital din Ohio. Fără separare, fetele în vârstă de trei ani nu vor supravieţui, a anunţat dr. Kenneth Salyer, chirurg plastic fondator al Fundaţiei Mondiale pentru Chirurgie Craniofacială. În ultimii doi ani şi jumătate, Anastasia şi Tatiana Dogaru, născute în Italia, într-o familie de români, au stat într-un spital din Dallas, relatează ABC 7News. Cazurile în care siamezii sunt uniţi la nivelul capului sunt foarte rare, înregistrându-se un caz la 2,5 milioane de naşteri. Potrivit experţilor, fetele au în comun doar o mică porţiune de materie cenuşie. Siamezele şi părinţii lor vor pleca în aprilie la spitalul pediatric Rainbow Babies & Children din Cleveland, Ohio, unde va avea loc operaţia de separare. Intervenţia comportă numeroase riscuri, inclusiv posibilitatea afectării creierului.



O nouă comisie de anchetă, o nouă şansă pentru "conferenţiarul" Sorin Simion

de Eugen Ciufu
După ce ziarul Adevărul a dezvăluit faptul că Sorin Simion şi-a construit cariera prin plagiat, acesta a fost suspendat din activitatea didactică, dar decizia finală s-a împotmolit în comiţii şi comitete.

Adevărul a relatat "pagină cu pagină" despre plagiatele în baza cărora medicul Sorin Simion a obţinut titlurile de doctor în Medicină şi conferenţiar. Ca urmare, conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Carol Davila" a urgentat finalizarea verificărilor asupra lucrărilor incriminate. În baza concluziei Comisiei de etică, din cadrul UMF, senatul Universităţii a propus suspendarea "conferenţiarului" din activitatea didactică. "Dosarul" a ajuns la o altă comisie de etică, de data aceasta a Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Concluzia a fost aceeaşi, dar decizia finală trebuia luată de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU). Aici s-a decis că este nevoie de o comisie formată din cinci specialişti din ţară.


Miron Dumitru, secretar de stat: "Respectăm procedura"

La nivelul Educaţiei şi Cercetării, lucrurile par a fi simple. "Dacă nu respectăm acelaşi circuit prin care doctorul Simion a primit titlurile, riscăm să fim daţi în judecată", ne-a declarat Miron Dumitru, secretarul de stat pentru învăţământul superior. În acelaşi context mai aflăm că nou-înfiinţata comisie nu a fost convocată. "Deocamdată am trimis notificările celor cinci membri. Dacă aceştia vor fi de acord să facă parte din această comisie, vor analiza dosarul în speţă, astfel încât la 27 aprilie propunerea lor să fie consacrată printr-un ordin de ministru", ne-a mai declarat secretarul de stat. Aşadar, soluţia finală va aparţine acestei comisii, iar dacă norocul va face ca printre membrii ei să se regăsească şi prieteni de-ai lui Sorin Simion, plagiatul va fi foarte greu de dovedit. De altfel, unul dintre aceşti membri a fost identificat ca fiind un apropiat de-al lui Simion, dovada în acest sens fiind participarea lor cu o lucrare comună la un congres de la Oradea, în 2006. Pe de altă parte, cei care au sesizat şi reclamat plagiatul (profesori şi studenţi) se declară contrariaţi de termenele lungi ale întrunirilor din comisii. În acelaşi sens, mucaliţii din breasla chirurgilor se întreabă de ce nu fac parte din comisie şi filologi, ca să constate în câteva minute reproducerea mot à mot a lucrărilor plagiate.



COTIDIANUL
Sorin Simion, alungat si de studenti

Mirela Corlatan
Aproximativ 40 de studenti medicinisti au semnat un memoriu prin care cer ca Sorin Simion, conferentiarul acuzat de plagiat, sa nu le mai predea niciodata. Fost secretar de stat din Ministerul Sanatatii si fost director al Spitalului Colentina, Sorin Simion (foto) risca sa piarda definitiv dreptul de a mai sta la catedra. El a fost suspendat din functia de conferentiar in urma unor acuzatii de plagiat, confirmate de o comisie interna de ancheta a UMF, iar acum studentii pun si ei umarul la debarcarea sa. Un memoriu semnat de circa 40 de studenti a ajuns la Ministerul Educatiei, in dosarul care va face obiectul unei alte anchete.
Presedintele de comisie, acuzat si el

In ultima sedinta a CNADCU (Consiliul National pentru Atestarea Diplomelor si Certificatelor Universitare) s-a decis ca o comisie formata din profesori medicinisti din toata tara, mai putin Bucuresti, sa analizeze dosarul lui Sorin Simion si sa formuleze concluzii pina pe 27 aprilie. Comisia de specialitate din cadrul CNADCU, cea care acorda titlurile de doctor, a numit cinci specialisti, care vor fi convocati zilele urmatoare“, spune secretarul de stat Dumitru Miron, responsabil cu invatamintul superior. Presedintele comisiei de medicina din CNADCU, care a numit cei cinci specialisti, este neurologul Constantin Popa, membru al Academiei, care s-a confruntat el insusi anul trecut cu acuzatii de plagiat.


Varianta optimista: asistentul Simion

Pe linga memoriul studentilor, dosarul de la minister mai contine si raspunsul unuia dintre autorii englezi pe care Simion i-ar fi plagiat in teza sa de doctorat. „Ne-a scris ca regreta si condamna plagiatul, insa el nu poate face nici o sesizare intrucit si-a cedat drepturile de autor editurii“, spune Florian Popa, rectorul UMF „Carol Davila“. Daca noua comisie confirma plagiatul, retragerea titlului de doctor este iminenta. Iar aceasta va genera automat degradarea de la functia didactica de conferentiar la cea de asistent. Senatul poate decide insa ca sanctiune si desfacerea contractului de munca.


GANDUL
Prof. Nicolae Hancu, presedintele Federatiei Romane de Diabet, despre scandalul painii:

Aportul exagerat de fier poate duce la ciroza hepatica, insuficienta cardiaca, ateroscleroza, diabet

Calina BERCEANU
Presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, prof. Nicolae Hancu, cere Ministerului Sanatatii, care a lansat in dezbatere publica proiectul privind fortifierea universala cu fier si acid folic a fainii destinate painii, pentru prevenirea anemiei, sa solicite parerile specialistilor, deoarece altfel, aplicata la scara nationala, masura ar putea expune populatia la riscuri. "S-a demonstrat prin anii '50 ca populatia din Romania, in Tara Motilor, era deficitara in iod. Si s-a operat punctual, nu la populatia intreaga. Trebuie un studiu populational, trebuie investigate cel putin 10.000 de persoane din toate categoriile de varsta, din toate mediile, categorii profesionale si copii.Daca e prea mult fier in organism pot sa apara boli severe, dintre care una este hemocromatoza - ponderea de fier in ficat, in rinichi, la nivelul inimii. Depunerea de fier in exces poate duce, in cazuri extreme, la ciroza hepatica, insuficienta cardiaca, ateroscleroza, diabet zaharat. Painea neagra are suficiente cantitati de fier, de acid folic, de orice vreti, deci ar trebui insistat ca oamenii sa o manance cu predilectie", a declarat Hancu.
Profesorul nu-si explica de ce Ministerul Sanatatii nu a cerut parerea in aceasta materie Academiei de Stiinte Medicale sau Institutului "Paulescu" din Bucuresti, care se ocupa exact de diabet, nutritie si boli metabolice. "Specialistii trebuie chemati la minister si pe site, alaturi de proiectul propus dezbaterii, trebuie sa apara opiniile lor. Altfel, oamenii de unde au informatii? Nemaivorbind ca anemia este specialitatea medicala care priveste hematologia. Unde-i expertiza unui hematolog? Daca se demonstreaza ca exista anemie, asta trebuie sa o demonstreze hematologii si atunci e altceva", a conchis Hancu. calina.berceanu@gandul.info

ROMANIA LIBERA
Aprobari pentru cererile de dispozitive medicale, depuse In urma cu un an

Mii de bolnavi, in asteptare

Ioana Georgescu
Listele de asteptare cuprind mii de oameni pentru a intra in posesia unui dispozitiv medical. Casele de asigurari de sanatate nu au niciodata fonduri pentru acoperirea tuturor cererilor. De un an aprobarile au fost blocate. In fiecare zi, la casele de asigurari de sanatate se inscriu pe lista persoane care solicita dispozitive medicale necesare recuperarii unor deficiente medicale. Oameni cu handicap locomotor, cu probleme auditive sau cei operati de cancer ar trebui sa beneficieze, conform legii, de o proteza, orteza sau de un fotoliu cu rotile, cat mai repede. Este o teribila dovada de rabdare din partea bolnavilor, platitori de contributii la asigurarile de sanatate! Ei sunt nevoiti sa astepte chiar un an pentru a intra in posesia unui asemenea dispozitiv. Ca de fiecare data, legea este conturata in asa fel incat cei responsabili de emiterea ei sa fie acoperiti. Toti pacientii care intrunesc conditiile pentru aprobarea cererilor beneficiaza de dispozitiv, dar numai "in limita fondurilor aprobate". Incepand din aceasta luna, Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti va incepe sa elibereze decizii pentru aprobarea cererilor depuse in martie-aprilie a anului trecut. Documentul se trimite prin posta in maximum doua zile lucratoare. Conform ordinului 1781/2006 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a contractului-cadru privind conditiile acordarii serviciilor medicale din 2007, casele de sanatate deconteaza dispozitivul medical la nivelul pretului de referinta valabil in momentul emiterii deciziei. "Este gresit inteleasa ideea compensarii de 100%. Casele de sanatate acopera doar o parte din valoarea dispozitivului, adica pretul de referinta", a spus Cristina Calinoiu, purtator de cuvant CASMB. Daca posesorul deciziei prefera un aparat mai scump trebuie sa achite diferenta de pret.
APROBAREA ESTE INSOtITa DE LISTELE CU FURNIZORI
Prioritati

Criteriile pentru solutionarea prioritatii tin cont de data inregistrarii si nivelul de urgenta.

56 de furnizori

CASMB a incheiat contracte cu un numar de 56 de furnizori de dispozitive medicale. Pacientii primesc si o lista. In plus

Au fost cazuri cand s-a renuntat la proteze pentru ca mai au de achitat o coplata. Altii nu si-au ridicat dispozitivul.

Valabila o luna

Aprobarea este valabila doar 30 de zile. Informatii se pot afla la tel verde: 0800800951
ZIUA
Bacilul Koch, "bomba umana" in Capitala

De doi ani de zile, fara ca multa lume sa stie, in Bucuresti, la 5 minute de buricul targului, functioneaza "Centrul de excelenta in tratarea MDR-TB". Este vorba de tuberculoza multidrog rezistenta, care nu reactioneaza la tratamentele standard de prima linie.

Chiar daca riscul de imbolnavire prin contactul cu un bolnav eliminator de microbi rezistenti este egal cu riscul de imbolnavire prin contactul cu un bolnav eliminator de microbi sensibili, pericolul in cazul bolnavilor MDR-TB consta in faptul ca ei sunt contagiosi o perioada mult mai lunga de timp, putand deci infecta mult mai multi indivizi. Romania are, din 2005, doua astfel de centre pentru tratarea bolnavilor de tuberculoza multidrog rezistenta, unul la Sanatoriul TBC de la Bisericani, judetul Neamt, si altul, in incinta Institutului de Pneumologie "Marius Nasta" de pe Sos. Viilor, din Sectorul 5 al Capitalei.
Lideri la tuberculoza

Romania si-a depus candidatura pentru infiintarea unor centre DOTS-Plus - Strategia Internationala de Tratament sub Directa Observatie - DOTS (pentru tuberculoza normala) si DOTS-Plus pentru tuberculoza multidrog rezistenta in februarie 2004, prin trimiterea unei propuneri de proiect redactata de catre echipa de la Unitatea de Implementare a Proiectelor pentru Tuberculoza (UIP-TB) de la Institutul "Marius Nasta" catre Green Light Committee. Proiectul a fost admis in 2005, iar sumele necesare au fost obtinute de la Fondul Global pentru Lupta impotriva HIV/SIDA, Malarie si Tuberculoza. S-au stabilit ca amplasamente, pentru aceste centre de excelenta in tratarea MDR-TB, asa cum era normal - Sanatoriul TBC de la Bisericani si... "o zona cu potential maxim de tratament" - Institutul Marius Nasta din Bucuresti. Dar in acest caz, potentialul maxim de tratament poate face referire doar la experimentatii medici pneumologi de aici, care nu puteau pleca insa la un sanatoriu izolat undeva prin fundul tarii, si nu la calitatea infrastructurii spitalicesti a fostului asezamant TBC - Filaret. Capacitatea celor doua centre este de 130 de paturi - 70 la Bisericani si 60 la Bucuresti, unde se asigura izolarea pentru cel putin 6 luni a bolnavilor MDR-TB. Fostul manager al Programului National de Control al Tuberculozei (PNCT), prof. dr. Ioan Paul Stoicescu ne asigura insa ca "bacilul Koch nu sare pe geam" si spune ca un bolnav aflat aici in tratament este mai putin periculos decat unul care nu se trateaza. In acelasi timp insa, alti medici de la Filaret spun ca aducerea acestor bolnavi pentru spitalizare si tratament in capitala reprezinta o "bomba umana" pentru oras, date fiind gradul de aglomerare urbana si faptul ca infectia se transmite prin aer - prin vorbit, stranut, tusit sau cantat. In Romania, in 2006, incidenta globala pentru tuberculoza (TB) era de 117,8 la suta de mii de locuitori, in scadere usoara fata de 2005 (126,4 la suta de mii de locuitori), insa in crestere spectaculoasa fata de 1985 (55,8) sau fata de 1990 (70 la suta de mii de locuitori). Din cele 25.422 de cazuri de TB inregistrate in 2006, doar 391 erau recidive, 21.031 costituind cazuri noi. In ceea ce priveste incidenta globala pe judete, liderele clasamentului erau, anul trecut, cu o medie mare, peste cea nationala, judetele Dolj, Ilfov si Giurgiu. 1060 de copii au fost bolnavi de tuberculoza in 2006, incidenta pentru aceasta grupa fiind in scadere de la 33,4 la suta de mii de locuitori la 31,8. In 2005, 8,3 la suta de mii de locuitori era indicele mortalitatii prin TB, dupa Revolutie, cota maxima pentru acest vector fiind atinsa in 1995, 11,3 la suta de mii de locuitori.


652 de bolnavi

Pentru bolnavii de MDR-TB, serverul sistemului informatic pentru supravegherea tuberculozei indica pentru 2006, 652 de cazuri. La 31 decembrie 2006, 535 erau inca in tratament. 29 de pacienti aveau cate o internare in centrele de excelenta - 25 la Bucuresti si 4 la Bisericani. Chiar daca valorile pentru MDR-TB ne situeaza sub nivelul altor tari din Europa de Est si din fosta Uniune Sovietica, MDR-TB ramane un pericol potential la adresa comunitatii. Pentru ca, un bolnav de tuberculoza cu microbi rezistenti poate infecta intr-un an in jur de 11-15 persoane.


Tuberculoza multidrog-rezistenta are un potential enorm de a ameninta nu numai sanatatea lumii (pacientul MDR-TB ramanand contagios chiar daca urmeaza un tratament corect o perioada mult mai lunga de timp, care poate ajunge pana la 10 luni; in timp ce pacientii cu TB pot deveni necontagiosi dupa un tratament de 2-3 saptamani), dar si medicii. Iar daca sansele de vindecare pentru TB sunt de peste 90%, pentru MDR-TB pot scadea sub 20%. Tratamentul pentru MDR-TB este de 200-300 de ori mai scump si de patru ori mai lung decat pentru TB.

Carmen POPESCU
Yüklə 23,09 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin