Yazi iŞleri MÜDÜRLÜĞÜ İŞ ve iŞLEMleri 8 İnsan kaynaklari ve eğİTİM İle iLGİLİ İŞ ve iŞlemler 10



Yüklə 1,36 Mb.
səhifə1/20
tarix03.08.2018
ölçüsü1,36 Mb.
#67159
növüYazi
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   20

İçişleri Bakanlığı ..............................TEFTİŞ RAPORU.........................Mülkiye Müfettişliği


İÇİNDEKİLER

ÖNCEKİ TEFTİŞ VE SONUCU

1

BİNA VE YERLEŞİM DURUMU

3

KURULUŞ VE SINIR İŞLERİ

3

KENT KONSEYİ ve HEMŞEHRİ HUKUKU İLE İLGİLİ İŞLER

3

BELEDİYE TEŞKİLATI İLE İLGİLİ İŞ VE İŞLEMLER

4

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE DEVREDİLEN GÖREVLER

7

YAZI İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ İŞ VE İŞLEMLERİ

8

İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM İLE İLGİLİ İŞ VE İŞLEMLER

10

BİLGİ EDİNME VE BİMER KAPSAMINDA YÜRÜTÜLEN İŞ VE İŞLEMLER

15

EVLENDİRME MEMURLUĞU İŞ VE İŞLEMLERİ

16

SİVİL SAVUNMA İŞ VE İŞLEMLERİ

18

BELEDİYE MECLİSİ İLE İLGİLİ İŞ VE İŞLEMLER

19

BELEDİYE ENCÜMENİ İLE İLGİLİ İŞ VE İŞLEMLER

24

BELEDİYE BAŞKANI İLE İLGİLİ İŞ VE İŞLEMLER

27

KÜLTÜR VE SOSYAL İŞLER MÜDÜRLÜĞÜ İŞ VE İŞLEMLERİ

29

TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ

29

ZABITA MÜDÜRLÜĞÜ İŞ VE İŞLEMLERİ

31

İŞYERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATLARINA İLİŞKİN İŞ VE İŞLEMLER

39

İMAR VE ŞEHİRCİLİK İŞ VE İŞLEMLERİ

51

İmar Planları ve İmar Planı Tadilatları

52

İfraz ve Tevhit İşlemleri ile İmar Kanunu 18. Madde İşlemleri

65

Yapı Ruhsatı ve Yapı Kullanma İzin Belgeleri ile Diğer İşlemler

66

Kaçak veya Ruhsata Aykırı Yapılar ile İmar Kanunu Kapsamında Yapılan Diğer Çalışmalar

75

Otopark İş ve İşlemleri

79

İHALE İŞ VE İŞLEMLERİ

81

MALİ HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ İŞ VE İŞLEMLERİ

101

GAYRIMENKULLERE İLİŞKİN İŞ VE İŞLEMLER

Emlak İş ve İşlemleri



108

2886 Sayılı Yasaya Göre Yapılan İşlemler

110

Taşınmaz Satış İşlemleri

110

Taşınmaz Kiralama İhaleleri

116

Tahsis İşlemleri

119

SAĞLIK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ İŞ VE İŞLEMLERİ

120

HUKUK İŞ VE İŞLEMLERİ

122

FEN İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ

123

PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ

125

STRATEJİK PLANLAMA VE FAALİYET RAPORLARI İLE İLGİLİ İŞ VE İŞLEMLER

125

DİĞER HUSUSLAR

126

BELEDİYE PERFORMANS ÖLÇÜMÜ

129

İNCELEMEYE ALINAN KONULAR

131

GÖREV VE SONUÇ

133

Elmadağ Belediye Başkanlığı Genel İş ve Yürütümünün tarafımdan teftişi sonucunda görülebilen hata ve noksanlıklar ile tenkit ve tavsiyeye değer görülen hususlar aşağıda maddeler halinde açıklanmıştır.


ÖNCEKİ TEFTİŞ VE SONUCU

01- Elmadağ Belediye Başkanlığı Genel İş ve Yürütümünün bundan önce Mülkiye Müfettişi Kadir BALABAN tarafından teftiş edildiği dairesinde bulunan 23.02.2010 tarih ve 132/25 sayılı Teftiş Raporunun incelenmesinden anlaşılmıştır.

Bir önceki Teftiş Raporunda tenkit ve tavsiye edildiği halde henüz tamamlanmayıp yerine getirilmeyen veya düzeltilmeyen hususlara rastlanıldığında bu Teftiş Raporunun ilgili bölüm ve maddelerinde ayrıca değinilecektir.



02- Mülkiye Teftiş Kurulu Tüzüğünün 50. maddesi uyarınca, teftiş raporlarının; Bakanlıktan ve diğer mercilerden teftişle ilgili olarak verilen emir ve gönderilen yazılarla birlikte özel bir dosyada saklandığı,

Mülkiye Teftiş Kurulu Tüzüğünün 55. maddesi gereğince tutulması gereken teftiş defterinin tutulduğu, ancak teftiş ile ilgili olarak gelen emir ve genelgelerin defterin ilgili bölümüne yazılmadığı incelenmiştir.

İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Tüzüğü’nün 50. maddesinde emredildiği şekilde teftiş rapor ve layihaları ile bunlarla ilgili yazışmaların özel bir dosyada muhafaza edilmesine devam edilmeli, diğer taraftan Teftiş Kurulu Tüzüğünün 55. maddesine göre de teftiş defterinin ilgili bölümüne, Teftiş Raporunun ve teftişle alakalı olarak üst makamlardan gelen yazıların emir, talimat ve genelgelerin tarih, sayı ve özetlerinin yazılması sağlanmalıdır.

03- Teftiş raporlarının değerlendirilmesi, takibi ve sonuçlandırılması konusunda yapılacak işlerle ilgili olarak, İçişleri Bakanlık Makamının 18.04.2011 tarih ve 2426 sayılı Olur’u ile yürürlüğe giren “Mülkiye Müfettişlerince Düzenlenen Raporların Değerlendirilmesi, Takibi ve Sonuçlandırılması Hakkında Yönerge” hakkında görevlilere bilgilendirme yapılmıştır.

Bundan böyle Teftiş Raporlarının ilgili Yönerge gereğince; değerlendirilmesi, takibi ve sonuçlandırılması sağlanmalıdır.



Sayıştay Denetimi:

04- Elmadağ Belediyesinin Sayıştay tarafından en son 2008 yılı hesaplarının denetlendiği Sayıştay Başkanlığınca Elmadağ Belediyesine gönderilen 17.05.2010 tarih ve 2008 /06 A 09 /5 / 1106 sayılı sorgu kâğıdı yazısından anlaşılmıştır.

Sayıştay kararlarının yakından takip edilerek ilam sonucuna göre hareket edilmesi sağlanmalıdır.



Meclis Denetimi:

05- Teftişe tabi yıllar içinde 2010 ve 2011 mali yıllarına ait denetimlerin; 2011 ve 2012 yıllarında denetim komisyonlarınca yapıldığı, Belediye Meclisi kararıyla denetim komisyonlarının kurulduğu, komisyonun oluşumunda siyasi parti grupları ve bağımsız üyelerin yasada belirtilen şekilde temsillerinin sağlandığı, denetim komisyonlarının çalışmalarını belirtilen sürede tamamladığı, denetim komisyonu raporlarının Meclisin bilgisine sunulduğu, ancak komisyon çalışmalarında uzman kişi ve kuruluşlardan yararlanılmadığı, incelenmiştir.

5393 sayılı Belediye Kanunun 25. maddesinde; “İl ve ilçe belediyeleri ile nüfusu 10.000'in üzerindeki belediyelerde, belediye meclisi, her ocak ayı toplantısında belediyenin bir önceki yıl gelir ve giderleri ile bunlara ilişkin hesap kayıt ve işlemlerinin denetimi için kendi üyeleri arasından gizli oyla ve üye sayısı üçten az beşten çok olmamak üzere bir denetim komisyonu oluşturur. Komisyon, her siyasî parti grubunun ve bağımsız üyelerin meclisteki üye sayısının meclis üye tam sayısına oranlanması suretiyle oluşur.



Komisyon, belediye başkanı tarafından belediye binası içinde belirlenen yerde çalışır ve çalışmalarında kamu personelinden ve gerektiğinde diğer uzman kişilerden yararlanabilir…

Komisyon belediye birimleri ve bağlı kuruluşlarından her türlü bilgi ve belgeyi isteyebilir. Bu istekler gecikmeksizin yerine getirilir.

Komisyon, çalışmasını kırkbeş işgünü içinde tamamlar ve buna ilişkin raporunu mart ayının sonuna kadar meclis başkanlığına sunar.

Konusu suç teşkil eden hususlarla ilgili olarak meclis başkanlığı tarafından yetkili mercilere suç duyurusunda bulunulur…

5393 Sayılı Belediye Kanununun 25. maddesi gereğince denetim komisyonlarının kurulmasına ve düzenlenen denetim raporlarının her yıl Mart ayının sonuna kadar Meclis Başkanlığına verilmesine devam edilmeli, denetimlerde uzman kişilerden yararlanılmalıdır.



06- Teftişe tabi dönem içinde yapılan denetimlerin sonuçlarından, meclis denetim komisyonu sonuçlarının ilan panosuna asılarak kamuoyuna açıklandığı ve diğer denetim sonuçlarının kamuoyuna duyurulduğu ifade edilmiş, ancak teftiş raporlarının meclisin bilgisine sunulduğu ya da kamuoyuna açıklandığına dair bir belge ibraz edilememiştir.

5393 sayılı Belediye Kanununun 55. Maddesine göre “Belediyelerde iç ve dış denetim yapılır. Denetim, iş ve işlemlerin hukuka uygunluk, malî ve performans denetimini kapsar.



İç ve dış denetim 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümlerine göre yapılır.

Ayrıca, belediyenin malî işlemler dışında kalan diğer idarî işlemleri, hukuka uygunluk ve idarenin bütünlüğü açısından İçişleri Bakanlığı tarafından da denetlenir.

Belediyelere bağlı kuruluş ve işletmeler de yukarıdaki esaslara göre denetlenir.

Denetime ilişkin sonuçlar kamuoyuna açıklanır ve meclisin bilgisine sunulur.” Hükmüne göre, yapılan denetimlere ilişkin sonuçların kamuoyuna açıklanması ve meclisin bilgisine sunulması gerektiğinden, bundan böyle yapılan tüm denetimlerin sonuçları mutat vasıtalarla kamuoyuna sunulmalı ve İl Genel Meclisinin bilgisine sunulmalı, ayrıca raporların çoğaltılarak İl Genel Meclisi üyelerine dağıtılması, internet ortamında da kamuya duyurulması tavsiyeye değer görülmüştür.

BİNA VE YERLEŞİM DURUMU

07- Elmadağ Belediyesinin hizmetlerini “Yenice Mahallesi İnönü Caddesi No:59 adresinde mülkiyeti Belediyeye ait (3) katlı binada yürüttüğü, Belediye Hizmet binasının tertip ve düzeni ile çevre tanziminin iyi olduğu, yerleşim yeri yönünden yeterli olduğu, ayrıca sosyal donatılara sahip olduğu incelenmiştir.

Bundan sonra da hizmet binasının temiz ve düzenli tutulmasına, tertip ve düzenin sağlanmasına devam edilmeli, İçişleri Bakanlığının 07/05/2002 gün ve ÖKM11-12/467 sayılı genelgeleri uyarınca belediyeye ait müdürlüklerde, imkanlar dahilinde çalışma düzeni olarak oda sisteminden ziyade salon sisteminin uygulanması sağlanmalıdır.



KURULUŞ VE SINIR İŞLERİ

08- Elmadağ Belediyesinin 1944 yılında kurulduğu, Elmadağ İlçesi 5216 sayılı Yasa’nın yürürlüğe girmesine müteakip 2004 yılında Büyükşehir İlçe vasfını kazandığı, böylece 5216 sayılı Yasanın geçici 2. Maddesi kapsamında 4 köyün Büyükşehir Belediye Meclisinin 13/08/2004 tarihli ve 531 sayılı kararı ile mahalleye dönüştüğü ve İlçenin 11 olan mahalle sayısının 15’e yükseldiği, 22.03.2008 tarih ve 26824 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 5747 Sayılı Büyükşehir Belediye Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişlik Yapılması Hakkında Kanun ile; Hasanoğlan ve Yeşildere İlk Kademe Belediyelerinin tüzel kişiliklerinin kaldırılarak mahalleleri ile birlikte Elmadağ Belediyesine bağlandığı ve bağlılık ile ilgili iş ve işlemlerin tamamlanmasından sonra bunnlara ait 8 mahallenin de Elmadağ Belediyesine katılmasıyla halihazırda Elmadağ Belediyesinin toplam 23 mahallesi olduğu, 7 köyün orman köyü olarak mücavir alan sınırını oluşturduğu incelenmiştir.

09- Elmadağ Belediyesinde yeni yerleşim yerlerinin katılımı olmasına rağmen yeni sınır tespitinin yapılarak sınır tespitlerine ilişkin harita ve krokilerin dosyasında muhafaza edildiği görülmüştür.

Elmadağ Belediyesi sınırlarını gösteren onaylı harita ve krokilerin yeni katılımlar doğrultusunda teknik personel tarafından yeniden hazırlanarak güncel halde bulundurulmasına devam edilmelidir.


KENT KONSEYİ ve HEMŞEHRİ HUKUKU İLE İLGİLİ İŞLER:

10- 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 76. maddesi hükmü uyarınca İçişleri Bakanlığınca hazırlanan Kent Konseyi Yönetmeliği’nin 08.10.2006 gün ve 26313 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmesinden sonra, Elmadağ Belediyesi Meclisinin 07.04.2010 tarih ve 2010/101 sayılı kararıyla “Kent Konseyi”nin kurulduğu, ancak olağan genel kurul toplantılarını yapmadığı ve halihazırda bir faaliyetinin olmadığı incelenmiştir.

Bundan sonra ilgili yönetmelik ve alınan kararlar çerçevesinde hareket edilerek Kent Konseyinin aktif hale getirilmesi sağlanmalıdır.



11- Bir önceki teftiş raporunun 13. Maddesinde eleştirilmesine rağmen, Belediye hizmetlerine gönüllü katılım konusunda herhangi bir çalışmanın yapılmadığı ve gönüllüler tarafından yapılacak hizmetler için bir birim oluşturulmadığı ifade edilmiş ve incelenmiştir.

5393 sayılı Belediye Kanununun 77. maddesinde; Belediye; sağlık, eğitim, spor, çevre, sosyal hizmet ve yardım, kütüphane, park, trafik ve kültür hizmetleriyle yaşlılara, kadın ve çocuklara, özürlülere, yoksul ve düşkünlere yönelik hizmetlerin yapılmasında beldede dayanışma ve katılımı sağlamak, hizmetlerde etkinlik, tasarruf ve verimliliği artırmak amacıyla gönüllü kişilerin katılımına yönelik programlar uygular. Gönüllülerin nitelikleri ve çalıştırılmalarına ilişkin usul ve esaslar İçişleri Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.” hükmü ile,

09.10.2005 tarih ve 25961 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İl Özel İdaresi ve Belediye Hizmetlerine Gönüllü Katılım Yönetmeliğinin “Sekretarya hizmetleri” başlıklı 12.maddesinde; “Gönüllüler tarafından yapılacak hizmetleri planlayıp sonuçlarını takip etmek, eğitimlerini yürütmek ve gerekli kayıtları tutmak üzere bir birim oluşturulur veya ilgili birimlerden birine görev verilir.” Hükmüne göre,

Belediye tarafından, belirtilen mevzuat hükümleri doğrultusunda gönüllü kişilerin; sağlık, eğitim, spor, çevre, park, trafik, itfaiye, kütüphane, kültür, turizm ve sosyal hizmetlerle; yaşlılara, kadınlara, gençlere, çocuklara, özürlülere, yoksul ve düşkünlere yönelik hizmetlere gönüllü katılıma yönelik programların uygulanması konusunda çalışmalar başlatılmalıdır.



12- Bir önceki teftiş raporunun 14. Maddesinde tenkit edilmesine rağmen, Elmadağ Belediyesinde genel uygulamalar dışında hemşehri hukukunun geliştirilmesi ile ilgili özel bir çalışma yapılmadığı anlaşılmıştır.

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 13. maddesinde; Herkes ikamet ettiği beldenin hemşehrisidir. Hemşehrilerin, belediye karar ve hizmetlerine katılma, belediye faaliyetleri hakkında bilgilenme ve belediye idaresinin yardımlarından yararlanma hakları vardır. Yardımların insan onurunu zedelemeyecek koşullarda sunulması zorunludur. Belediye, hemşehriler arasında sosyal ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi ve kültürel değerlerin korunması konusunda gerekli çalışmaları yapar. Bu çalışmalarda üniversitelerin, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, sendikaların, sivil toplum kuruluşları ve uzman kişilerin katılımını sağlayacak önlemler alınır. Belediye sınırları içinde oturan, bulunan veya ilişiği olan her şahıs, belediyenin kanunlara dayanan kararlarına, emirlerine ve duyurularına uymakla ve belediye vergi, resim, harç, katkı ve katılma paylarını ödemekle yükümlüdür.” şeklinde hemşehri hukuku ile ilgili ayrıntılı bir düzenleme getirildiğinden ve bu kapsamda 5393 sayılı Belediye Kanunu ile hemşehri hukuku adında yeni bir kavram hukukumuza girmiş olduğundan, genel uygulamalar ile yetinilmemesi ve hemşehri hukukunun geliştirilmesine yönelik özel çalışmaların yapılması tavsiyeye değer bulunmuştur.


BELEDİYE TEŞKİLATI İLE İLGİLİ İŞ VE İŞLEMLER

13- Elmadağ Belediyesinin 31.05.2009 gün ve 27244 sayılı Resmi Gazetede İçişleri Bakanlığınca yayımlanan Belediye ve Bağlı Kuruluşları İle Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelikte yapılan değişiklikle (C-6) grubu,12 Eylül 2010 tarih ve 27697 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Belediye ve Bağlı Kuruluşları İle Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelikte yapılan değişiklikle (C-8) grubu ilçeler içerisinde yer aldığı, buna göre zorunlu olarak olması gereken 2 adet başkan yardımcılığının ve 7 adet müdürlük ile diğer listelerden seçilen (7) müdürlüğün, 04.10.2010 gün ve 201 sayılı Belediye Meclisi kararı ile oluşturulduğu incelenmiş olup, söz konusu birimlerin isimleri aşağıya çıkarılmıştır.

  1. Yazı İşleri Müdürlüğü

  2. Mali Hizmetler Müdürlüğü

  3. Fen İşleri Müdürlüğü

  4. İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü

  5. İmar ve Şehircilik Müdürlüğü

  6. Park ve Bahçeler Müdürlüğü

  7. Zabıta Müdürlüğü

  8. Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü

  9. Sağlık İşleri Müdürlüğü

  10. Hukuk İşleri Müdürlüğü

  11. Temizlik İşleri Müdürlüğü

  12. İşletme Müdürlüğü

  13. Bilgi İşlem Müdürlüğü

  14. Emlak ve İstimlak Müdürlüğü

Elmadağ Belediyesinin hizmetlerin yürütülmesi açısından teşkilatlanma yönüyle yeterli olduğu değerlendirilmiştir.

14- Teftiş tarihi itibariyle Elmadağ Belediyesinde, İş Kanununa göre istihdam edilen işçilerden (2)’sinin özürlü olduğu, eski hükümlü ve terör mağduru istihdam edilmediği incelenmiştir.

Belediye tarafından çalıştırılan işçi sayısının 50 veya daha yukarı olması durumunda; 4857 sayılı İş Kanununun “özürlü, eski hükümlü ve terör mağduru çalıştırma zorunluluğu” başlıklı 30. maddesinde; “İşveren 50 veya daha fazla işçi çalıştırdıkları işyerlerinde her yılın Ocak ayı başından itibaren yürürlüğe girecek şekilde Bakanlar Kurulunca belirlenecek oranlarda özürlü ve eski hükümlü ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun ek 1. maddesinin (B) fıkrası uyarınca istihdamı zorunlu olan terör mağduru işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler. Bu kapsamda çalıştırılacak işçilerin toplam oranı % 6’dır. Ancak özürlüler için belirlenecek oran, toplam oranın yarısından az olamaz” denildiği,

4857 sayılı Kanunun 30. maddesindeki oranların Bakanlar Kurulu’nca 27/06/2005 (2005/9077 sayılı) tarihinde (01/01/2006 tarihinden geçerli olmak üzere) kararlaştırıldığı ve özürlüler için oranın % 4, eski hükümlüler için ise % 2 olarak belirlendiği, Bakanlar Kurulunun 2008/13196 sayılı kararı ile 2005/9077 sayılı kararın 2008 yılında da aynen uygulanmasına karar verildiği,

Terörle Mücadele Kanununun  Ek 1. maddesinde; “A) Genel, katma ve özel bütçeli kurum ve kuruluşlarla mahalli idareler ve sermayesinin yarısından fazlası kamuya ait olan her nevi teşebbüs veya bağlı ortaklıklar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi memur kadroları ile sözleşmeli personel ve sürekli işçi kadrolarının    % 1'ini, bu Kanunun 1. maddesinde yazılı terör eylemleri nedeni ve etkisiyle (…)” Denildiği dikkate alınarak;

Bundan böyle yapılacak uygulamalarda öncelikle, Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmeliğin 22. maddesi (Değişik madde: 12/09/2010 - 27697 S.R.G Yön./9. md.)

(1) (Değişik fıkra: 27/11/2011 - 28125 S.R.G. Yön./4. md.) Kapsama dahil kurum ve kuruluşlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 53 üncü maddesi ve 22/8/2011 tarihli ve 2011/2192 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Özürlülerin Devlet Memurluğuna Alınma Şartları ile Yapılacak Merkezi Sınav ve Kura Usulü Hakkında Yönetmelik ile 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun 30 uncu maddesi ile 25/4/2009 tarihli ve 27210 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yurtiçinde İşe Yerleştirme Hizmetleri Hakkında Yönetmelik ile 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ile 10/2/1995 tarihli ve 95/6542 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Korunmaya Muhtaç Çocukların İşe Yerleştirilmesine İlişkin Tüzük hükümlerinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmek amacıyla kendileri için tespit edilen norm içerisinde yeterli sayıda boş kadroyu tahsis ederler.

(2) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte toplam dolu memur ve sürekli işçi sayısı kendisi için tespit edilen normdan fazla ya da norma eşit olan kapsama dahil kurum ve kuruluşlar, sözkonusu mevzuatlara uygun olarak belirleyecekleri sayıda özürlü, eski hükümlü ve terör mağduru personeli bir defaya mahsus olmak üzere; atanacak personelin niteleklerini de dikkate alarak ihdas edecekleri kadrolara atarlar. Bu şekilde ihdas edilecek kadrolar aynı sınıf veya unvandan olmak üzere sayı itibarıyla tespit edilen norma uygun kadroların boşalması halinde yeni kadrolarla değiştirilir.” Hükmüne göre özürlü, eski hükümlü ve terör mağduru işçilerin çalıştırılacağı boş kadrolara ait tahsisin yapılması, daha sonra, 24/03/2004 tarih ve 25412 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Özürlü, Eski Hükümlü ve Terör Mağduru İstihdamı Hakkında Yönetmelik ile 19.09.2009 tarih ve 27354 sayılı R.G. de yayımlanarak yürürlüğe giren Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Eski Hükümlü İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin hükümlerine göre özürlü, eski hükümlü ve terör mağduru işçilerin istihdamı sağlanmalı, ayrıca bu konuda yayımlanan ve uygulamaya yön veren Tebliğlerin göz önünde bulundurulmasına ihtimam gösterilmelidir.


Yüklə 1,36 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   20




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin