Buletinul Clubului Român din



Yüklə 275,1 Kb.
səhifə1/8
tarix01.11.2017
ölçüsü275,1 Kb.
#25425
  1   2   3   4   5   6   7   8


Buletinul

Clubului Român din Chattanooga

Numărul 21 (douăzeci şi unu) Iulie 2013

romclub.wordpress.com

Luna Iulie: una din cele şapte luni ale anului cu durata de 31 de zile. Denumirea a fost dată de senatul roman în cinstea lui Caius Iulius Cezar. Este cea mai caldă lună a anului pentru zonele din emsfera nordică. Luna echivalentă în emisfera sudică, ca temperatură şi evenimente meteorologice, este Ianuarie. Începe cu aceeaşi zi a săptămânii ca şi luna Aprilie, în toţi anii şi cu Ianuarie, numai în anii bisecţi. sirius.png

Perioada foarte caldă care începe cu prima parte a lunii Iulie şi sfârşeşte în August este numită în limba engleză Dog Days (Zilele câinilor). Numele vine de la expresia latină dies caniculares, care asocia vremea foarte caldă cu constelaţia Sirius, numită şi constelaţia câinelui (Alpha Canis Majoris). Cuvântul canicula are aceeaşi origine, derivat de la diminutivul canis + cula = căţel.



Denumirea populară românească a lunii este Luna lui Cuptor.

Zile importante în luna Iulie

1 Primul tmbru poştal cu lipici în USA (1847)

1 Bătălia de la Gettysburg (1863). În oraşul Gettysburg (Pennsylvania de Sud) şi în jurul lui, s-a desfăşurat în zilele de 1-3 Iulie 1863 cea mai sângeroasă bătălie din Războiul Civil American. Trupele nordiste, sub comanda generalului George Gordon Meade, au învins pe confederaţii conduşi de generalul Robert Lee. Cei din urmă, după ce fuseseră învingători la Chancellorville (Virginia), se îndreptau prin valea Shennandoah spre nord, cu intenţia de a cuceri statele din nordul ţării. În Noiembrie acelaşi an, s-a inaugurat acolo cimitirul naţional, ocazie cu care Abraham Lincoln a ţinut celebra cuvântare de la Gettysburg, exemplu de stil oratoric, concizie şi claritate.

1 După ce a fost 156 de ani colonie britanică, Kong-Kong-ul s-a reîntors la statul chinez (1997)

2 A murit Domnitorul Ştefan cel Mare, după o lungă domnie (1457-1504), la vârsta de 71 de ani. Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat în anul 2001 şi Sfântul Ştefan se serbează la 20 Iunie.

2 Preşedintele James A. Garfield a fost împuşcat la Washington de Charles J. Guiteau (1881)

2 A murit Ernest Hemingway (1961)

2 Avionul legendarei aviatoare Amelia Earhart a fost dat dispărut într-un loc necunoscut din Oceanul Pacific (1937)

3 Idaho a devenit stat membru al Uniunii Statelor Americane ( 1890)

4 Ziua Naţională a Statelor Unite ale Americii – Ziua Independenţei (Independence Day) – este ziua în care s-a semnat Declaraţia de Independenţă (1776), prin care reprezentanţii celor treisprezece colonii engleze de pe pământul american s-au desprins legal de Regatul Englez şi s-au constituit într-o republică federală. Prima sărbătorire oficială a avut loc în anul 1777, când în mai multe oraşe (Bristol – Rhode Island, Philadelphia – Pennsylvania) s-au tras 13 salve de artilerie. În tradiţia contemporană a sărbătorii intră parăzi, spectacole, picnic-uri, mâncarea la grătar, jocurile sportive (în special baseball), artificiile şi focurile de tabără.

4 Au murit în aceeaşi zi Thomas Jefferson şi John Adams (1826)

6 Mihai Viteazul s-a declarat Domn al Ţării Românesti şi al Ardealului şi a toată Ţara Moldovei (1600)

7 Statele Unite au anexat Hawaii (1933)

9 În anul 1877 s-a inaugurat turneul internaţional de tenis de la Wimbledon. Jocul fusese inventat cu un an înainte de maiorul britanic Walter Clapton Wingfield şi a fost adoptat de clubul sportiv de crochet din Wimbledon (o suburbie a Londrei), devenind All England Lawn Tennis and Croquet Club. În timp ce tenisul a devenit un sport internaţional, crochet-ul s-a stins în uitare. O variantă – cricket-ul – se joacă mai mult în India şi Pakistan, decât în Regatul Unit. La prima ediţie, turneul a fost câştigat de Spencer Gore. Din anul 1884, femeile au fost admise in turneul, care a devenit cel mai prestigios campionat de tenis din lume.

Wimbledonul este unul din cele patru turnee care formază Marele Şlem (împreună cu Australian Open, Roland Garros şi US Open). Ultimul campion care a câştigat Marele Şlwm în acelaşi an a fost Rod Laver. Cele mai multe titluri la bărbaţi (5) au fost câştigate de englezul William Renshaw (1880-89), de americanul Pete Sampras şi de elveţianul Roger Federer. Campioană absolută este Martina Navratilova (născută în Cehia si devenită cetăţeană americană) cu nouă titluri.

Turneul de la Wimbledon începe în fiecare an în ziua de Luni care cade intre 20 şi 26 Iunie şi continuă timp de treisprezece zile. Finala feminină se joacă Sâmbătă, în a 12-a zi, cea de bărbaţi în ultima zi Duminică.

Cateva lucruri deosebesc turneul de la Wimbledon de alte turnee de tenis: suprafaţa de joc este peluza de iarbă, codul vestimentar este strict, nu sunt admise reclame vizuale pe terenuri, este cel mai vechi turneu internaţional.

Un alt eveniment sportiv major din luna Iulie este cursa ciclistă Tour de France, inaugurată în anul 1903 (31 Mai-5 Iulie). Prima ediţie a fost câştigată de francezul Maurice Garin. Anul acesta, cursa se va desfăşura între 29 Iunie şi 21 Iulie, are 21 de etape şi totalizează 3.479 de km, cu şase etape de munte foarte grele.

Cursa ciclista a Franţei a fost anulata în zece ani, datorită razboaielor mondiale: 1915-19 si 1940-46. De aceea, ediţia de anul acesta este ediţia jubiliară cu numărul 100.

Cei mai celebri câştigatori sunt francezii Jacques Anquetil şi Bernard Hinault, belgianul Eddy Mercx şi spaniolul Miguel Indurain, fiecare cu cinci titluri. Americanul Lance Armstrong, care a câştigat cursa de şapte ori, a fost sanţionat cu anularea titlurilor şi interdicţia de a participa la orice competiţii sportive, din cauza folosirii dopingului (în special EPO, un stimulent al formării de globule roşii). Istoria Turului Franţei este strâns legată de folosirea de droguri, chiar de la începuturile ei, când cicliştii foloseau alcohol şi eter, în principal ca să diminueze durerile şi spasmele musculare induse de efortul foarte mare. Ulterior, drogurile care măresc performanţa sportivă (steroizi, transfuziile de sânge, EPO, amfetamine, etc) au înlocuit analgeticele şi alcoholul. Mulţi cred că majoritatea, dacă nu toţi participanţii la această cursă, de o duritate fără egal, folosesc unul sau mai multe droguri. Jacques Anquetil a declarat asta deschis, într-un interview.

12 Balada Mioriţa de Vasile Alecsandri a fost publicată în revista Bucovina (1850)

14 Ziua Naţională a Franţei – ziua atacului asupra fortăreţei-închisoare Bastilia (1789) prin care a fost înlăturat despotismul monarhic francez.

16 Ultimul ţar rus Nicolae II-lea si întreaga lui familie au fost asasinaţi de agenţii noii puteri bolşevice (1918). Numele de czar al autocraţilor ruşi are origine latină: Cezar (împărat).

16 Prima explozie nucleară experimentală efectată de armata amricană în New Mexico (1945)

17 Spania a cedat Florida Statelor Unite (1821)

18 Marele incendiu din Roma anitică (64)

20 Sfântul Ilie. A trăit în regiunea Israelului de nord, cu 800 de ani înainte de Christos. A fost un moralist, care a judecat şi condamnat pe păcătoşi şi pe cei care urmau credinţele păgâne. A dus o viaţă de pustnic, într-o peşteră de pe Muntele Horeb şi este considerat părintele monahismului creştin. A reapărut în ziua de Schimbarea la Faţă a Mântuitorului de pe Muntele Tabor. Legendele legate de Sfântul Ilie spun că a fost răpit (ridicat) la cer într-un car de foc. Ilie merge prin cer cu carul de foc, mână caii cu un bici de foc (fulgerele), iar carul, care are roţi de fier zimţate, sfărâmă norii şi produce tunetele şi ploaia.

În noaptea de Sfântul Ilie, în trecut, fetele tinere se duceau la campurile de cânepă şi se tăvăleau prin ele. Daca în acea noapte visau cânepă verde, acesta era un semn că se vor mărita cu bărbat tânăr; dacă visau cânepă uscată, le aştepta un măritiş cu bărbat vârstnic. La 20 Iulie e permis să culegi primele mere. Târgurile de fete, dintre care cel mai cunoscut este cel de pe Muntele Găina, se ţin de Sfântul Ilie. Sfântul e şi protectorul apicultorilor.



20 Astronautul Neil Armstrong a pus piciorul pe solul lunar (1969)

25 A fost înfiinţată Agenţia Naţională de Informaţii (CIA) în anul 1947.

26 Statul New York a devenit membru al Uniunii Statelor Americane (1788)

26 Primul ministru Winston Churchill, supereroul celui de al doilea RM, a demisionat (1945)

28 A murit Johann Sebastian Bach (1750)

28 Statele Unite au introdus sistemul metric (1851)

29 Ziua Imnului Naţional al României. Poezia Deşteaptă-te Române a fost publicată în Iunie 1848, sub primul ei titlu Un cântec, în revista Foaie pentru minte, inimă şi literatură (Nr. 25) . Autorul versurilor este Andrei Mureşan (1816-1863), care la vremea aceea era profesor şi gazetar la Braşov. În ceeace priveşte muzica, sunt mai multe variante: unii atribuie titlul de autor lui Anton Pann, alţii chiar lui Mureşan, dar cei mai mulţi sunt în favoarea lui Gh. Ucenescu, elev al lui Pann.

29 A fost creată Agenţia Naţională de Cercetare Spaţială (NASA) în anul 1958.

29 A murit Vincent Van Gogh la Auvers, în Franţa (1880)

31 Biroul Politic Executiv al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (Politburo) a emis Ordinul Nr. 447 care a rezultat în executarea a 193.000 de oameni (1937)

31 Cristofor Columb a descoperit Trinidad (Trinitatea) în anul 1498.

Rubrica gastronomică

De-ale gurii în luna lui Cuptor de Mihai Creangă

Pe vremuri, în luna lui Cuptor, adică "în dricul verii (...) doar răsuflarea de pâine coaptă la ţest şi de pelin spelb a Baraganului de pretutindeni mai colinda Bucureştii" - cum scria cu duh Octavian Stoica - un scriitor care s-a dus cam devrema să bea cu îngerii - căci noi, pământenii, nu-i mai făceam faţă - în cartea sa "De-ale gurii din bătrâni" (Ed.Sport - Turism, 1978), greu de găsit astăzi, când Bucureştii duhnesc a motorină arsă şi a asfalt încins, colindaţi de maşini de Salvare si Poliţie, unele mai ulrătoare decât altele...

Lui Octavian Stoica îi plăceau licorile podgoriilor, dar tot atât îi plăceau şi buchiile, cu cât mai vechi cu atât mai mult. Cartea lui - prin care trec umbre ilustre: Kogalniceanu şi Negruzzi, Ionel Teodoreanu şi mai veselu-i frate Păstorel, Radu Rosetti şi Bolintineanu, Hogaş şi Sadoveanu - ne încântă şi descântă... Dar pentru a vă convinge şi dumneavoastră, vă las preţ de-o pagină pe lângă dânsul, că mai mult nu-i trebuie ca să vă farmece, fie-i veşnică amintirea... Iată cât de frumos îi curg cuvintele : "...în Bucureştii băltăreţi, prin grădinile cu prepeleac de veghe ale bulgarilor pripăşiţi aici dupa agoniseală, se culegeau dimineaţa vinetele pentru IMAM BAIALDI [În privinţa numelui – imam bayalda, imam bayouldi, imam baildâ – există mai multe explicaţii. Prima este că ar însemna extazul imamului. A doua că se traduce cu a leşinat imamul. Leşinul imamului a fost legat de îngurgitarea unei cantităţi prea mari din mâncarea delicioasă, dar uleioasă bine. Într-o ultimă anecdotă, se povesteşte că un imam s-a căsătorit cu fata unui negustor de ulei de măsline, care o aproviziona constant cu ulei de cea mai bună calitate. Nevasta gătea tot felul de mâncăruri bune şi îl ţinea pe imam fericit, dar favorita lui era mâncarea de vinete cu zarzavaturi. Într-o zi, imamul a adus acasă mai multe vinete frumoase si i-a cerut nevestei să le gătească. Aceasta i-a răspuns că nu poate, fiindcă provizia de ulei de măsline se sfârşise. La auzul teribilei veşti, imamul ar fi leşinat)...Se luau vinetele, alese dintre cele mai nevinovate, şi se despicau în patru, pe lung, dar nu de tot ; se opăreau şi li se da sare. Apoi erau lăsate să se scurgă bine între funduri de lemn, cu un bolovan deasupra, să le-apese ca la teasc, să scoată din ele zeama amară. Alături se încingeau în untdelemn câteva cepe, morcovi, un pătrunjel, ţelina, ardei gras şi varza (toate tocate - n.n.), cu care, când se muiau, mai adăugând usturoi după inima olteanului, se umpleau vinetele prin despicături şi se aşezau rotund într-o cratiţă spoită, largă ca un lighean, mai punând pe unde mai încăpeau, ardei cărnoşi îndopaţi cu aceiaşi umplutură şi din care musai unul trebuia să fie otrăvit de iute...Peste toate se turna untdelemnul adus din Arhipel, roşii date prin sită, fără sâmburi şi fără coajă, piper cât cuprindea şi sare după voinţă, după care se fierbeau înăbuşit, cu oftaturi de capac, ca la o jumatate de ceas şi mai bine...Se mâncau reci, scoase o data cu vinul roşu din răcoarea pivniţelor cu boltă de caramidă şi înfăţişate la masa de sub nuc, la umbra grea ca păcura..."

Avut-am eu dreptate : mare maestru de ceremonii a fost conu' Tavi Stoica !

Daca vă vor ieşi bune de tot vinetele, daţi o strachină plină şi o sticlă de vin, să fie de sufletul lui ! Al dumneavoastră  Spânzurăfoame

                                               




Yüklə 275,1 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin