Red study Studiul cese privind rolul societății civile în punerea în aplicare a Directivei ue privind energia din surse regenerabile



Yüklə 176,28 Kb.
səhifə1/10
tarix08.11.2017
ölçüsü176,28 Kb.
#31059
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10


RO


SCHIMBAREA VIITORULUI ENERGETIC:
SOCIETATEA CIVILĂ CA ACTOR PRINCIPAL ÎN PRODUCȚIA DE ENERGIE
Studiul CESE privind rolul societății civile în punerea în aplicare a Directivei UE privind energia din surse regenerabile

RAPORTUL FINAL



(ianuarie 2015)

Prezentul studiu a fost efectuat de o echipă alcătuită din nouă membri ai Observatorului dezvoltării durabile al CESE (ODD) și ai Secțiunii pentru transporturi, energie, infrastructură și societatea informațională (TEN):




  • o echipă restrânsă, formată de trei membri, care a coordonat activitatea și a vizitat cele șase state membre: Lutz Ribbe (coordonator general), Isabel Caño Aguilar și Brenda King; și

  • o echipă extinsă, formată din șase membri, care a sprijinit punerea în aplicare a studiilor de caz din statele membre respective: Andrzej Chwiluk (Polonia), Pierre-Jean Coulon (Franța), Tom Jones (Regatul Unit), Vitas Mačiulis (Lituania), Georgi Stoev (Bulgaria) și Frank van Oorschot (Țările de Jos).

Secretariatul Observatorului dezvoltării durabile (Rayka Hauser și Nuno Quental) a asigurat permanent asistența pentru organizarea studiilor de caz și elaborarea prezentului raport.


Echipa de studiu a CESE aduce mulțumiri speciale Consiliului pentru dezvoltare durabilă din regiunea franceză Provence-Alpi-Coasta de Azur, Guvernului Țării Galilor, Uniunii Minerilor Polonezi, reprezentanțelor UE din Germania, Bulgaria, Polonia și Țara Galilor; unui mare număr de organizații ale societății civile, asociațiilor de producători de energie din surse regenerabile, cooperativelor, întreprinderilor sociale și inițiativelor comunitare, precum și autorităților naționale, regionale și locale din statele vizitate, care au sprijinit organizarea studiului, au participat activ la dezbateri, au prezentat cu entuziasm modul în care se folosesc în practică sursele regenerabile descentralizate și au adus o contribuție neprețuită, prin diferitele lor unghiuri de vedere, la formularea concluziilor acestui studiu.
Într-adevăr, acest raport prezintă înainte de toate varietatea răspunsurilor primite de echipă din partea unei game largi de părți interesate, în timpul vizitelor și al dezbaterilor.
Cuprins


1.Sinteza principalelor concluzii și recomandări 5

1.1Principalele concluzii 5

1.1.1Un sentiment al momentului oportun 5

1.1.2Un sentiment de frustrare 5

1.1.3Un argument puternic în favoarea energiei de tip cetățenesc 5

1.1.4Un potențial uriaș, în mare măsură nevalorificat 6

1.2Recomandările principale 6

1.2.1Asigurarea unor condiții de concurență echitabile pentru energia din surse regenerabile 6

1.2.2Transformarea producției descentralizate de energie de tip cetățenesc într-o prioritate politică 6

1.2.3Instituirea de cadre politice stabile pentru sprijinirea energiei de tip cetățenesc: 7

1.2.4Stimularea unui dialog activ al societății civile cu privire la politica în domeniul energiei 7

1.2.5Lansarea unui dialog transparent privind prețurile, costurile și beneficiile energiei 8

1.2.6Abordarea consecințelor sociale ale tranziției energetice 8

2.Introducere 9

3.Abordarea propusă 11

3.1Obiective 11

3.2Metodologie 12

4.Progresele UE în domeniul energiei din surse regenerabile: o imagine de sinteză 12

5.Argumentele în favoarea implicării societății civile și pentru energia regenerabilă de tip cetățenesc 14

5.1Energia de tip cetățenesc disponibilizează fondurile necesare pentru tranziția energetică 15

5.2Energia de tip cetățenesc promovează dezvoltarea comunităților și combate sărăcia energetică 17

5.3Producția de energie de tip cetățenesc este un generator net de locuri de muncă și de creștere economică 18

6.Dezbaterea privind prețurile și costurile energiei din surse regenerabile 19

7.Care sunt condițiile preliminare pentru a exploata potențialul energiei de tip cetățenesc? 21

7.1Un cadru politic stabil și coerent 21

7.2Un proces transparent și incluziv de formulare a politicilor 23

7.3Proceduri administrative simple și transparente 23

7.4Scheme de sprijin adaptate la nevoile de energie regenerabilă de tip cetățenesc descentralizată 23

7.5Înlăturarea barierelor din calea energiei de tip cetățenesc 26

7.6Dezvoltarea și coordonarea rețelelor pentru adaptarea la nevoile energiei regenerabile 27

7.7Gestionarea și stocarea energiei 29

8.Concluzii 29

A.Anexe 32

A.1.Rapoartele misiunilor în statele membre 32



A.2.Lista avizelor CESE privind energia din surse regenerabile 32

Din preambulul Directivei 2009/28/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile (Directiva UE privind energia din surse regenerabile):
„(3) S-au recunoscut oportunitățile de obținere a unei creșteri economice prin inovație și o politică competitivă și durabilă în domeniul energiei. Producția de energie din surse regenerabile depinde deseori de întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) locale și regionale. Oportunitățile în materie de creștere și creare de locuri de muncă create în statele membre și în regiunile acestora de investițiile în producția de energie din surse regenerabile la nivel regional și local sunt considerabile. Prin urmare, Comisia și statele membre ar trebui să sprijine măsurile de dezvoltare naționale și regionale în aceste domenii, să încurajeze schimbul de bune practici în domeniul producției de energie din surse regenerabile, între inițiativele de dezvoltare locale și regionale, și să promoveze utilizarea fondurilor structurale în acest domeniu.
„(4) Atunci când se favorizează dezvoltarea pieței pentru surse regenerabile de energie, este necesar să se țină cont de impactul pozitiv asupra posibilităților de dezvoltare regionale și locale, asupra posibilităților de export, asupra coeziunii sociale și încadrării în muncă, în special în privința întreprinderilor mici și mijlocii, precum și a producătorilor de energie independenți. (...)
„(6) Este adecvat să fie sprijinite etapele de demonstrație și de comercializare ale tehnologiilor descentralizate în domeniul energiei regenerabile. Trecerea la o producție descentralizată de energie are multe avantaje, inclusiv utilizarea surselor de energie locale, creșterea siguranței în aprovizionare cu energie pe plan local, diminuarea distanțelor de transport și reducerea pierderilor ocazionate de transportul energiei. De asemenea, o astfel de descentralizare stimulează dezvoltarea comunităților și coeziunea, prin crearea unor locuri de muncă și a unor surse de venit la nivel local”. (...)
(43) În scopul stimulării contribuției cetățenilor individuali la obiectivele prevăzute de prezenta directivă, autoritățile competente ar trebui să ia în considerare posibilitatea înlocuirii autorizațiilor cu o simplă notificare a organismului competent în cazul instalării unor unități descentralizate de mică putere pentru producerea energiei din surse regenerabile.”

Yüklə 176,28 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin