Lucrările au fost conduse de doamna Daniela Popa şi domnul Lucian Augustin Bolcaş, vicepreşedinţi ai Camerei Deputaţilor, asistaţi de domnii Gheorghe Albu şi Gelil Eserghep, secretari.
Începem cu Grupul parlamentar al PNL, domnul deputat Ioan Ghişe.
Aveţi cuvântul, domnule deputat.
Domnul Ioan Ghişe:
Mulţumesc, doamna preşedintă de şedinţă.
Stimate doamne şi stimaţi domni,
Săptămâna trecută, într-o declaraţie politică menţionam despre urgenţa şi necesitatea unei politici salariale corecte în România, că apare ca necesar şi urgent să se corecteze anomaliile din sistemul public de salarizare şi de pensii în întreaga ţară.
În programul de guvernare, la pagina 24, Parlamentul a aprobat protejarea puterii de cumpărare a pensiilor. Toate pensiile care au fost recalculate vor fi ulterior indexate cu indicele de creştere a preţurilor de consum, astfel încât să fie acoperită sută la sută creşterea preţurilor.
Declaraţia mea politică de astăzi vizează două aspecte. Întâi de toate, doar ieri constatam cum, la Galaţi, peste 1000 de cetăţeni pensionari au ajuns să se lupte cu forţele de ordine, aceşti protestatari manifestându-se într-o disperare prin faptul că tocmai indexarea pensiilor nu se produce în concordanţă cu creşterea preţurilor.
Totdeauna miniştrii muncii, indiferent de guvernul şi partidul din care au făcut parte, au venit în faţa Parlamentului şi au spus că nu sunt bani suficienţi.
În acelaşi timp, ieri, opinia publică din ţară a putut afla ceea ce săptămâna trecută menţionam tot aici, la microfon, că sunt funcţionari în funcţii publice de stat care câştigă salarii de 3-4-5 ori salariul preşedintelui României. aceste cazuri nu sunt izolate şi la nivelul ţării este vorba de mii de persoane care în funcţii publice numite primesc venituri mult mai mari decât cei aflaţi în funcţii publice alese.
Plecând de la faptul că sistemul de salarizare în sectorul public şi de pensii în clipa de faţă prezintă mari anomalii, solicit prin această declaraţie politică două chestiuni:
De urgenţă, ministrul muncii, solidarităţii sociale şi familiei să vină şi să prezinte în faţa Parlamentului în ce măsură prevederea de la pagina 24 din programul de guvernare referitoare la protejarea puterii de cumpărare a pensiilor a fost îndeplinită şi, în continuare, se prevede a fi îndeplinită.
A doua chestiune, să ne prezinte ministrul muncii, solidarităţii sociale şi familiei care este perspectiva pe termen scurt şi mediu pentru ca sistemul public de salarizare în România să se corecteze, în sensul unei principialităţi şi în sensul unor retribuiri corespunzătoare importanţei funcţiei deţinute, competenţei profesionale şi, nu în ultimul rând, volumului de muncă.
Vă rog, doamnă preşedintă de şedinţă, solicitarea din această declaraţie politică s-o aduceţi la cunoştinţa Biroului permanent şi săptămâna viitoare, la timpul rezervat unor astfel de dialoguri, ministrul muncii să răspundă celor pe care aici le subliniez.
Închei prin a sesiza aspectul deosebit de grav al faptului că dacă nu se întreprinde nimic, situaţia socială din ţară va degenera şi efectele acestei stări vor afecta nu doar credibilitatea guvernării ci credibilitatea României în privinţa reformelor sociale pe care le face din perspectiva progresului pentru integrare europeană.
Vă mulţumesc pentru atenţie.
Doamna Daniela Popa:
Şi eu vă mulţumesc, domnule deputat.
Nu numai declaraţia dumneavoastră dar toate declaraţiile politice sunt aduse la cunoştinţa Biroului permanent.
În ceea ce priveşte ministrul muncii, acesta poate răspunde dar cred că numai în tronsonul şedinţei dedicate interpelărilor şi întrebărilor. Dacă aveţi o interpelare asemănătoare cu declaraţia politică, e în regulă. În tronsonul dedicat declaraţiilor politice, ministrul muncii n-are cum să vină.
Domnul Ioan Ghişe:
Corect. Am să depun o interpelare.
Doamna Daniela Popa:
Vă rog mult. Mulţumesc.
Din partea Grupului parlamentar al PSD, domnul deputat Iulian Iancu.
Domnul Iulian Iancu:
Mulţumesc, doamnă preşedintă.
Bună dimineaţa, stimaţi colegi.
Declaraţia mea politică am intitulat-o "Valoarea facturii la întreţinere - dimensiunea dezastrului provocat de Alianţa D.A."
Anul 2005 a fost definit de agenţii economici ca fiind un an al decepţiei. Din păcate, după compromiterea ţintelor macro-economice prognozate pentru anul 2006, acest an se anunţă a fi anul curbei de sacrificiu pentru populaţia României.
Analizând nivelul facturilor la întreţinere, mai mari în prima lună a anului 2006 cu 60% faţă de ultima lună a anului 2005, tabloul sumbru previzionat pentru acest an se dovedeşte a fi îngrijorător pentru mai bine de 50% din populaţia României.
Deşi în anul 2005 am atenţionat asupra principalei cauze a acestei situaţii, respectiv cota unică de impozitare, iată că a trebuit să se contureze construcţia acestui dezastru la scara 1 la 1 pentru a fi înţeles de actualii guvernanţi.
Economia românească nu mai duduie cum credea primul ministru, ci gâfâie, după cum observăm cu toţii.
Era nevoie de aprecierea expresă a comisarului european pentru afaceri economice şi financiare, Joaquin Almunia, că reducerea impozitelor nu a fost o măsură bună şi are efecte negative, iar România va întâmpina dificultăţi atât în plan economic cât şi social.
Prin urmare, cauzele situaţiei actuale sunt iresponsabilitatea şi neprofesionalismul actualilor guvernanţi prin: lipsa de coerenţă a politicilor macro-economice; politica fiscală falimentară contestată public de Fondul Monetar Internaţional, dar şi de comisarii Uniunii Europene; nefuncţionarea instituţiilor statului.
Nu a fost respectată strategia energetică a României privind continuarea proiectelor strategice de interes naţional, în special cele privind creşterea capacităţii de înmagazinare subterană, diversificarea surselor de alimentare cu energie primară, investiţii pentru modernizarea sau realizarea de noi capacităţi de producere a energiei electrice, nu a fost respectat programul de iarnă pentru iarna 2005-2006, în special realizarea lucrărilor privind contractarea creditelor privind achiziţia de combustibili pentru această iarnă. Şi aici cel mai bun exemplu este ceea ce s-a întâmplat la Galaţi unde s-au făcut demersurile pentru contractarea acestui credit abia la sfârşitul lunii ianuarie 2006, adică în plină criză de furnizare a gazelor naturale pentru România.
Mai mult, Termoelectrica a avut conturile blocate timp de 6 luni, până în 6 ianuarie 2006, deblocarea făcându-se ca un imperativ impus de riscul indus de insecuritate în funcţionarea sistemului energetic naţional.
Gazele naturale din import au fost negociate la cel mai mare preţ din Europa, respectiv 285 de dolari pe mia de metri cubi, condiţii în care românii sunt, practic, obligaţi să plătească o taxă portocalie ce determină un preţ al gazelor naturale mai mare cu 60, respectiv 160 de dolari pe mia de metri cubi, faţă de ţările din Uniunea Europeană. Negocierea s-a realizat în noiembrie când preţul gazelor naturale atinge valorile maxime în decursul unui an.
Contractele de achiziţie gaze naturale din import s-au realizat în defavoarea României, fiind acceptate preţurile cele mai mari din Europa şi fără clauze privind diminuarea cantităţilor de gaze naturale în condiţii de temperatură foarte scăzută. Cu alte cuvinte, şi bătuţi şi cu banii luaţi.
Înmagazinarea subterană nu s-a realizat la capacitatea maximă de depozitare. O parte din depozitele de înmagazinare subterană de gaze naturale au rămas goale în această iarnă. În consecinţă, deşi primul-ministru a minţit spunând că România nu va avea probleme în această iarnă, românii au putut constata direct pe propria piele consecinţele acestei minciuni, respectiv 30% din agenţii economici din România au fost afectaţi de diminuarea livrării gazelor naturale, suportând pierderi financiare importante. Industria sticlei este pe cale de dispariţie din cauza creşterii nejustificat de mari a preţurilor la gaze naturale şi energie electrică. Producătorii din industria uşoară sunt obligaţi să disponibilizeze zeci de mii de angajaţi. Combinatele chimice sunt principala victimă, înregistrând pierderi de zeci de milioane de dolari ca urmare a diminuării şi chiar sistării furnizării de gaze naturale. Sute de şcoli, spitale, instituţii au rămas fără gaze naturale. Zeci de mii de români au rămas fără gaze în propriile case. Centralele termoelectrice înregistrează costuri mai mari cu 20 până la 50% datorită diferenţei între păcură şi gaze naturale. Acesta este modul în care primul-ministru a înţeles că România nu va avea de suferit.
La acestea se adaugă avalanşa scumpirilor la metrou, căi ferate, gaze, căldură, electricitate, lapte, carne, ulei, pâine, materiale de construcţii, cu majorări între 8 şi 59%, transformând anul 2006 într-un an de sacrificiu. Astfel, factura la întreţinere a ajuns să fie mai mare decât veniturile multora dintre români.
Asociaţia de proprietari "Habitat" a comunicat deja valorile facturilor pentru luna ianuarie, numai pentru apă şi căldură înregistrându-se creşteri cu 60% mai mari faţă de luna decembrie 2005 şi cu mai mult de sută la sută faţă de 2004. Respectiv pentru o garsonieră se înregistrează un nivel al facturilor de 2.540.000 lei faţă de 780.000 lei în 2004. Pentru un apartament cu 2 camere preţuri între 2.100.000 lei şi 3.000.000 lei. Pentru un apartament cu 3 camere între 3.000.000 lei şi 3.500.000 lei. Un apartament cu 4 camere între 4.000.000 lei şi 5.900.000 lei. Pentru o casă a cărei factură la gaze naturale în decembrie s-au înregistrat 5 milioane de lei, acum se înregistrează între 5.800.000 lei şi 25.000.000 lei.
Necazurile nu se opresc aici. La acestea se adaugă creşterile de preţuri la alimentele de bază. Carnea de porc a crescut cu 20%, carnea de pasăre cu 25%, laptele cu 5%, a ajuns să fie la acelaşi preţ cu cel din Uniunea Europeană. Uleiul şi zahărul cu 8%. Conform comunicatului difuzat de ministrul Codruţ Sereş, preţul gazelor naturale însă va continua să crească cu încă circa 40%. Astfel, pentru 1000 de metri cubi se va plăti echivalentul a trei salarii minime pe economie. În condiţiile în care 40% dintre români trăiesc din venitul minim garantat pe economie, practic, actuala putere a ajuns la performanţa de a dubla preţul la întreţinere într-un singur an, dezvăluind semnificaţia reală a sloganului "Să trăiţi bine!"
În aceste condiţii, prin această declaraţie solicit expres Guvernului României să sisteze orice creştere şi ajustare a preţului gazelor naturale din producţia internă pentru următoarea raţiune: momentul în care s-au negociat preţurile cu ocazia închiderii capitolului XIV - Energie, a avut în considerare preţul la producţia internă de gaze naturale de 60, astăzi este 120, preţul gazelor naturale din import de 135, astăzi este 285, iar preţul la consumatorul final de 180 de dolari la 1 ianuarie 2007, astăzi este mai mult de 33o, iar producătorii de gaze prin aceste ajustări succesive au înregistrat profituri de mii de miliarde de lei, prin urmare se impune stoparea oricărei ajustări prin aplatizarea efortului şi susţinerea gradului de suportabilitate a populaţiei.
Vă mulţumesc.
Doamna Daniela Popa:
Şi eu vă mulţumesc.
Încă o dată vă solicit să vă limitaţi la cele 3 minute, practic aţi consumat un timp cât pentru trei colegi.
Grupul parlamentar P.D. - nu este nimeni în sală.
Grupul parlamentar P.R.M., domnul deputat Adrian Moisoiu.
Aveţi cuvântul, vă rog.
Domnul Adrian Moisoiu:
Mulţumesc, doamna preşedintă.
Bună dimineaţa, dragi colegi.
Astăzi, puţin mai poetic, dar, de fapt, aş avea o intervenţie dureroasă intitulată : Măi, ARDEAL, ARDEAL!
Venind spre Bucureşti cu autoturismul, în timp ce ascultam cântecul popular "Măi, Ardeal, Ardeal" în interpretarea marelui artist Nicolae Furdui Iancu, mă gândeam la umilinţa la care este supus acest patriot din partea partidului pe listele căruia a candidat pentru Parlament, Partidul Naţional Liberal. Doar un artist de muzică populară de talia lui trebuie să fie şi îmi place să cred, este un patriot convins! Un român adevărat! Iar partidul pomenit mai înainte, după alianţa încheiată cu U.D.M.R., şi după cum acţionează, numai naţional nu se poate numi! Prin modul în care îi cântă în strună aliatului menţionat, reuşeşte să îşi piardă şi bruma de credibilitate pe care o mai avea în Ardeal.
20 octombrie 2005, ziua şedinţei comune a celor două guverne român şi maghiar, de la Bucureşti, a fost fără îndoială o zi deosebit de fastă. În această zi s-a semnat Acordul privitor la însuşirea prin încălcarea Constituţiei a bunurilor fundaţiei Gozsdu, pe care liberalii au dorit să îl treacă în mod tacit (deci, fără a mai fi discutat) prin Camera Deputaţilor; în această zi s-a semnat Acordul pentru deschiderea prin reciprocitate a unor consulate la Miercurea Ciuc şi Gyula ...Şi dacă consulatul maghiar de la Miercurea Ciuc s-a deschis cu surle şi trâmbiţe încă la 1 ianuarie 2006, cel de la Gyula se află în faza în care abia s-a înaintat un Memorandum pentru aprobare la Preşedintele României ...
În timp ce la casetofon se cânta:
..."La Oarba şi la Iernut,
O ţinut bătaia mult.
Cădeau taţii şi feciorii,
Cum se scutură bujorii.
Cădeau apărând Ardealul,
De duşmani mânce-i amarul!
Cădeau apărându-şi Ţara,
De duşmani, arde-i-ar para!"...
Mi-am adus aminte de PL-x nr.50/2006 "Proiectul de Lege privind regimul juridic al bunurilor imobile şi mobile preluate în mod abuziv de stat sau alte persoane juridice, pe baza prevederilor actelor normative referitoare la Casa de Administrare şi Supraveghere a Bunurilor Inamice (C.A.S.B.I.)", care a trecut în mod tacit prin Senat, cu sprijinul senatorului u.d.m.r. Péter Eckstein Kovács - preşedintele Comisiei juridice. Tot aşa cum s-a dorit să treacă Legea minorităţilor la Senat sau Acordul Gozsdu la Camera Deputaţilor.
Dar să mă explic: prin această iniţiativă parlamentară, senatorul U.D.M.R. - Puskás Zoltán, a propus restituirea bunurilor mobile şi imobile persoanelor care au luat parte ca voluntari în armatele sau organizaţiile paramilitare de orice fel, străine la războiul împotriva Naţiunilor Unite sau au întreprins acţiuni împotriva Naţiunilor Unite, a Statului Român, ori au avut o atitudine potrivnică intereselor lor, fiindcă altor deţinători li s-au restituit bunurilor prin legea nr.91/1945 şi a altora ulterioare.
Deci, celor care ne-au împuşcat, fără un pic de milă, taţii şi bunicii la Oarba şi la Iernut, să le restituim bunurile, iar în cazul când acest lucru nu mai este posibil să le acordăm măsuri reparatorii în echivalent (despăgubiri băneşti, acţiuni la societăţi comerciale, titluri de valoare, etc). Cui? Celor care au părăsit Ardealul, odată cu armatele hitleriste şi horthyste pentru a scăpa de răspunderea faptelor comise! Celor care profitând de starea de război, au ucis fără milă români paşnici, i-au jefuit şi s-au grăbit să-şi intabuleze averea obţinută prin jaf şi pradă, iar acum mai au tupeul să o pretindă! Se poate pune întrebarea din averea cui să fie restituită? Şi toate acestea fără a se dezbate legea, adică mişeleşte - pe ascuns, pentru a nu se scoate în evidenţă toate acestea! Bine am ajuns!
Şi pentru că, conform parabolei biblice, "Toporul nu putea tăia pădurea fără a avea coadă" -, este uşor de tras concluzia că Parlamentul României ca şi Guvernul României este plin de cozi de topor!
Voi încheia cu versuri din acelaşi cântec:
"Numai Murăşul şti' spune
Cât ai pătimit pe lume.
Dar oare până când "Măi Ardeal, frumosul meu Ardeal?"
Mulţumesc.
Doamna Daniela Popa:
Mulţumesc, domnule deputat.
Grupul parlamentar al UDMR, domnul deputat Garda Dezideriu.
Aveţi cuvântul, domnule deputat.
Domnul Becsek-Garda Dezsö-Kálmán:
Doamnă preşedintă,
Doamnelor şi domnilor deputaţi,
În ultimele declaraţii preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a evidenţiat faptul că procuratura a început să-şi facă datoria în lupta împotriva corupţiei.
Am sperat că această declaraţie va avea acoperire reală şi mafia va fi stârpită în România şi, spre mirarea mea, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Tg. Mureş a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Gheorgheni referitor la cele sesizate de mine în declaraţia politică din şedinţa Camerei Deputaţilor în data de 26 aprilie 2005. Însă doamna procuroare nu şi-a schimbat atitudinea ei privind susţinerea infractorilor prin soluţia dată, şi în acest caz, de neîncepere a urmăririi penale.
În declaraţia mea politică m-am referit la marcarea partizii 1506 care era suprapusă peste partida 1505 şi care s-a făcut cu acelaşi ciocan silvic, în afara perioadei pentru care a fost emisă delegaţia de marcare. Pentru această faptă domnul Incze Josef a fost sancţionat, pe linie administrativă, de către domnul Constantin Corduneanu, director pentru Direcţia de fond forestier din cadrul Regiei naţionale a pădurilor. Infracţiunea a avut loc la UP 1 Ditrău în UA 192 A. Exploatarea masei lemnoase a început înainte de a fi selectată firma prestatoare, Compos Exim S.a. Gheorgheni.
De fapt, exploatarea a început înainte de a fi emisă autorizaţia, întrucât este imposibil să se ofere la licitaţie masă lemnoasă din partida respectivă în aceeaşi zi în care s-a emis autorizaţia. Licitaţia s-a organizat contrar prevederilor Regulamentului aprobat prin hotărârea de Guvern nr. 695/1998. În concluzie, din cele prezentate reiese clar că licitaţia a fost trucată.
Având în vedere Ordinul nr. 225/1997, Regulamentul privind forma, evidenţa, păstrarea şi folosirea ciocanelor silvice, la cap. V, art. 21, în care se interzice cu desăvârşire la pct. "d" citez : "Folosirea ciocanelor silvice după expirarea termenului înscris în delegaţie, fără delegaţia prevăzută în art. 18, cum este cazul amintit din prezentul regulament, încredinţarea ciocanului silvic altei persoane decât celei înscrise în delegaţie, se pedepseşte conform legii".
Se pare că nici în partida 1505 care a fost marcată în UP 1 Ditrău 192A nu s-a efectuat corect punerea în valoare a masei lemnoase.
În ordinul respectiv nr. 225/1997 se face referire la capitolul V art. 21, lit. "m", unde se precizează: "folosirea ciocanului silvic fără drept sau contrar dispoziţiilor legale specifice, ca urmare a Codului silvic, Legea 26/1996 cu modificările ulterioare, la titlul IV - Răspunderi şi sancţiuni, la art. 100, prevede folosirea fără drept sau contrar dispoziţiilor legale specifice a ciocanului silvic de marcat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni până la 3 ani".
Din aceste date se vede clar că Procuratura şi persoana din partea Poliţiei, prin soluţia dată, au favorizat pe infractor.
Aş vrea să închei spunând că am crezut că s-a mişcat ceva în cadrul Procuraturii, însă se pare că aceleaşi persoane care au favorizat prin zeci şi sute de soluţii date în favoarea infractorilor, nu-şi vor schimba atitudinea, din păcate.