LICEUL TEORETIC GEORGE EMIL PALADE CONSTANȚA
REVISTA ȘCOLARĂ
ARIPI
AN SCOLAR 2014-2015
Argument ……………………………………...…….. pag. 1
Biserica greaca "METAMORPHOSIS"………………... pag. 2
Lupta impotriva fumatului…………………………... pag. 4
Analizatorul acustico-vestibular………………….... pag. 9
Aparatul cardiovascular (inima)…………………… pag. 10
Proiect optional-biologie (inima)........................... pag. 11
Curiozitati despre inima omului………..……..….... pag. 13
Ce nu stiati despre inima………………………….... pag. 14
Inima ……………………………………..……...….. pag. 15
Ochiul………………………………………….....… pag. 23
Urechea…………………………………………..… pag. 25
Informare privind activitatea instructiv-educativa desfasurata la scoala postliceala sanitara in semestrul I…………………………………………….………. pag. 30
Atelierul de creatie ………………….………….... pag. 33
Rebus pluringvist………………………………..… pag. 40
Ziua Internaţională a Francofoniei………………... pag. 41
Derapaje literare………………………………...... pag. 43
Din anecdotica celebritatilor……………..………. pag. 44
De ce am simţit nevoia unei publicaţii care să ne reprezinte?
În primul rând, pentru că avem elevi talentați, tineri care au ceva de spus, care vor să-și exprime gândurile, emoțiile, aspirațiile. În era tehnologiei moderne, când pragmatismul pare să fi înlocuit valorile spirituale de altădată, există totuși adolescenți pentru care plăcerea de a scrie rămâne una din pasiunile prioritare. Timizi la început, dar din ce în ce mai încrezători, pe măsură ce efortul lor începe să dea roade, acești elevi au dăruit din timpul și talentul lor pentru ca și alții să descopere pasiunea cuvintelor.
Citim tot mai puțin; calculatorul, mobilul și televizorul ne ocupă aproape tot timpul liber de care, din nefericire, dispunem destul de rar în acest secol al vitezei. Și totuși, există oameni pentru care plăcerea lecturii nu a dispărut încă, există tineri cărora le place să citească și să scrie. Iată un argument imbatabil pentru ca inițiativa de a avea o revistă proprie să fie promovată în continuare!
În al doilea rând, constatăm că multe dintre activitățile organizate în școala noastră au devenit cunoscute prin intermediul acestei publicații, numeroase articole fiind rezervate diferitelor evenimente și acțiuni la care au participat elevii noștri. În acest sens, revista se dovedește a fi nu doar o manifestare a tinerelor condeie, ci și o sursă de informare accesibilă publicului interesat și implicit un instrument de promovare a imaginii școlii. Iată de ce ne-am gândit să închinăm acest număr evenimentului sărbătorit de școala noastră în octombrie 2013, cu prilejul aniversării a 140 de ani de învățământ tehnic bucovinean, moment marcat prin numeroase activități cultural-artistice, relatate într-un amplu articol pe această temă.
Așteptăm, așadar, ca lectorii noștri să descopere cu interes paginile următorului număr și, de ce nu, să ne împărtășească atât impresiile, cât și sugestiile lor.
Colectivul de redacție
BISERICA GREACA "METAMORPHOSIS"
Prof. Iosif Nicoleta
Este un lăcaș de mici dimensiuni amplasat in zona istorica a orasului, pe strada Mircea cel Batran, aproape de plajă. Povestea frumoasei biserici incepe în perioada stăpânirii otomane asupra Dobrogei, când, în anul 1862, cu acordul sultanului Abdul Aziz Bin Mehmet Han începea construcția bisericii .
Construcția a fost proiectată de arhitectul grec Iani Teoharidi care a respectat întocmai cerințele impuse de sultan, și anume ca biserica să nu fie mai înaltă decât orice alta geamie din oraș și să fie construită cât mai departe de cartierul turcesc.Așa se explică dimensiunile modeste: înălțime 10 metri, lungime 25 metri și lățime 12,5 metri . Turnul care astăzi se înalță în partea dreaptă a bisericii a fost adăugat abia în anul 1947. Pentru ridicarea bisericii s-au folosit cărămizi și piatră naturală, lemn de cedru, marmură albă adusă din Grecia. Ușile și ferestrele neboltite sunt protejate cu gratii din fier forjat frumos lucrate.
Multe dintre obiectele care înfrumusețează și astăzi Biserica "Metamorphosis" sunt foarte prețioase și au fost aduse din străinătate de etnicii eleni cu puțin înainte ca lucrările de construcție a lăcașului să fie pornite. Remarcabile sunt cele patru policandre cu cristale de Murano donate in anul 1862, șase sfeșnice din argint aduse de la Constantinopol, o Evanghelie cu coperți de argint și foarte multe icoane lucrate in perioada 1812-1870. Una dintre cele mai importante icoane ale bisericii grecesti "Metamorphosis" este cea care îl întruchipează pe Sfântul Fanurie, un sfânt foarte iubit de ortodocșii greci. Pictura originală din interiorul bisericii a fost realizată în ulei de un pictor venit de pe muntele Athos, însă din cauza fumului degajat de lumânări aceasta s-a deteriorat și a fost înlocuită cu o alta nouă intre anii 1988-1989. Pe 23 noiembrie 1878, în această biserică, în prezența locuitorilor oraşului Constanţa s-a făcut primul Te-Deum de mulţumire pentru victoriile ostaşilor români în luptele de cucerire a independenţei naţionale (1877) de la Plevna, Vidin, Rahova precum şi pentru revenirea Dobrogei la Ţara Mamă.
Până în anul 1948 slujbele din cadrul Bisericii grecești "Metamorphosis" erau oficiate de preoți greci, însă odată cu plecarea din Constanța a ultimului preot elen, această sarcină sacră a revenit preoților români. În anul 1954 biserica a fost declarată „Monument istoric” şi inclusă pe lista de „Patrimoniu Naţional şi Cultural”. Din cauza lipsei fondurilor şi a stării de degradare, membrii Comunităţii Elene au cerut aprobarea Patriarhiei Române ca lăcaşul de cult să treacă în administrarea Bisericii Ortodoxe Române. Cererea a fost aprobata, iar lăcașul de cult a intrat in patrimoniul Arhiepiscopiei Dunării de Jos și Tomisului.
În prezent, Biserica greacă "Metamorphosis" stârnește curiozitatea trecătorilor tocmai prin dimensiunile sale mici și prin unicitatea arhitecturii sale și îi reunește pe etnicii greci din oraș în fiecare an de sărbătoarea Sfântului Fanurie, celebrată pe 27 august.
Lupta impotriva fumatului
Prof. Dir. Diaconu Laurentia
Dostları ilə paylaş: |