Tez özetleri Astronomi ve Uzay Bilimleri Anabilim Dalı 2



Yüklə 1,65 Mb.
səhifə1/26
tarix30.04.2018
ölçüsü1,65 Mb.
#49636
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   26

İÇİNDEKİLER

BÖLÜM


TEZ ÖZETLERİ


  1. Astronomi ve Uzay Bilimleri Anabilim Dalı 2

  2. Fizik Anabilim Dalı 9

  3. Biyoloji Anabilim Dalı 28

  4. Matematik……………………………………………………………………………….65

  5. Moleküler Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı 67

  6. Orman Mühendisliği Anabilim Dalı 81

  7. Orman Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı 94

  8. Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı 96

  9. Kimya Anabilim Dalı 108

  10. Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı 134

  11. Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı 150

  12. Jeofizik Mühendisliği Anabilim Dalı 156

  13. Makine Mühendisliği Anabilim Dalı 165

  14. Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı 169

  15. Bilgisayar Bilimleri Mühendisliği Anabilim Dalı 172

  16. Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı 182

  17. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı 198

  18. İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı 208

  19. Maden Mühendisliği Anabilim Dalı 219

  20. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Anabilim Dalı 225

  21. Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Anabilim Dalı 227

  22. Biyomedikal Mühendisliği Anabilim Dalı 231

  23. Su Ürünleri Yetiştiriciliği Anabilim Dalı 233

  24. Su Ürünleri Temel Bilimleri Anabilim Dalı 235

  25. Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı 239

  26. Enformatik. .....................................................................................................243



  1. ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ ANABİLİM DALI

ARTUKOĞLU Abdulhalim

Danışman : Prof. Dr. Adnan ÖKTEN

Anabilim Dalı : Astronomi ve Uzay Bilimleri

Programı : -

Mezuniyet Yılı : 2014

Tez Savunma Jürisi : Prof. Dr. Adnan ÖKTEN

Prof. Dr. M. Türker ÖZKAN

Prof. Dr. A. Talat SAYGAÇ

Doç. Dr. Nurol AL

Doç. Dr. Zeynep GÜREL



Curıosıty Yüzey Aracı İle Mars Gezegeninin Fiziksel Özellikleri Ve Yaşam Araştırmaları
Bu çalışmada amaç, Mars gezegenine NASA tarafından gönderilen Curiosity (Merak) yüzey aracının yapacağı bilimsel deneylerin sonuçlarının takibine yöneliktir. Aynı zamanda Mars gezegenine daha önce gönderilmiş benzer araçların ne amaçla gönderildikleri ve kısaca neler yaptıkları araştırılarak derlenmiştir. Araştırmanın bulguları belge doküman analizi yöntemiyle elde edilmiş olup Mars gezegeninde yaşamla ilgili bilgilerin derlenmesine yönelik içerik analizi yapılmıştır. Mars gezegenine gönderilecek uzay araçlarının bilgilerine de çalışmada yer verilmiştir.
Curiosity yüzey aracı üzerinde bulunan aletlerle Mars'ta yaşamla ilgili deneyler yapmaktadır. Araç Mars'ta atmosfer, mineraloji, elementel izotop ve su takibi açısından diğer araçlara göre daha detaylı çalışmalar yapmaktadır. Aracın yaptığı deneyler daha önce Mars'a gitmiş olan araçların yaptığı deney sonuçlarıyla karşılaştırılmakta ve gelecekte Mars'a gidecek araçlara hangi aletlerin eklenmesi gerektiğine dair yardımcı olmaktadır. Curiosity Mars'ta yaptığı deneylerle Spirit ve Opportunity'nin tespit ettiği bilgileri doğrulamış ve daha da derinleştirmiştir. Tezde, Mars geçmişinde muhtemelen suyun ve daha yoğun atmosferin olduğu öne çıkan bilgiler arasındadır.

Features of Mars Planet wıth Curıosıty and Lıfe Exploratıons
Purpose of this work is to follow the results of scientific experiments, done by Curiosity rover which was sent to Mars by NASA. Also, on what purpose similar rovers were sent to Mars before and what they did in brief is researched and compiled together. Findings of the research are achieved by document analysis method and content analysis has been done for compiling information about life on Mars. Moreover, information of spacecrafts that will be sent to Mars in the future is stated in this work.
Curiosity rover carries out experiments on life on Mars with its equipment. The space craft makes more detailed experiments than the other spacecrafts in terms of atmosphere, mineralogy, elemental isotope and water research on Mars. The findings of the rover are compared to the results of space crafts, sent Mars before and it helps which equipments required for the future researches. Curiosity has confirmed the findings of Spirit and Opportunity with its experiments on Mars and deepened more. In this thesis, among prominent information is that there was water and denser atmosphere in history of Mars.
NURANOĞLU Yeliz

Danışman : Prof. Dr. A. Talât SAYGAÇ

II. Danışman : Dr. Sinan ALİŞ

Anabilim Dalı : Astronomi ve Uzay Bilimleri

Programı : -

Mezuniyet Yılı : 2014

Tez Savunma Jürisi : Prof. Dr. Talât SAYGA

Prof. Dr. M. Türker ÖZKA,

Doç. Dr. H. Hasan ESENOĞLU

Doç. Dr. Ozan ÜNSALAN

Yard. Doç. Dr. Hulusi GÜLSEÇEN

V2362 Cyg’nin (Nova Cygni 2006) Fotometrik, Spektroskopik ve Görüntü Analizi
Tez çalışmasında, patlama sonrası ışık eğrisinde nadir olarak rastlanan ikinci bir maksimum gösteren V2362 Cyg novasına ait elimizde bulunan fotometrik, tayfsal ve doğrudan görüntüleme verilerinin analizlerinin yapılması ve sonuçlarının araştırılması amaçlanmıştır.
Tez süresince kataklismik değişenlerin ve bunların önemli bir grubunu oluşturan klasik novaların doğası araştırılmış, V2362 Cyg hakkında detaylı literatür taraması yapılmış ve elimizdeki verilerin IRAF paket programı ile fotometrik, tayfsal ve görüntü analizleri yapılmış, daha sonra fotometrik verilerden elde edilen parlaklık ve zaman bilgileri DCDTF dönüşümü ile frekans analizine sokulmuş ve elde edilen sonuçlar literatür çalışmalarıyla (Nasıroğlu, 2007; Kimeswenger ve diğ., 2008; Balman ve diğ., 2009) karşılaştırılmıştır.
Çalışmanın sonucunda, bir klasik nova olan V2362 Cyg’nin ışık eğrisinde görülen ikinci maksimum nedeniyle sınıflandırılma sisteminin yeniden gözden geçirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Kullanmış olduğumuz fotometrik verilerin sonucunda elde ettiğimiz ışık eğrilerindeki parlaklık değişimleri ve tayfsal verilerde yapmış olduğumuz çizgi tanımlamalarının ve bu çizgilerin şiddet ve profil değişimleri literatür (Munari ve diğ., 2008; Poggiani, 2009; Czart ve diğ., 2006; Lynch ve diğ., 2007) çalışmalarındaki çizgilerle benzer ve uyumludur. Tek gecelik doğrudan görüntüleme verilerinde yapılan indirgeme ve ölçümler sonucunda nova etrafında zarf oluşumuna ulaşılamamıştır. Fotometrik verilerin IRAF ile yapılan indirgeme işlemlerinin ardından DCDTF ile yapılan periyot analizi sonucunda novanın periyodu 0,1442 – 0,1498 gün aralığında bulunmuştur. Elde edilen periyot değeri literatürdeki üç çalışmadan biri ile uyumlu olarak bulunmuş (Nasıroğlu, 2007), ancak literatürdeki tutarsızlık nedeniyle periyot analizinin daha detaylı gözlemlerle tekrarlanarak doğrulanması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.

 
Photometric, Spectroscopic and Imaging Analysis of V2362 Cyg (Nova Cygni 2006)


In this thesis, we aimed to analysis the available photometric, spectroscopic and imaging data of V2362 Cyg which shows a rare second maximum on the light curve after the explosion and investigate the results.
In the process for preparing this thesis, we investigated the nature of cataclysmic variables (CVs) and a group of this CVs classical novae (CN), we made a detailed literature review of V2362 Cyg classical nova and we reduced photometric, spectroscopic and imaging data by using IRAF, and then magnitude and time data which aqcuired from photometric reduce used for period analysis by using DCDTF transform and finally we compared our results with literature (Nasıroğlu, 2007; Kimeswenger et al., 2008; Balman et al., 2009).
In the results of this study, we conclude that it is needed of revised the classification system of V2362 Cyg classical nova because of the second maxima on the light curve. Magnitude changes in our light curves which aqcuired from photometric data and line identifies and profile – flux changes in our spectroscopic data are similar and compatible with literature (Munari et al., 2008; Poggiani, 2009; Czart et al., 2006; Lynch et al., 2007). In consequence of the reduction and measurements of one night imaging data we can not reach the shell formation around the nova. As a result of the period analysis by using DCDFT transform after the photometric reduction in IRAF, we found the orbital period of nova between 0,1442 – 0,1498 days. This result compatible with one of three studies about orbital period in the literature (Nasıroğlu, 2007), but we conclude that orbital period must be determined again due to the incompatibility of the values given in the literature.
  

ATALI Hatice Bahar

Danışman : Prof. Dr. A. Talât SAYGAÇ

Anabilim Dalı : Astronomi ve Uzay Bilimleri

Programı : -

Mezuniyet Yılı : 2014

Tez Savunma Jürisi : Prof. Dr. A. Talât SAYGAÇ

Prof. Dr. M. Türker ÖZKAN

Doç. Dr. Hasan H. ESENOĞLU

Yard. Doç. Dr. Hulusi GÜLSEÇEN

Yard. Doç. Dr. Murat HÜDAVERDİ



Sw Sextantıs Türü Kataklismik Değişenlerin Doğası Üzerine Bir Çalışma
SW Sextantis (SW Sex) türü değişen yıldızlar, periyot boşluğunun (2,15-3,18 saat; Knigge, 2006) üst sınırında, 2,8 < Pyör < 4 saat yörünge periyodu aralığında bulunan ve bu sebeple kataklismik değişenlerin evriminin anlaşılması açısından önemli yıldızlardır. SW Sex yıldızlarının doğasının gözlemsel çalışmalarla birlikte araştırılması, kataklismik değişenlerin periyot boşluğuna girmeden önce nasıl davrandıklarını açıklayabilir (Schmidtobreick, 2012). Bu tez çalışmasında, Ritter ve Kolb (2013, v.7.20) kataloğunda verilen 70 SW Sex yıldızı içerisinden seçilen PX And, V1315 Aql, BH Lyn, HS0455+8315, HS0129+2933 ve HS1813+6122 yıldızlarının fotometrik gözlemleri Ulupınar Astrofizik Gözlemevi’nde (Çanakkale) bulunan İST60 teleskobu (0,6 m) kullanılarak yapılmıştır.
Gözlem verileri, IRAF (Image Reduction and Analysis Facility) programı kullanılarak indirgenmiş ve ışık eğrileri elde edilmiştir. Sistemlerin ışık eğrilerindeki tutulma derinlikleri hesaplanmış ve literatürde verilen değerlerle karşılaştırılmıştır. Ayrıca ışık eğrilerinde, yörünge hörgücünün konumu, şiddeti ve flickering aktivitesi incelenmiştir. Tez yıldızlarından HS0129+2933 yıldızının ışık eğrilerinde tutulmalar sırasında görülen ani parlaklık sıçramaları belirlenmiştir. Buradan yola çıkarak, flickering aktivitesinin tutulma sırasında da görüldüğü tartışılmıştır (Bianchini, 2014).
Sistemlerin ışık eğrileri üzerinden Period04 v.1.2 (Lenz ve Breger, 2005) ve CLEAN algoritmalarını (Roberts ve diğ., 1987) içeren DCDFT (Data Compensated Discrete Fourier Transform) (Ferraz-Mello, 1981; Foster, 1995) (TS v.1.2; AAVSO (American Association of Variable Star Observers)) programları kullanılarak periyodik değişimler araştırılmıştır. Sonuç olarak, PX And yıldızının yörünge frekansı ve ikinci güçlü frekansı sırasıyla fyör = 7,42296 ± 0,00004 çevrim/gün (0,134717 gün) ve f2 = 6,47787 ± 0,00005 çevrim/gün (0,154365 gün) olarak tespit edilmiştir. HS0455+8315 yıldızının yörünge frekansı fyör = 6,99599 ± 0,00005 çevrim/gün (0,14293907 gün) ve HS0129+2933 yıldızınınki ise fyör = 7,82505 ± 0,00820 çevrim/gün (0,127794776 gün) olarak bulunmuştur. Periyot analizi için yeterli gözlem verisi bulunmadığından, V1315 Aql, BH Lyn ve HS1813+6122 yıldızlarının periyot analizleri sonuç vermemiştir.
Kwee ve van Woerden (1956) metodu kullanılarak minimum zamanları hesaplanmıştır. Elde edilen minimum zamanlar, sistemlerin literatürdeki minimum zamanları (Bkz. Tablo 4.3, 4.6, 4.8, 4.11, 4.14) ile birleştirilmiştir ve literatürde verilen yörünge periyotları üzerinden O-C analizleri yapılmıştır. PX And, V1315 Aql, HS0455+8315, HS0129+2933 yıldızları için yörünge periyodunun değişimine rastlanmamıştır. Yalnızca BH Lyn yıldızı için yapılan O-C analizi yörünge periyodunun arttığını göstermekte ve bu sonuç Stanishev ve diğ. (2006) çalışmasında verilen O-C değişimini desteklemektedir.

  


A Study on the Nature of Sw Sextantıs Type of Cataclysmıc Varıables
SW Sextantis (SW Sex) systems are considered as important objects to understand the evolution of cataclysmic variables (CVs) as their orbital periods are just above the period gap: 2,8 hr < Porb < 4 hr. It is thought that investigating SW Sex-type systems can give clues about the behavior of CVs before entering the period gap. In this thesis, six SW Sex-type CVs were taken among 70 systems given by Ritter and Kolb (2013) and were observed with the IST60 telescope located in Ulupınar Astrophysical Observatory in Çanakkale.
Data taken during observations were reduced and analyzed with IRAF (Image Reduction and Analysis Facility) and light curves were obtained. For each object eclipse depths were determined and compared with the values given in the literature. Additionally, position of the eclipse hump and its amplitude and flickering activity of the system were inspected. Among the targets, HS0129+2933 shows some sudden brightness increase in its eclipse light curves. This finding indicates that system shows strong flickering activity during eclipses.
Among many existing softwares which DCDFT (Data Compensated Discrete Fourier Transform) (Ferraz-Mello, 1981; Foster, 1995) (TS v.1.2; AAVSO (American Association of Variable Star Observers)) including CLEAN algorithms (Roberts et al., 1987) and, Period04 v.1.2 (Lenz & Breger, 2005) were used to detect periodicities in the light curves. Frequency for orbital period and second strongest frequency of PX And was found as forb = 7,42296 ± 0,00004 cycle/day (0,134717 day) and f2 = 6,47787 ± 0,00005 cycle/day (0,154365 day), respectively. Frequencies corresponding to the orbital periods of HS0455+8315 and HS0129+2933 are forb = 6,99599 ± 0,00005 cycle/day (0,142939 day) and forb = 7,82505 ± 0,00820 cycle/day (0,127794 day), respectively. For V1315 Aql, BH Lyn and HS1813+6122 systems we could not detect any strong periodicities.
Minima times of the eclipses seen in the light curves were computed with Kwee and van Woerden (1956) method. Those times computed in this thesis were combined with other minima times collected from the literature and O-C analysis were done for each system. Except BH Lyn any indication for period change has not been seen. Only BH Lyn shows strong period change as Stanishev et al. (2006) stated before. According to that orbital period of BH Lyn seems increasing.
  

YONTAN Talar

Danışman : Doç. Dr. Selçuk BİLİR

Anabilim Dalı : Astronomi ve Uzay Bilimleri

Programı : -

Mezuniyet Yılı : 2014

Tez Savunma Jürisi : Doç. Dr. Selçuk BİLİR

Prof. Dr. Tansel AK

Prof. Dr. Faruk SOYDUGAN

Doç. Dr. Tolga GÜVER

Doç. Dr. Esma YAZ GÖKÇE



NGC 6811 Açık Kümesinin Fotometrik Çalışması
Yüksek lisans tez çalışmasında, Samanyolu Galaksisinin Orion-Cygnus kolunda bulunan NGC 6811 açık yıldız kümesinin (2000 = 19h 37m 17s, 2000 = +46o 23' 18" ve l = 79.210, b = +12.015) CCD UBVRI fotometrik gözlemleri 18 Temmuz 2012 tarihinde TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’ndeki (TUG) 100 cm ayna çaplı T100 teleskobuyla yapılmıştır. Kümenin gözlemlerinin ve indirgemelerinin yanı sıra gece boyunca çok sayıda standart yıldızın da gözlemleri yapılarak, bu gözlemlerden elde edilen katsayılar küme alanındaki kaynaklar için fotometrik parlaklık tâyininde kullanılmıştır. Böylece analizler sonucunda kümenin yapısal ve astrofiziksel parametreleri tâyin edilmiştir. King modeli kullanılarak kümenin merkezi yoğunluğu f0 = 1.35 ± 0.03 yıldız/(yay dakika)2 ve etkin yarıçapı rc = 3.12 ± 0.09 yay dakikası bulunmuştur. Bayesian istatistik kullanılarak kümenin renk artığı E(B-V) = 0.05  0.01 kadir, uzaklık modülü (m-M)V = 10.20  0.18 kadir, metal bolluğu [M/H] = -0.10  0.01 dex, yaşı ise t = 1  0.025 Gyr olarak belirlenmiştir. Eş zamanlı tâyin edilen bu parametreler farklı yöntemler kullanılarak bağımsız olarak da hesaplanmış ve sonuçların birbirleriyle uyumlu oldukları gösterilmiştir.

Photometrıc Study of Open Cluster NGC 6811
CCD UBVRI photometric observations of the open stellar cluster NGC 6811 (2000 = 19h 37m 17s, 2000 = +46o 23' 18" and l = 79.210, b = +12.015) located in the Orion-Cygnus arm of the Milky Way Galaxy were obtained on 18th July 2012 in the TÜBİTAK National Observatory (TUG) with T100 telescope whose primary mirror has diameter of 100 cm. During the observing run, photometric standards were also observed. The CCD UBVRI observations of the NGC 6811 open cluster were reduced and the transformation and extinction coefficients, which were calculated from the observations of standard stars, were used to calculate photometric magnitudes of stars in the cluster field. Thus structural and astrophysical parameters of the cluster were estimated. Using the King profile, central density and effective radius of the cluster were found f0 = 1.35 ± 0.03 star/arcmin2 and rc = 3.12 ± 0.09 arcmin, respectively. By using Bayesian statistics, colour excess, distance modulus, metallicity, and age of the cluster were simultaneously estimated E(B-V) = 0.05  0.01, (m-M)V = 10.20  0.18, [M/H] = -0.10  0.01 dex and t = 1  0.025 Gyr, respectively. These parameters were also estimated by independent methods. The results obtained from simultaneous solution and the independent methods are in agreement.
  

SEZGİN Muhlis

Danışman : Prof. Dr. A. Talât SAYGAÇ

Anabilim Dalı : Astronomi ve Uzay Bilimleri

Programı : -

Mezuniyet Yılı : 2014

Tez Savunma Jürisi : Prof. Dr. A. Talât SAYGAÇ

Prof. Dr. M. Türker ÖZKAN

Doç. Dr. Selçuk BİLİR

Doç. Dr. Elif AKALIN

Doç. Dr. Tolga GÜVER



Periyot Boşluğu Kapsamında Kataklismik Değişenlerin İncelenmesi
Tez çalışmamızda, Ritter ve Kolb (2003; yenileme 7.20, 2013), Szkody ve diğ. (2011), Downes ve diğ. (1993, 1997, 2001) kataloglarından yörünge periyotları bilenen 1119 kataklismik değişenin yörünge periyodu dağılımı oluşturularak Standart Evrim Modeli’ne uyumluluğu irdelendi. Elde edilen yörünge periyodu dağılımında, kataklismik değişenlerin gözlemsel ve kuramsal olarak yörünge periyot dağılımlarının birbiri ile uyumlu olmadığı görüldü. Periyot dağılımlarında, uzun periyotlardan periyot boşluğuna yaklaşıldığında (özellikle dört saatten kısa periyotlarda) cüce novalar azalırken nova benzerlerinde artış olduğu görüldü. Bu dağılımın, periyot boşluğunun üstünde cüce novaların, nova benzerlerine dönüştüğünün bir işareti olarak düşünülmektedir.  

 

 



Investigation of Cataclysmic Variable Stars ın the Context of the Period Gap
In this study, 1119 cataclysmic variables with known orbital periods from Ritter and Kolb (2003; rev. 7.20, 2013), Szkody et al. (2011), Downes et al. (1993, 1997, 2001) are chosen and studied in the light of the Standard Model by creating the orbital period distribution. It is shown in this study that the observational and theoretical orbital periods are not in good agreement. While the number of dwarf novae are decreasing, the nova-like variables are contrary increasing from long periods towards period gap (especially for periods shorter than 4 hours) in the orbital period distribution. This change might be a clue for evolution of dwarf novae into nova-like variables.

2- FİZİK ANABİLİM DALI

  

SOFUOĞLU Değer


Danışman : Prof. Dr. Haşim MUTUŞ

Anabilim Dalı : Fizik

Programı : Matematiksel Fizik

Mezuniyet Yılı : 2014

Tez Savunma Jürisi : Prof. Dr. Haşim MUTUŞ

Prof. Dr. Suat ÖZKORUCUKLU

Prof. Dr. Y. Gürkan ÇELEBİ

Prof. Dr. Hasan TATLIPINAR

Prof. Dr. Handan GÜRBÜZ

Yüksek Mertebeden Eğrilikli Gravitasyonda Makaslamasız Kozmik Akışkan İddiası
Bu tezde, rölativist kozmolojinin makaslamasız mükemmel akışkan iddiasının F(R)-gravite, F(G)-gravite ve zarevren teorilerinde karşılığının olup olmadığını araştırdık. F(R) ve F(G)-gravitede metriğe dayalı bir yaklaşım kabul ederek ve bu teorilere genelleştirilmiş tetrad denklemlerini kullanarak kaynağı makaslamasız mükemmel akışkan olarak alınan F(R)-gravite ve F(G)-gravitenin alan denklemlerinin aynı anda dönen ve genişleyen çözümlerinin varlığını araştırmak için, uzayca homojen üç metrik göz önüne aldık. F(R)-gravitede dönen Bianchi-tip II ile genişleyen Gödel tip evreninin, bu değişikliğe uğratılmış gravite teorisinin alan denklemlerinin çözümü olarak kabul edilmediğini gösterdik. Öte yandan, hem genişleyen ve aynı zamanda hem dönen bir makaslamasız Bianchi-tip IX evreninin var olduğu iki tip F(R) modeli bulduk. Bu evrenin madde içeriği F(R) modelin tipine ve kozmolojik sabite bağlı olarak pozitif ya da negatif basınçlı bir mükemmel akışkan ile tasvir edilmiştir; kozmolojik sabitin sıfır olduğu özel durumda evrenin pür radyasyon ile dolu olduğunu bulduk. Durumlar ne olursa olsun, evren daima üç doğrultu boyunca eşyönsüz uyuşuk genişleme göstermektedir ve evrimleşmesi de düz bir Milne evreni gibidir. Dönme ise kozmik zamanla ters orantılıdır. Bir başka sonuç ise Weyl tansörünün gravito-magnetik kısmının sıfır olmaması ve dolayısıyla bu modelin gravitasyon dalgalarının yayılımına izin vermesidir. Çözümümüz, F(R)-gravitede genel rölativist makaslamasız akışkan iddiasının karşılığının bulunmadığına destek veren ikinci bir örneği oluşturmaktadır.
F(G)-gravitede, stasyoner Gödel modelinin genişleyen bir versiyonunun alan denklemlerinin çözümü olarak kabul edilmediğini bulduk. Buna karşılık, daha da genelleştirilmiş Gödel metrik formuna ait bir sınıf, tetrad denklemlerinin tam kümesinin tutarsızlığına yol açmaksızın çözümü olabilmektedir. Mamafih, zamana bağlı ölçek çarpanının fonksiyonel karmaşıklığından dolayı bir F(G) modeli oluşturmak mümkün olamamıştır. Aynı durum dönen Bianchi-tip IX modeli için de geçerlidir.
Zarevren modellerinde, kovaryant bağ denklemlerinin tutarlılık analizi yaklaşımını kullanarak iki özel durumu göz önüne aldık: pür zarevren için ivmesiz pür-Coulombsu durumda iddianın doğru olduğunu, indüklenmiş graviteli F(R)-zarevren ve pür zarevren modelleri için ivmesiz durumda ise makaslamasız mükemmel akışkanın aynı anda dönme ve genişlemeye sahip olduğu durumlar olabileceğini gösterdik.

   
Shear-Free Cosmıc Fluıd Conjecture ın Hıgh Order Curvature Gravıty


In this thesis, we have investigated whether or not there is a counterpart of the relativistic shear-free perfect fluid conjecture within the context of F(R)-gravity, F(G)-gravity and braneworld theories. In F(R) and F(G)-gravities by adopting a metric based approach and making use of tetrad equations, extended to these theories we have considered three spatially homogeneous metrics in order to investigate the existence of simultaneously rotating and expanding solutions of the F(R)-gravity and F(G)-gravity field equations with shear-free perfect fluids as sources. We have shown that in F(R)-gravity the Gödel type expanding universe, as well as a rotating Bianchi-type II spacetime allow no such solutions of the field equations of this modified gravity. On the other hand, we have found that there exist two types of F(R) models in which a shear-free Bianchi-type IX universe can expand and rotate at the same time. The matter content of this universe is described by a perfect fluid having positive or negative pressure, depending on the type of F(R) model and on the cosmological constant; in the particular case of a vanishing cosmological constant we have found that the universe is filled with a pure radiation. Whatsoever the cases, the universe exhibits always coasting anisotropic expansions along three spatial directions evolving like a flat Milne universe, and has a vorticity inversely proportional to cosmic time. A further result is that, due to the nonvanishing of the gravito-magnetic part of the Weyl tensor, this model allows for gravitational waves. Our solution constitutes one more example giving support to that in F(R)-gravity there is no counterpart of the general relativistic shear-free conjecture.
In F(G)-gravity, we have found that an expanding version of the stationary Gödel metric is not admitted as solution of field equations. By contrast a class of a further generalized form of the Gödel metric could be allowed as solution of the full set of tetrad equations without leading to any inconsistencies. However, due to the functional complexity of the time dependence of the scale factor the reconstruction of a F(G) model is avoided. Such a situation has been also encountered in rotating Bianchi-tip IX model.
In braneworld models, we have used the consistency analysis approach of the covariant constraint equations and have considered two special cases: for the pure braneworld in the acceleration-free pure-Coulombien case we have shown that the conjecture is true while for the F(R)-braneworld with induced gravity and pure braneworld in the acceleration-free case there may be situations where a shear-free perfect fluid could have simultaneous rotation and expansion.
  

Yüklə 1,65 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   26




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin