Academia romana institutul de virusologie "stefan s. Nicolau"



Yüklə 73,79 Kb.
səhifə1/11
tarix07.01.2022
ölçüsü73,79 Kb.
#89321
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11







2014




ACADEMIA ROMANA

INSTITUTUL DE VIRUSOLOGIE “STEFAN S. NICOLAU”

Evaluarea rezistentei la antiretrovirale a izolatelor HIV circulante in Romania

Rezumatul tezei de doctorat

Coordonator stiintific: Doctorand:

Prof. Dr. Simona Maria Ruta Aura Temereanca


Bucuresti

2014

Prezenta teza de doctorat isi propune sa evalueze prevalenta si evolutia rezistentei HIV-1 la antiretrovirale, atat la pacientii poliexperimentati terapeutic, supravietuitori de lunga durata, infectati in urma cu peste 20 ani, cat si la pacientii nou diagnosticati cu HIV, naivi la tratament, si sa analizeze subtipurile HIV circulante in Romania.



Background
Terapia antiretrovirala actuala, constand dintr-o combinatie de 3 sau mai multe medicamente antiretrovirale care tintesc ciclul de viata al virusului HIV, are ca scop blocarea replicarii virale si prezervarea sau restaurarea functiei imune [1]. Totusi, dezvoltarea si transmiterea variantelor HIV-1 rezistente continua sa limiteze eficiena tratamentului antiretroviral, determinand esec terapeutic [2]. Tulpinile rezistente preexista in gazda infectata ca o consecinta a variabilitatii extreme a virusului HIV şi sunt selectate sub presiunea terapiei suboptimale ce nu reuseste sa suprime complet replicarea virala. Mutantele HIV rezistente persista ca specii minoritare si in cazul intreruperii regimului terapeutic suboptimal si sunt arhivate in celulele infectate latent.
Majoritatea studiilor privind rezistenta HIV-1 la antiretrovirale sunt realizate pe tulpini HIV subtip B- cel mai frecvent intalnite in America de Nord si Europa de Vest.

La nivel global, rate inalte ale rezistentei transmise (TDR) au fost raportate in America de Nord (12,9%), in timp ce in Europa, programul SPREAD a inregistrat o rata mai redusa a TDR si un trend stabil in timp [3]. O metaanaliza a 215 studii, incluzand 43 170 de pacienti a semnalat un declin in timp al rezistentei asociate INRT in America de Nord, Europa si America Latina, in timp ce rezistenta la INNRT este in crestere [4].


In Europa, studiile recente asupra rezistentei dobandite sugereaza un trend descendent, asociat cu utilizarea unor regimuri terapeutice mult mai eficiente, cu un potential mai mare de supresie completa a replicarii virale; s-a inregistrant un declin al rezistentei asociate INRT si IP, dar nu si al rezistentei la INNRT. Acelasi trend descendent al rezistentei secundare a fost raportat in Statele Unite.

Yüklə 73,79 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin